To je 7 nasvetov, kako preživeti te zahtevne čase

Negotovi časi, obilica omejitev, nemožnost druženja, skrbi glede zdravja, nevarnost izgube zaposlitve in splošna obkroženost z negativnimi novicami – vse to, kar se dogaja, lahko vpliva na človekovo razpoloženje in doživljanje okolice. Zato je v tem času še toliko pomembneje prepoznati svoje počutje in se hkrati zavedati, da so strah, obup, brezvoljnost, jeza in druga čustva povsem normalen odziv na tako zahtevne okoliščine.

1. Vzpostavite rutino

V negotovih in zahtevnih okoliščinah ljudje potrebujemo občutek stabilnosti in varnosti. Tega lahko zagotovimo z vzpostavitvijo dnevne rutine, kar je še posebej koristno v primeru, ko delamo od doma. Vstajanje ob vedno isti uri, obroki ob vedno isti uri, redni popoldanski čas za počitek, jutranja ali popoldanska vadba, večerno umivanje in nega telesa, vsakodnevno branje pred spanjem … vse to poskrbi za občutek ‘normalnosti’, daje dnevu strukturo in zmanjšuje občutek negotovosti.

2. Poskrbite za dovolj spanja

Spanje je izjemnega pomena za duševno zdravje. Odrasla oseba potrebuje od 7 do 8 ur spanja dnevno in – če je le možno – ustaljen ritem spanja. Strokovnjaki priporočajo, da se vsak dan odpravimo spati ob isti uri in tudi jutranje vstajanje naj bo vedno ob približno istem času. Več o spanju preberite v prispevkih:

3. Bodite telesno aktivni

Kljub omejitvam gibanja ter odpovedi skupinskih vadb in športnih treningov je še vedno na voljo dovolj možnosti, da smo telesno aktivni. Hitra hoja, tek, kolesarjenje, vaje za razgibavanje, joga … možnosti je resnično veliko. V Sloveniji imamo to prednost, da ne glede na to, kje živimo, je narava dosegljiva peš.

Poglejte ideje in nasvete za različne vadbe doma in na prostem:

4. Vzemite si čas za stvari, ki jih radi počnete

Naj bo to gledanje televizije, branje, ustvarjanje, igranje računalniških iger, skratka kar koli radi počnete. Vsakdo potrebuje odklop in sprostitev in to brez slabe vesti. Znotraj strukturiranega dneva, ki prispeva k tako potrebni rutini in občutku normalnosti, nekaj časa predvidite tudi za ‘neproduktivne’ dejavnosti, namenjene temu, da vsaj za nekaj časa pozabite na vse ostalo.

5. Pojdite na svež zrak

Čeprav je v času epidemije pomembno ostati doma in se čim manj srečevati z drugimi ljudmi, sta sončna svetloba in svež zrak pomembna tako za fizično kot za duševno zdravje. Sprehod v naravi ali zgolj posedanje na svežem zraku (na primerni razdalji do drugih) lahko močno pripomore k boljšemu počutju. Sončni žarki poleg tega prispevajo k tvorjenju vitamina D, ki ima dokazano velik pomen na delovanje imunskega sistema.

Več o tem: Vitamin D ali vitamin sonca- zato bi ga morali dodatno uživati

6. Izogibajte se samozdravljenju z zdravili ter alkoholu in drogam

Če se počutite anksiozni, depresivni ali razdraženi in takšno počutje traja več kot dva tedna, se obrnite na svojega osebnega zdravnika. Izogibajte se samozdravljenju z zdravili ter uživanju alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi. To lahko vaše počutje še poslabša.

V primeru stiske ali misli na samopoškodovanje, pokličite:

  • 01 520 99 00 – klic v duševni stiski, vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj
  • 116 123 – zaupna telefona Samarijan in Sopotnik, 24 ur na dan, vsak dan
  • 116 111 – TOM – telefon za otroke in mladostnike, vsak dan med 12. in 20. uro
  • 112 – nujna medicinska pomoč

7. Ohranite stik s prijatelji, znanci, sorodniki, sodelavci

Čeprav zdaj ni čas za druženja v živo, nam sodobne tehnologije omogočajo, da smo na enostaven način povezani z drugimi. Redno vzdrževanje stikov z drugimi – četudi po telefonu, videoklepetu ali elektronski pošti – je v teh časih zelo pomembno. In kar je najboljše – s tem, ko nekoga pokličemo ali mu pošljemo sporočilo, ne popestrimo dneva le sebi, temveč tudi drugi osebi.

Pogovarjajmo se

Duševno zdravje naj ne bo tabu. Strah, žalost, jeza in druga občutja niso znak šibkosti, temveč popolnoma normalen odziv na zahtevne okoliščine. Zato se pogovarjajmo o svojih počutjih, prisluhnimo, bodimo sočutni, strpni in si pomagajmo. Z razumevanjem in sočutnostjo bo čakanje, da ti zahtevni časi minejo, bistveno lažje.

A.M.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂