Kakšna zaščitna maska za obraz najbolje ščiti pred okužbami?

Čeprav v Sloveniji in nasploh v Evropi ni razvita kultura nošenja mask za usta in nos za preprečevanje okužb, kot je to popolnoma samoumevno na Japonskem in še v nekaterih drugih azijskih državah, se utegne to spremeniti z morebitnim izbruhom pandemije koronavirusa 2019-nCoV.

zaščitna maska za usta obraz

Raziskali smo, kakšne maske za usta in nos najbolje varujejo pred morebitno kapljično okužbo in so obenem še vedno primerne za vsakodnevno nošenje. 

Kirurška maska

kirurška zaščitna maskaKlasična kirurška maska je cenovno najugodnejša in tudi lahka za nošenje. Okuženi osebi preprečuje širjenje okužbe v okolico, zdravim pa preprečuje vdihovanje kužnih aerosolov. Pomanjkljivost klasične kirurške maske je v tem, da se njen material z dihanjem kmalu navlaži, zaradi česar po nekaj urah nošenja postane neudobna in tudi manj učinkovita. Da nudi ustrezno zaščito, jo je zato treba menjavati na nekaj ur. Za okolja z visokim tveganjem okužbe je takšna maska neprimerna, saj se zaradi nepopolnega prileganja obrazu ustvarjajo špranje med masko in obrazom.

Trda zaščitna maska

zaščitna maskaTrda zaščitna maska, (na sliki levo) ki se prilega obrazu nudi večjo zaščito, a pod pogojem, da je certificirana za zadrževanje dovolj majhnih delcev in aerosolov (stopnja filtracije FFP3, pogojno tudi FFP2). Njeno nošenje je manj udobno in pod takšno masko se začne oseba hitreje znojiti. Dihanje je zaradi težjega prehajanja zraka nekoliko omejeno.

Boljša izbira je trda zaščitna maska z vgrajenim filtrom (na sliki desno), ki omogoča lažje prehajanje zraka in s tem lažje dihanje. Pod takšno masko se oseba tudi manj znoji. Vendar je pri maskah z vgrajenim filtrom treba biti pozoren na smer filtracije. Večina takšnih mask filtrira le vdihani zrak, ne pa tudi izdihanega. Če je oseba okužena in želi z masko preprečiti širjenje okužbe, je zato pomembno, da izbere masko, ki filtrira (tudi) izdihani zrak.

Zaščitna maska za delavce

zaščitna maska za ustaZaščitna maska za delavce (za barvanje, brušenje ipd.) je lahko primerna tudi za zaščito pred okužbami, če je zmožna filtriranja dovolj majhnih delcev in aerosolov, kar mora biti označeno na embalaži (stopnja filtracije FFP3, pogojno tudi FFP2). Prednost tovrstnih mask je, da so izdelane za daljšo življenjsko dobo, slabša lastnost pa ta, da so lahko nekoliko manj udobne za nošenje.

Pomembno: Maske z vgrajenimi filtri imajo omejen rok trajanja. Pred nakupom na embalaži preverite rok trajanja. Preverite tudi, kolikšna je življenjska doba filtra, ko je maska enkrat v uporabi, in dosledno upoštevajte ta podatek. Ko se življenjska doba filtra izteče, maska ne zagotavlja več zanesljivega filtriranja.

Zaščita oči

Okužimo se lahko tudi prek očesne sluznice, zato je v bolj ogroženih okoljih smiselno nositi tudi zaščitna očala. Za te je pomembno, da se čim bolj prilegajo obrazu (podobno kot smučarska ali plavalna očala) in so udobna za nošenje. Uporabiti je mogoče tudi varovalna delovna očala (kot jih uporabljajo brusilci, strugarji ipd.), v sili pa tudi že omenjena smučarska ali plavalna očala.

A.M.

Poglejte še: