Nevarni bazeni in jacuzziji

Bazeni, jacuzziji in vodna igrala so sinonim za poletno zabavo, a so lahko tudi pravo gojišče nevarnih mikrobov, zaradi katerih lahko resno zbolijo tako otroci kot odrasli. V nekaterih (sicer redkih primerih) lahko okužbe povzročijo celo smrt.

Picture

Strokovnjaki še posebej svarijo pred domačimi bazeni in jacuzziji, kjer pogosto ni pravilno poskrbljeno za ustrezno stopnjo kloriranja. Lastniki domačih bazenov in jacuzzijev velikokrat podcenjujejo pomen pravilnega upravljanja z vodo, nevarne pa so lahko tudi vodne površine v manjših hotelih, penzionih in kampih, kjer nimajo usposobljene osebe za upravljanje z bazenom in drugimi vodnimi površinami.

Kaj predstavlja nevarnost?

Večino zdravstvenih težav povzročijo okužbe s kriptosporami, legionelo ter bakterijami iz roda Pseudomonas.

Posebej nevarni sta zlasti slednji, saj lahko na sluzastih površinah bazenov, jacuzzijev in vodnih igral preživita dezinfekcijo. Ti bakteriji nato skozi kožo, oči ali nos vstopita v telo in lahko povzročita okužbo.

Legionela lahko privede do zapletene pljučnice in gripi podobnih simptomov, medtem ko bakterije iz rodu Pseudomonas lahko povzročijo vnetje ušes in kožna vnetja.

Nevarnosti okužbe z legionelo so najbolj podvržene osebe, starejše od 50 let, trenutni in nekdanji kadilci, posamezniki s kroničnimi boleznimi pljuč ter osebe z oslabljenim imunskim sistemom.

Profesor medicine dr. Marc Siegel opozarja, da “javnost podcenjuje nevarnost, ki jo predstavljajo bazeni”. Ti morajo biti redno in pravilno čiščeni, voda v njih pa ustrezno klorirana. Nujna sta tudi redna menjava filtrov in kroženje vode.

Pomembni napotki

Odgovornost pa je tudi na strani uporabnikov bazenov, jacuzzijev in vodnih igral. “Kar nekdo stori v vodi, vpliva tudi na vse ostale,” pojasnjuje dr. Siegel. Zato bi morali vsi uporabniki bazenov in drugih umetnih vodnih površin nujno upoštevati naslednje napotke:

  • Ne hodite v bazen, če imate vi ali vaš otrok diarejo. Če je diareja posledica kriptospor, ne hodite v bazen še dva tedna po prenehanju diareje.
  • Z otroki redno delajte pavze, med katerimi greste skupaj z njimi na stranišče. Plenice menjujte v prostoru, ki ni blizu vode.
  • Pri upravljavcih bazena se pozanimajte, kako skrbijo za ustrezno ravnanje z vodo.
  • Ali je voda dovolj klorirana, lahko preverite tudi z merilnimi lističi, ki jih lahko kupite v vsaki trgovini z bazensko tehniko.
  • Pazite, da vi ali vaši otroci ne zaužijejo bazenske vode.

Če po obisku bazena pri sebi ali otrocih opazite bolezenske znake ali spremembe na koži, ki ne izginejo po nekaj urah, obiščite zdravnika in povejte, da so se znaki pojavili po kopanju v bazenu.

Imate doma bazen ali jacuzzi?

Če imate doma bazen ali jacuzzi, je izjemnega pomena, da ga pravilno in redno čistite, skrbite za zadostno stopnjo kloriranja ter redno menjavate filtre. Voda mora tudi čim bolj krožiti (skozi filter), saj se s tem čisti. Zastana voda predstavlja največje tveganje, da postane gojišče mikrobov.

Čeprav lahko domače bazene za postavitev na vrtu kupimo tudi v supermarketu, vam svetujemo, da nakup bazena opravite pri specializiranem trgovcu, ki vam bo znal tudi svetovati in razložiti, kako pravilno skrbeti za vodo. Slednjega nikakor ne gre podcenjevati ali jemati zlahka.

Naj se poletna zabava na vrtu ne spremeni v vir nevarnih okužb!

A.M., vir: WebMD
Komentirajte!