Prednosti in slabosti teka na tekalni stezi

Hiter tempo življenja, pomanjkanje časa, slabo vreme … če smo tekalne steze nekoč videli le v ameriških filmih in fitnesih, se zaradi naštetih razlogov vedno več ljudi zanje odloča tudi pri nas. Vsako gibanje je sicer boljše kot nič gibanja, a tek na tekalni stezi ima poleg prednosti tudi nekatere slabosti. Preverili smo oboje.

tekalna steza

Ali je bolje teči na tekalni stezi ali na zunanji utrjeni površini? Mnenj je veliko in med njimi so tudi takšna, ki si popolnoma nasprotujejo. A nekaj je neizpodbitno – tek na prostem je zaradi svežega zraka in razgibanosti terena za telo ugodnejši. Če seveda ne tečemo ob prometni cesti ali takrat, ko je v zraku presežena koncentracija mikrodelcev PM10 in PM2,5.

Prednosti teka na tekalni stezi

In katere so (lahko) prednosti teka na tekalni stezi? Poglejmo nekatere.

Možnost uravnavanja zahtevnosti

Medtem ko smo pri teku na prostem omejeni z naravnimi danostmi in potekom proge, lahko na tekalni stezi nastavljamo naklon in hitrost ter tako uravnavamo zahtevnost. Pri naprednejših tekalnih stezah lahko tudi med samim tekom spreminjamo ter povečujemo in zmanjšujemo hitrost, s čimer lahko simuliramo različne reliefe in zahtevnosti.

Manj obremenjujoč za sklepe

V primerjavi s tekom na asfaltni ali tlakovani površini je tek na tekalni stezi prijaznejši do sklepov. To je lahko še posebej ugodno pri rehabilitaciji po poškodbah ali operacijah.

Možnost simuliranja različnih prog

Želite odteči progo na drugem koncu sveta? Naprednejše tekalne steze omogočajo tudi to. Nekatere se lahko celo povežejo z internetom in prenesejo profile številnih tekaških prog z vsega sveta – od cestnih do gorskih –, s čimer lahko doživite zelo raznolik tek. Če temu dodate še velik zaslon ali očala za navidezno resničnost, vse skupaj postane vrhunsko virtualno doživetje. Če vas seveda takšna izkušnja vadbe zanima.

Slabosti teka na tekalni stezi

Poleg že omenjenega dejstva, da pri teku na tekalni stezi nismo na svežem zraku, ima tovrstna vadba še nekatere druge slabosti.

Aktivnih je manj mišic

tekalna stezaKer trak, po katerem tečemo, poganja elektrika, so mišice obremenjene drugače kot pri teku na prostem. Pri slednjem imajo pomembno vlogo tudi zadnje stegenske mišice, medtem ko so pri teku na tekalni stezi te veliko manj obremenjene. Za celovito krepitev nožnih mišic je zato v tem primeru dobro izvajati še ločene vaje za moč zadnjih stegenskih mišic.

Ne trenirate ravnotežja

Tek po neravnem terenu je odlična vadba za ravnotežje. Tudi če se vam zdi zunanja podlaga ravna, je redko popolnoma vodoravna. Noge in mišice se morajo zato ves čas prilagajati spreminjajoči se podlagi, kar je koristno za krepitev koordinacije in ravnotežja.

Dolgočasnost

Tudi če med tekom na tekalni stezi gledate televizijo ali imate celo tekalno stezo z navidezno resničnostjo, je treba priznati, da je tek v zaprtem prostoru dolgočasen. Ko tečemo na prostem, je doživetje bolj zanimivo zaradi tega, ker so vanj vpeta vsa čutila, s katerimi zaznavamo ves čas spreminjajočo se okolico. Pomislite tudi na rahel veter, zvoke iz narave … Vsega tega v prostoru seveda ni.

Nič ne more nadomestiti gibanja na svežem zraku

Seveda je vsako gibanje boljše kot nič gibanja, a telesne aktivnosti v zaprtih prostorih ne morejo nadomestiti gibanja na svežem zraku, ki ima dokazano ugoden vpliv na zdravje in počutje. Zato si vsaj enkrat na teden le vzemite čas za tek na prostem. Tudi če vreme ni povsem idealno. Nenazadnje je tudi tek v manj ugodnih vremenskih razmerah posebno doživetje, ki krepi telo, duha in imunski sistem.

Vir: Health.com

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂