Toplejši dnevi vabijo ven – kako začeti z vadbo na prostem?

Po novoletnih zaobljubah, ko ste se vsi zatekli v fitnese in vadbene centre, vas sedaj zunaj čaka že prijetno toplo sonce. Tisti, ki ste zimo preživeli aktivno na svežem zraku, v zimskih radostih, že veste kako in kaj. Tisti, ki ste se sedaj počasi prebudili iz zimskega spanja, pa le ne prehitro. Vadba na prostem je super, a zima verjetno še ni rekla zadnje besede, sonce pa tudi še ni tako toplo, da bi se kar slekli in oblekli v kratke rokave ter se taki  sprehajali naokrog.

vadba na prostemKako torej na nek zdrav način pričeti z gibanjem v naravi?

Vadba na prostem – začnite počasi

Dan se daljša in tako tudi po službi, v kateri večinoma časa sedimo za računalnikom, ostane kar nekaj časa, da se odpravimo ven na svež zrak ter opravimo dnevno vadbo na prostem. Pričnimo s sprehodi, nato lahko sprehod stopnjujemo z dodajanjem klancev – za vse v okolici Ljubljane predlagam sprehod na Rožnik. Če ste ljubitelji teka, lahko pričnete tudi z lahkim tekom v kombinaciji s hitro hojo. Lahko iz kleti izvlečete svoje kolo ali pa enostavno prebudite otroka v sebi in se po travniku začnete loviti s svojim otrokom.

Z gibanjem na svežem zraku boste zbudili vaše telo, pognali kri po žilah in pospešili presnovo. Svoje telo boste napolnili s kisikom, ki vam daje dodatno energijo, tako da se boste po tem zagotovo počutili bolje. Sonce pa bo na vse skupaj vplivalo še bolj pozitivno.

Vključite gibanje v vsak dan

Veliko ljudi je mnenja, da gibanje ni zanje in da je to zanje pretežko. Še posebno je težko začeti po “prespani” zimi. Morda je res, a vseeno je vredno poskusiti. Z malimi koraki se daleč pride, zato lahko poskusite sledeče.

Naredite si seznam 7 aktivnosti, ki jih lahko izvajate kadarkoli

Na primer: hoja po stopnicah, vožnja s kolesom, sprehod v naravi, ples pred ogledalom, lovljenje z otroki, 10x počep na vsako uro, hoja namesto avtobusa/kolesa/avtomobila … karkoli. Uporabite domišljijo ter razmislite, kaj imate radi in kaj vas razveseljuje.

Potem pa se konec tedna usedite in si tiste aktivnosti, ki ste jih izbrali za naslednji teden, zapišite v svoj koledarček. Vsak dan eno. Pri tem malce preglejte vreme, razmislite, kdaj ste lahko z otroki in kdaj ne, kdaj imate že organizirano kako aktivnost in kaj je lahko tisto, ki vas bo odvrnilo od “zastavljenega” cilja.

Nato pa se tega le držite. Enostavno, kajne?

vadba na prostemČe ste si na primer za ponedeljek zapisali: vožnja s kolesom, to pomeni, da boste ta dan avto pustili doma in se boste s kolesom odpeljali v službo. Ali pa, da boste po službi sedli na kolo in se z otroki odpeljali na malce bolj oddaljeno igrišče ali park. Če ste si nato za torek izbrali 10 počepov vsako uro, naredite pač 10 počepov vsako uro, ko ste recimo v službi. In tako naprej. V primeru, da bi vas kdaj presenetilo slabo vreme, vi pa ste si za ta dan zadali “kolesarjenje”, to aktivnost preprosto zamenjajte z drugo, ki jo lahko izvajate v zaprtem prostoru, na primer: hoja po stopnicah.

Vadba na prostem, ki jo boste vsakodnevno vključevali v svoje življenje, vam bo pomagala ostati ali pa celo postati fit. Hkrati pa bo zelo ugodno vplivala tudi na vaš imunski sistem.

Poskrbite za primerno obutev in oblačila

Verjetno ste že slišali, da ni slabega vremena, le da smo mi slabo oblečeni za trenutne razmere. Glede na to je super, ko poskrbite, da se kljub soncu še vedno dovolj oblečete, zaščitite vaše bolj občutljive dele in preprečite, da bi vam prehlad prekrižal pot za gibanje na svežem zraku. Priporočljivo je, da se oblečete večslojno v oblačila, ki odvajajo toploto, hkrati pa tudi v oblačilo, ki jo bo nekaj tudi zadržalo.

Glede na to, da se spomladi topi sneg in da kdaj pa kdaj tudi dežuje, je super, da to vzamete v zakup, ko se odpravite na primer na sprehod v gozd. Tam zna biti bolj blatno kot v mestu, zato bo primerna obutev več kot dobrodošla. Včasih nas h gibanju spravi tudi to, da si kupimo kakšno novo stvar; na primer superge ali pajkice. Potem se bolj z veseljem oblečemo in spravimo v akcijo. Lahko pa v omari najdete nekaj, kar že dolgo niste oblekli, in ne iščete izgovorov. Se boste, ko se vrnete domov, itak spet preoblekli.

Motivacija

Izberite si na primer končno destinacijo, ki vas bo motivirala. Že samo 30 minut zmerne hoje na dan vam bo pomagalo, da se bosta vaše počutje in telo začela spreminjati. Izberite destinacije, ki se vam zdijo zanimive – Rožnik, park Tivoli, Golovec, morda obisk prijateljev na drugi strani mesta, kamor se seveda odpravite peš. Hoja naj bo zmerna do hitra, tako da bo vaše srce malce poskočilo. Če se pri vsem tem malce oznojite, ni nič narobe, zaželeno je le, da potem prepoteni ne sedite nekje na prostem, da se ne prehladite.

vadba na prostemGlede na to, da nas vseskozi spremlja tudi tehnologija, si jo morda tokrat lahko vzamete kot motivacijo. Izberite si eno od aplikacij, ki beleži vaše korake, prehojene kilometre, srčni utrip in podobno. Tako boste lažje sledili svojemu napredku in/ali sledili svojim ciljem.

Kot motivacijo lahko v svoje aktivnosti vključite tudi družinske člane: brata, sestro, moža, otroke ali pa prijatelje. Obljubite otroku, da ga boste popoldne s kolesom peljali na Koseški bajer. Velikokrat je tako, da iz službe pridete utrujeni in najdete 1000 in en izgovor, zakaj česa ne bi, zato bo navdušenje otrok in obljuba v tistem trenutku tisto, ki vas bo poneslo čez domači prag na svež zrak. Hkrati pa boste tudi svojemu otroku dajali vzor aktivnega življenja in mu s tem dali super popotnico za vse življenje.

Potrebna je vaša odločitev

Skratka, gibanje se bo začelo z vašo odločitvijo. Samo vi ste tisti, ki boste premaknili “vašo rit” in izkoristili dan, ki je pred vami. Prihajajo toplejši, lepši in daljši dnevi, na vas pa je, kaj vse boste v njih doživeli. Izberite življenje. In vanj vključite čim več gibanja, ki vam vrača energijo, dobro počutje, zdravje, na koncu koncev pa tudi boljši videz. V vsem tem pa ne pozabite uživati.

 

Nuša Repovž je osebna trenerka, ambasadorka gibanja, coach in mama.

Če so vam njeni nasveti za trening všeč, jih še več lahko najdete na njenem Facebooku, Instagramu in Youtubu.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂