KOLUMNA: Stvar je resna, a ustvarjanje panike je neodgovorno

Stanje je resno. Kitajski koronavirus 2019-nCoV ima dolgo inkubacijsko dobo. Od okužbe do prvih znakov bolezni lahko mine tudi 14 dni. To pomeni, da lahko okužena oseba dva tedna nevede raznaša virus in okuži nič hudega sluteče, ki se znajdejo v njeni bližini. Zato virusa kljub zaenkrat relativno nizki smrtnosti (okrog 4% v času pisanja) ne gre jemati zlahka. Ima namreč potencial, da okuži na milijone ljudi. Kar se ob današnjem številu in prepletenosti prometnih povezav lahko zgodi zelo hitro.

kitajski virus koronavirus

Več kot bo okuženih ljudi s koronavirusom 2019-nCoV, večja je tudi možnost, da virus mutira in postane nevarnejši. Zato smo lahko hvaležni kitajskim oblastem, da so ukrepale tako odločno. Za razliko od izbruha virusa SARS leta 2003, ko so na začetku vse skupaj poskušali pomesti pod preprogo.

Virus SARS je bil nevarnejši od koronavirusa 2019-nCoV. Njegova smrtnost je bila triinpolkrat višja. Vendar je imel kratko inkubacijsko dobo, znaki bolezni so se pojavili že v 2 dneh. Ni se moglo zgoditi, da bi okužena oseba prepotovala pol sveta, ne da bi sama ali kdo drug opazil, da je z njenim zdravjem nekaj narobe.

Trenutne kontrole telesne temperature na letališčih in drugih prometnih vozliščih so tako sicer bolje kot nič, a posebej učinkovite ne morejo biti. Toda druge rešitve niti ni. Ostali svet bi sicer lahko hermetično zaprl meje s Kitajsko, kar pa je vsaj za zdaj nerealno. Svet namreč poganja ekonomija, katere pravila so marsikdaj v nasprotju z zakoni narave.

Kljub vsemu bi bilo neodgovorno ustvarjati paniko. Zaenkrat kaže, da se kitajske oblasti trudijo storiti vse, kar je v njihovi moči, da preprečijo širjenje novega virusa. Za zdaj je videti, da ne ponavljajo napake iz leta 2003. Če komu, bo širjenje virusa uspelo ustaviti Kitajcem. Si predstavljate večmilijonsko evropsko mesto, ki bi ga povsem izolirali od preostalega sveta? Ekonomsko in politično neizvedljivo.

Nepotrebne in škodljive so tudi razne teorije zarot in lažne novice, ki se pojavljajo na družabnih omrežjih, forumih in v nekaterih medijih. Res je, da je Kitajska v preteklosti marsikaj poskušala pomesti pod preprogo. Res je tudi, da kitajska družbena ureditev postavlja državo in njene interese daleč pred posameznika. Kar je odlično izhodišče za teoretike zarot in propagandno mašinerijo. Toda če v trenutni situaciji česa ne potrebujemo, so to dezinformacije.

Zdaj je čas, ko potrebujemo predvsem trezno glavo in razumne, a odločne ukrepe za obvarovanje sveta pred pandemijo. Zdaj je čas, da prisluhnemo strokovnjakom in jim damo glas, ne pa histeričnim glasovom s televizije.

A.M.

Poglejte še:

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂