Vitamin D ali ‘vitamin sonca’ – zato bi ga morali dodatno uživati

Vitamin D se v človeškem telesu tvori, ko smo izpostavljeni sončni svetlobi. Ker v jesenskih in zimskih mesecih mnogo manj časa preživimo na prostem, se raven vitamina D v telesu lahko zmanjša. Do tukaj nič novega, bi lahko dejali. Toda berite dalje.

Nizka raven vitamina D lahko poveča možnosti za zaplete pri poteku bolezni COVID-19, ki imajo lahko za posledico tudi smrt. Tako se glasi ugotovitev raziskave pod vodstvom Dr. Michaela Hollicka, katere izsledki so bili 25. septembra objavljeni v znanstveni publikaciji PLOS ONE.

Uživanje vitamina D v obliki prehranskega dopolnila lahko zmanjša zaplete pri prebolevanju COVID-19, vključno s citokinsko nevihto, ki je pogosto usodna.

Vitamin sonca

Vitamin D imenujemo ‘vitamin sonca’ zato, ker nastaja naravno ob stiku kože s sončno svetlobo. Kadar je tega premalo, ga lahko v telo vnesemo z nekaterimi živili in prehranskimi dopolnili.

»Več raziskav je pokazalo, da pri bolnikih s pomanjkanjem vitamina D, bolezen COVID-19 poteka v težji obliki,« pojasnjuje pulmolog in internist Dr. Len Horovitz. »To ne preseneča, saj kaže, da vitamin D ugodno deluje na imunski sistem in zdravljenje ran.«

V raziskavi sicer niso mogli dokazati vzroka in učinka, toda pri bolnikih z zadostno ravnjo vitamina D (vsaj 30 nanogramov na mililiter krvi) je bilo tveganje za resne zaplete ob prebolevanju COVID-19 nižje.

Pri bolnikih, starejših od 40 let, ki so imeli zadostno raven vitamina D, je bilo tveganje za smrt 51,5 odstotka nižje kot pri tistih, ki so imeli v krvi premalo vitamina D.

Zmanjšuje tudi nevarnost okužbe s koronavirusom?

Ena od predhodnih raziskav je pokazala tudi, da lahko zadostna raven vitamina D zmanjša tveganje za okužbo z novim koronavirusom za 54 odstotkov. Ustrezna preskrbljenost telesa z vitaminom D je pri boju z virusom SARS-CoV-2 torej prav tako pomembna kot pri boju proti ostalim virusom, ki povzročajo bolezni zgornjih dihal, vključno z virusom gripe.

Seveda to ne pomeni, da lahko zaradi jemanja vitamina D zanemarimo druge ukrepe za preprečevanje okužbe, kot so pravilno nošenje mask, skrb za higieno kašlja in kihanja, redno umivanje rok, ohranjanje razdalje in izogibanje množicam.

Nasvet: poskrbite za dovolj vitamina D

Vitamin D je torej lahko v kombinaciji z drugimi ukrepi za preprečevanje okužbe enostaven in razmeroma učinkovit način za boj proti okužbi in posledicam novega koronavirusa.

Ker se v jesenskem in zimskem času na severni polobli večinoma zadržujemo v zaprtih prostorih, – zaradi pandemije še toliko bolj – se nasvet strokovnjakov zato glasi: uživajte prehranska dopolnila z vitaminom D.

Ker pa je povpraševanje po prehranskih dopolnilih z vitaminom D letos izjemno veliko, se lahko zgodi, da ponudniki ne bodo mogli dohajati povpraševanja. Zato je smiselno za dovolj veliko zalogo poskrbeti čim prej. Pri tem se velja izogibati nepreverjenih spletnih in drugih trgovcev ter prehranska dopolnila kupovati v lekarnah, specializiranih prodajalnah ter pri uveljavljenih spletnih ponudnikih.

In ne pozabite: četudi jemljete vitamin D v obliki prehranskega dopolnila, izkoristite tudi vsako uro sonca, ki je v tem letnem času na voljo, za gibanje na prostem!

A.M.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂