Vas parfumi s feromoni naredijo privlačnejše za nasprotni spol?

Morda ste že videli oglase za parfume s feromoni, ki obljubljajo, da vas bodo naredili privlačnejše za nasprotni spol ali celo pomagali do večjega libida. Toda, ali delujejo? Morda, a ne tako, kot bi pričakovali.

feromoni

Kaj so feromoni?

Feromoni naravno nastajajo v telesu in med drugim služijo »prenašanju signalov v okolico«. Človek jih oddaja prek dihanja, znojenja, urina in drugih telesnih tekočin. Najdemo jih tudi pri živalih in celo insektih. V prvi vrsti so namenjeni privlačenju nasprotnega spola.

“Neznank in kontroverznosti o feromonIH je še veliko.”

Androstenodion je na primer moški feromon, ki je v večjih koncentracijah prisoten v moškem znoju, in naj bi privabljal ženske v bližini. Vsaj tako menijo nekateri.

Obstajajo namreč tudi nasprotna mnenja, in sicer, da feromoni sploh ne obstajajo ali pa imajo v resnici drugačno vlogo. Neznank in kontroverznosti o feromonih je še veliko.

Nekatere raziskave so sicer potrdile določene učinke feromonov. Na primer tista, v kateri so ženskam nanesli androstenedion iz moškega znoja pod nos, nakar so pri njih opazili izboljšano razpoloženje, večjo osredotočenost in močnejši spolni odziv. A tudi sami raziskovalci priznavajo, da morda ni šlo samo za vlogo feromonov, temveč so lahko vplivali tudi povsem osebni dejavniki ter dejavniki iz okolja.

Izdelki, ki trdijo, da vsebujejo feromone

ženski feromoniZgolj navedba, da določen izdelek vsebuje feromone, ki naj bi privlačili nasprotni spol, še ne pomeni, da dejansko vsebuje feromone. Ker tovrstni izdelki niso podvrženi nadzoru, kot to velja za farmacevtske izdelke, se lahko kupci zanesejo le na trditve proizvajalca in prodajalca.

A četudi izdelek zares vsebuje feromone, je vprašanje, ali vsebuje resnične človeške feromone. Proizvajalec namreč lahko ubere bližnjico in uporabi živalske feromone, denimo pasje ali prašičje. Seveda takšni feromoni na ljudeh nimajo učinka – pač pa le na psih oziroma prašičih. Lahko si predstavljate možen rezultat.

Ker je človeške feromone težko sintetizirati, večina komercialnih feromonov vsebuje rastlinske sestavine, ki naj bi imele podoben ali enak učinek kot človeški feromoni. Čeprav so podobni človeškim feromonom, takšni »rastlinski feromoni« sicer delujejo, a ne nujno na oglaševani način.

»Vemo, da rastlinske sestavine, kot sta sivka in kamilica, znižujejo stres in sproščajo. Če ima torej oseba zaradi stresa težave z libidom, ji bo takšen ‘feromon’ lahko pomagal. Ne zato, ker bi jo naredil privlačnejšo za nasprotni spol, temveč ker bo bolj sproščena,« pojasnjuje doktor biokemije Shawn Talbott.

Ali lahko parfumi s feromoni povzročijo, da se nekdo zaljubi v vas?

feromoni moškiČe bi verjeli oglasom, bi si mislili, da lahko parfumi s feromoni povzročijo, da se oseba drugega spola zaljubi v vas – ali vsaj pokaže romantično zanimanje.

To je popoln mit, pravi Talbott. Kot prvo je po njegovem mnenju zelo malo verjetno, da ti izdelki vsebujejo prave feromone. In tudi če jih, bi bil učinek zelo majhen. Feromoni nikakor ne morejo »premagati« volje in želja druge osebe.

»Feromoni niso čudežna snov, ki bi povzročili, da boste postali privlačni za druge ljudi, kvečjemu signalizirajo neke vrste kompatibilnost,« pa pravi botaničarka Kerry Hughes. Če ste nekomu že zanimivi, lahko feromoni morda pomagajo povečati privlačnost. Toda najbolje delujejo, kadar gre za vaše prave feromone, tiste, ki jih proizvaja vaše telo. »Feromoni in način, kako se drugi odzivajo nanje, so zelo individualna lastnost,« še dodaja Hughes.

To sicer še ne pomeni, da ne delujejo …

Vse to sicer še ne pomeni, da so feromoni popolnoma neuporabni. Že učinek placeba, ko oseba, ki uporabi feromon, verjame, da ji bo pomagal, lahko pomaga do večje samozavesti in sproščenosti ter posledično večjega »uspeha« pri nasprotnem spolu.

“večja sproščenost in manj stresa dokazano pozitivno vplivata na libido.”

Poleg tega lahko izdelki s feromoni, odvisno od sestave, vsebujejo snovi, ki znižujejo stres, povečujejo sproščenost in izboljšajo spanje. Vse to lahko pomaga do boljšega počutja in nižje ravni stresa, kar posledično pozitivno vpliva na to, kako človeka doživljajo drugi. In ne samo to – večja sproščenost in manj stresa dokazano pozitivno vplivata na libido.

Je torej smiselno uporabljati feromonski sprej?

»Če ga radi uporabljate in se zato počutite bolje, si vsekakor ne škodujete,« meni Talbott. Kljub vsemu pa ne pričakujte čudežev, dodaja, saj »noben feromon ne more prisiliti druge osebe v počutje in občutke, ki si jih ne želi.«

Imate morda izkušnje s feromoni? Delite jih v komentarju.

Vir: TheHealthy

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂