Cepivo mRNA za COVID-19 – prvič razloženo tako, da razume vsak

Cepivo mRNA, ki sta ga razvili podjetji Pfizer in BioNTech ter podjetje Moderna, je v mnogih pogledih revolucionarno in deluje na drugačen način kot cepiva, ki smo jih poznali do zdaj.

cepljenje cepivo covid mRNA

Kako deluje imunski sistem?

Da bi razumeli delovanje cepiva, si moramo najprej pobliže ogledati, kako deluje imunski sistem. Zelo poenostavljeno: imunske celice napadejo vsak nepoznan tujek, ki vstopi v telo. Če zaznajo nepoznan virus ali bakterijo, sprožijo napad.

imunski-sistem-2Namen tega napada je, da telo obrani pred tujkom (virusom, bakterijo …). Toda tako kot vojska potrebuje nekaj časa, da organizira napad na sovražnika, tudi imunski sistem potrebuje nekaj časa, da se pripravi na napad z vso močjo. Ugotoviti mora, kateri del virusa napasti ter zagnati proizvodnjo tistega »orožja«, ki ga potrebuje za napad tega dela virusa. To lahko traja tudi več dni. Medtem se virus razmnožuje in širi po telesu.

Ko imunski sistem naposled premaga virus, si ga zapomni. Tukaj imajo glavno vlogo spominske celice imunskega sistema. Če se enak virus znova pojavi, imunski sistem reče: »Aha, tega zlodeja pa že poznam!«. Imunski sistem tako na podlagi prejšnje izkušnje uniči virus, še preden bi se ta lahko namnožil v telesu.

Kako deluje cepivo?

Zdaj, ko vemo, kako deluje imunski sistem, se lahko vrnemo k cepivu. Znanstveniki so na zunanjem delu virusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19, odkrili protein, ki se jim je zdel dobra tarča za napad na virus. Ta zlobni protein je namreč zelo pomemben za novi koronavirus. Virus ga uporablja za to, da lahko prodre v človekove celice. Z drugimi besedami, zlobni protein je kriv za to, da se z virusom okužimo in zbolimo.

cepivo mrna pfizerVirus SARS-CoV-2 ima RNA, ki vsebuje informacije o vseh njegovih delih. Zato so znanstveniki pregledali celotno sekvenco RNA virusa in iz nje izluščili del, ki vsebuje informacije o zlobnem proteinu. Tistem proteinu, ki ga virus uporablja za to, da prodre v človeško telo. Proteinu, ki je najpripravnejša tarča za napad, če želimo preprečiti okužbo.

Kaj je RNA? Poenostavljeno povedano je »načrt«, ki vsebuje informacije za izdelavo posameznih sestavnih delov (v tem primeru) virusa. mRNA (messenger-RNA) medtem celici prenese »navodila«, kako naj na podlagi tega načrta proizvede te sestavne dele.

Znanstveniki so torej vzeli načrt za izdelavo zlobnega proteina in izdelali mRNA. Naredili so torej »navodila«, kako izdelati zlobni protein. Prav ta navodila so tisto, zaradi česar cepivo proti novemu koronavirusu deluje. Poglejmo, kako.

Pomembna značilnost cepiva na osnovi MRNA je, da ne vsebuje delcev virusa.

Pomembna značilnost cepiva na osnovi mRNA je, da ne vsebuje delcev virusa. Vsebuje samo »navodila«, kako izdelati zlobni protein, ki se nahaja na zunanjem delu virusa. Zato se s cepljenjem ne moremo okužiti. Vse, kar s cepivom podjetij Pfizer in BioNTech ter Moderna dobimo v telo, so »navodila« za izdelavo tega zlobnega proteina.

Kaj se torej zgodi po cepljenju?

Ko prejmemo odmerek cepiva, celice v telesu vidijo prejeti »načrt« in začnejo proizvajati zlobni protein. Imunski sistem to kmalu opazi in reče: »Kaj za vraga se dogaja v telesu? Kaj je zdaj ta tujek?« Takoj zatem začne napadati zlobni protein.

imunski-sistemImunski sistem se s tem proteinom še ni srečal. Zato potrebuje nekaj časa, da organizira napad in ga premaga. Povišana telesna temperatura, utrujenost, mrzlica, bolečine v mišicah in podobno, ki se lahko pojavijo kot stranski učinek cepljenja, torej niso nič drugega kot znak, da je imunski sistem sprožil napad na zlobni protein.

Telo torej po cepljenju sproži protinapad na zlobni protein – pri čemer je pomembno še enkrat poudariti, da nas zlobni protein ne more okužiti. Je samo protein in ne virus.

In zdaj prihaja najpomembnejši del. Spominske celice imunskega sistema si zapomnijo, kakšen je zlobni protein. Zapomnijo si, na kakšen način ga lahko uničijo.

Ko torej virus SARS-CoV-2 vstopi v naše telo, imunski sistem že ve, kako se mora nanj odzvati, saj se je z zlobnim proteinom, ki se nahaja na njegovem zunanjem delu, že srečal. Zato lahko takoj organizira učinkovit protinapad in ga uniči, še preden bi se razširil po telesu in povzročil, da zbolimo za boleznijo COVID-19.

Možni pomisleki

cepivo-mrna-modernaEden od pomislekov, ki se pojavlja, je, ali se z vnosom mRNA v telo spremeni naš genski zapis. Odgovor je ne. Organizem v razmeroma kratkem času razgradi mRNA (»navodila«, kako izdelati zlobni protein) in ga odplakne iz telesa. Po cepljenju v telesu ne ostane nič drugega razen spominskih celic, ki so si zapomnile, kako napasti zlobni protein oziroma virus, če ta zaide v telo.

Drugi pomislek se nanaša na mutacije virusa. Kaj se bo zgodilo, če virus mutira na tak način, da se bo spremenil tudi zlobni protein? Prednost cepiva mRNA je, da lahko znanstveniki v zelo kratkem času spremenijo mRNA v cepivu tako, da bo vseboval informacije o novi različici zlobnega proteina ali drugi specifični lastnosti mutiranega koronavirusa.

Dodatna prednost cepiva mRNA

Tradicionalna cepiva delujejo tako, da vsebujejo inaktiviran ali oslabljen virus ter (ponavadi) tudi adjuvanse. Cepivo mRNA medtem vsebuje le informacije za izdelavo proteina, ki se nahaja na zunanjem delu virusa SARS-CoV-2 in je ključen, da se lahko virus pritrdi na sluznico ter prodre v telo – in ničesar drugega.

Ali se boste cepili proti bolezni COVID-19? Zapišite svoje mnenje v komentarju.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂