Narava vabi na rekreacijo – to vse lahko počnemo na prostem

Najbrž poznate tisti rek, da so najboljše stvari brezplačne. Vsaj nekaj resnice je v njem tudi, ko gre za rekreacijo. V trenutnih razmerah, ko so fitnes centri zaprti, skupinske vadbe odpovedane, športno udejstvovanje pa je dovoljeno samo v primeru, ko ni tesnih stikov med udeleženci, se znova obračamo tja, od koder šport izvira – na prosto, v naravo.

pohodnistvo

Naši predniki so stoletja bili športno dejavni na prostem. Šele v moderni dobi, predvsem po industrijski revoluciji, so se telesne aktivnosti začele množičneje seliti tudi med štiri stene. Zdaj je priložnost, da se znova vrnemo h koreninam, na svež zrak, v objem narave. Ta nudi večino tega, kar rekreativni športnik potrebuje.

Hoja in hitra hoja

Hoja je osnovni način človekovega gibanja in razen primerne obutve ne zahteva nobenega drugega pripomočka. Poleg tega je tudi najbolj zdrav način gibanja, saj je primeren za vse starosti, tudi za osebe z zdravstvenimi težavami. Hoja za razliko od teka minimalno obremenjuje sklepe. Strokovnjaki priporočajo hojo vsak dan najmanj 30 minut.

hoja
Kakovostna obutev – najpomembnejša oprema za udobno in varno hojo.

Če hojo nadgradimo v hitro hojo, poleg razgibavanja in dihanja svežega zraka poskrbimo tudi za kardio vadbo, ob tem pa še vedno manj obremenjujemo sklepe kot pri teku. Mimogrede, ena od raziskav je pokazala, da ljudje s hitrejšim korakom dlje živijo.

Ena od možnosti je tudi nordijska hoja, ki vključuje uporabo palic za nordijsko hojo, s čimer razgibavamo in krepimo tudi zgornji del telesa ter poskrbimo za koordinacijo rok in nog.

Pohodništvo in planinarjenje

Medtem ko visokogorje ni za vsakogar, saj poleg telesne pripravljenosti zahteva tudi tehnično znanje in izkušnje, pa se lahko skoraj vsakdo odpravi na krajši ali daljši pohod po razgibanem terenu ali vzpne na nižje vrhove, do katerih vodijo nezahtevne poti. Hoja navzgor dodatno krepi nožne mišice in pomaga pri »nabiranju kondicije«, prav tako nožne mišice krepi tudi hoja navzdol.

Za stabilnost, varnejši korak ter krepitev in razgibavanje zgornjega dela telesa je priporočljiva uporaba pohodniških palic. Seveda ne gre pozabiti tudi na primerno obutev, v tem letnem času je to lahek pohodniški čevelj, ki sega nad gleženj.

Tek

Tek lahko obremenjuje sklepe, zato pazljivo, če imate težave s koleni, kolki ali gležnji.

Če se doslej še niste ukvarjali s tekom, je priporočljivo začeti počasi in postopoma. Prvi korak je nakup ustreznih tekaških copat (trgovine s športno opremo so odprte) in počasen, lahkoten tek, ki v prvih dneh traja največ 30 minut. Telesu, ki ni vajeno teka, moramo namreč dati čas, da se navadi na novo obliko gibanja. Na začetku tudi ni priporočljivo teči vsak dan, kajti telo potrebuje tudi počitek, da se v tem času regenerira.

Za začetek je bolje izbrati tek po makadamskih poteh, saj nekoliko manj obremenjuje sklepe kot tek po asfaltu. Dokler se ne okrepijo mišice (ki zagotavljajo stabilnost noge), se je priporočljivo izogibati teka po neutrjenih in neravnih površinah, kot so gozdne poti, prepredene s koreninami in kamenjem ter podobno.

Pred začetkom ukvarjanja s tekom je koristno prebrati tudi poljudno literaturo na to temo, v kateri avtorji, izkušeni tekači, opisujejo pogoste napake začetnikov in dajejo nasvete, kako se izogniti pogostim poškodbam, kot je na primer tekaško koleno.

Kolesarjenje

Kolesarjenje je ena najlepših in tudi najbolj zdravih oblik rekreacije, če se izogibamo prometnih cest in nevarnih spustov. Še zlasti je primerno za osebe, ki imajo težave s sklepi, saj gibanje na pravilno nastavljenem kolesu minimalno obremenjuje sklepe, hkrati pa izvrstno krepi mišice nog in je odlična kardio vadba.

kolesarjenje
Kolesarjenje ni drag šport, če se ne ujamete v past zapravljanja in primerjanja z drugimi.

Zagrizeni ljubiteljski kolesarji so posebna vrsta ljudi in ni redko, da so njihova kolesa dražja od avtomobilov, s katerimi se pripeljejo na izhodišče kolesarskega izleta. Nobene potrebe ni, da se ujamete v past zapravljanja in razmišljanja, da je treba imeti najboljše in najlažje kolo. Za rekreativno kolesarjenje in uživanje v pišu vetra okrog obraza zadostujejo povprečno treking kolo, cenovno dostopna kolesarska oblačila in čelada z ustreznim certifikatom.

Za začetek ne potrebujete kolesarskih čevljev z blokeji. Že res, da so nepogrešljiv del kolesarske opreme vsakega resnega rekreativca, a na začetku vam bodo pomagali le pri tem, da se boste pri marsikateri ustavitvi zvrnili na tla. Za začetek je bolje izbrati običajne športne copate s tršim podplatom – slednje zato, ker se pri copatih z mehkim podplatom pri pritiskanju na pedala del energije po nepotrebnem izgublja v blažilnem delovanju podplata.

Treking kolo – univerzalno kolo, primerno tako za ceste kot za makadam in lažja brezpotja.

Omenili smo že treking kolo – za začetek je to po navadi najboljša izbira. Predstavljate si ga lahko kot nekakšnega križanca, ki sicer na nobenem področju posebej ne izstopa, a omogoča še vedno udobno vožnjo tako po asfaltu, kot po makadamu in manj zahtevnih neutrjenih poteh. Kajti šele ko boste nekaj časa že kolesarili, boste spoznali, kaj vam bolj ustreza – cestno kolesarjenje, makadamske ceste, neutrjene poti ali celo gorske poti. Nima smisla začeti s cestnim kolesom, nato pa ugotoviti, da vam je ljubše kolesarjenje po makadamskih gozdnih cestah.

Tako kot pri teku je tudi pri kolesarjenju nadvse koristno prebrati kako knjigo na to temo, če ne drugega zato, da boste znali pravilno nastaviti kolo. Kajti le pravilno nastavljeno kolo zagotavlja užitek v kolesarjenju.

Uporaba naravnih danosti

gozdPogrešate orodja in naprave iz fitnesa? Tudi narava nudi veliko »orodij« za krepitev mišic. Vzporedno podrti drevesi sta odlični za izvajanje dvigov trupa – na eno deblo se usedemo, pod drugega zataknemo stopala in že imamo »klop« za dvigovanje trupa. Poleg tega lahko ležeče deblo uporabimo tudi za sklece, kot »stepper« in še kaj.

Narezana (metrska) polena lahko uporabimo namesto uteži, močne veje dreves namesto droga za dvigovanje in izvajanje vaj med visenjem, lesen ploh, pod katerega na sredini podstavimo poleno, pa je odličen pripomoček za trening ravnotežja.

V času, ko so fitnes centri zaprti, lahko mišice krepimo tudi z vajami, ki jih izvajamo z lastno težo in ne zahtevajo nobenih naprav. Več o vajah z lastno težo lahko preberete v članku osebne trenerke Nuše Repovž.

Torej, kaj še čakate? Topli, dolgi dnevi in narava vabijo na rekreacijo!

A.M.