Necepljeni lahko pričakujejo okužbo vsakih 16 mesecev

Necepljeni posamezniki, lahko pričakujejo, da se bodo vsakih 16 mesecev okužili z virusom covida-19. Takšna je ugotovitev nedavne študije, objavljene v reviji The Lancet Microbe.

Necepljeni

»Do ponovne okužbe lahko pride v treh mesecih ali manj,« poudarja vodja študije in profesor biostatistike Jeffrey Townsend, ki zato tudi vsem prebolevnikom svetuje cepljenje: »Prebolevnost lahko na dolgi rok nudi zelo nizko zaščito pred kasnejšimi okužbami.«

Skupina raziskovalcev je vzela pod drobnogled podatke o kasnejših ponovnih okužbah za šest vrst koronavirusov v obdobju med letoma 1984 in 2020 ter ugotovili, da je čas med eno in drugo okužbo znašal od 128 dni do 28 let. Na podlagi tega modela in upoštevaje relevantne spremenljivke so nato naredili napovedni izračun za covid-19. Rezultat je pokazal, da se lahko ista oseba z virusom SARS-CoV-2, ki povzroča covid-19, ponovno okuži v obdobju od 3 mesecev do 5 let, pri čemer se mediana nahaja pri 16 mesecih.

Tveganje za ponovno okužbo začne naraščati po 3 mesecih

Po treh mesecih je tveganje za ponovno okužbo 5-odstotno, po 17 mesecih pa naraste že na 50 odstotkov, opozarjajo raziskovalci. Sčasoma, ko imunski spomin oslabi, bi torej lahko bilo ponovnih okužb vse več.

cepivo»S prihodom novih različic virusa postane prej naučen imunski odziv manj učinkovit,« sporoča profesor Alex Dornburg. »Pri tistih, ki so zboleli na začetku pandemije, je vse večja verjetnost, da se bodo v bližnji prihodnosti ponovno okužili.« Zato je cepljenje priporočeno tudi za tiste, ki so covid-19 že preboleli.

Po kolikšnem času bo pri nekom prišlo do ponovne okužbe, je sicer odvisno od mnogih dejavnikov, kot so imunski sistem, imunost v družbenem okolju, starost, pridružene bolezni in drugi. Omenjenih 16 mesecev je mediana, kar pomeni, da je pri polovici ljudi mogoče pričakovati okužbo v 3–16 mesecih, pri polovici pa v času od 16 mesecev do 5 let.

Necepljeni: ne opustite preventivnih ukrepov

Raziskovalci zato znova opozarjajo na pomen cepljenja in preventivnih ukrepov, pri čemer še zlasti apelirajo na necepljene, naj ne opustijo nošenja mask, upoštevanja medsebojne razdalje in rednega zračenja prostorov.

»Zavedati se moramo, da bo ta bolezen zelo verjetno še dolgo časa krožila med nami ter da proti njej nimamo dolgotrajne imunosti, na katero mnogi upajo in računajo,« je še poudaril Townsend.

Preberite še: Cepiva mRNA za covid-19 – razloženo tako, da razume vsak

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂