Resnica o nošenju mask in zastrupljanju z izdihanim CO2

Ena od trditev nasprotnikov nošenja mask je, da se človek med uporabo maske zastruplja, saj vdihuje lasten (izdihani) ogljikov dioksid oziroma CO2. Znanstveni dokazi te trditve ne potrjujejo.

nošenje maske co2

Kanadski raziskovalci z Univerze Saskatchewan so pod drobnogled vzeli nošenje maske med telesno dejavnostjo, ko sta vdihovanje in izdihovanje še intenzivnejša kot sicer. Njihova ugotovitev: nošenje troslojne maske med intenzivno telesno aktivnostjo ne vpliva na zmogljivost, nima škodljivih učinkov na oskrbo telesa s kisikom in ne more privesti do stanja, ko bi ogljikov dioksid iz krvi izpodrinil kisik.

Kako so prišli do takšne ugotovitve?

Raziskovalci so 14 zdravih in telesno aktivnih moških in žensk posadili na sobna kolesa. Med pritiskanjem na pedala so jim postopoma povečevali zahtevnost, medtem ko so kandidati morali ohraniti enako hitrost vrtenja pedal. To so počeli, vse dokler niso mogli več vzdrževati zahtevanega tempa.

Sodelujoči so morali enak preizkus opraviti trikrat – enkrat brez maske, enkrat s kirurško masko in enkrat s troslojno masko.

Na podlagi tako pridobljenih rezultatov so ugotovili, da ni dokazov, ki bi podprli trditev, da lahko nošenje maske med telesno aktivnostjo zmanjša vnos kisika v telo ali poveča vdihavanje lastnega izdihanega ogljikovega dioksida (CO2) na ravni, ki bi bila zdravju škodljiva.

Če do težav s pomanjkanjem kisika in vdihavanjem izdihanega CO2 ne prihaja pri intenzivni telesni aktivnosti, je torej še toliko manj verjetno, da bi do tega prihajalo pri običajnih vsakodnevnih opravkih in običajni hoji na prostem, kjer je obvezna uporaba maske ali drugega pokrivala za usta in nos.

Trditev nasprotnikov nošenja mask, da so le-te zdravju škodljive, ker naj bi zmanjševale vnos kisika v telo in povzročale škodljivo vdihavanje lastnega (izdihanega) CO2, glede na ugotovitve kanadskih znanstvenikov, tako ne drži.

Fitnesi bi lahko bili odprti, če …

Kanadski raziskovalci ob tem dodajajo, da uporaba mask učinkovito zavre širjenje respiratornih kapljic, zato bi vadba v fitnesih, telovadnicah in drugih zaprtih prostorih lahko potekala tudi med epidemijo, če bi ljudje dosledno in pravilno uporabljali maske ter se držali tudi drugih navodil, namenjenih preprečevanju širjenja okužbe z novim koronavirusom.

Zaradi intenzivnega vdihavanja in izdihavanja med vadbo navadna enoslojna maska sicer ni dovolj, zato priporočajo uporabo troslojnih mask.

A.M.

Študija kanadskih raziskovalcev je bila objavljena v publikaciji International Journal of Environmental Research and Public Health

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂