Kako spet začeti?

Picture
Avtor članka: Andrej Bivic, tekaški trener in udeleženec triatlona Ironman

Po sezoni navadno sledi  zimski “off-season”, ko si telo in “glava” odpočijeta od tekaških aktivnosti. Čas je zelo primeren za vadbe v zaprtih prostorih in “cross-training” z namenom krepitve podpornega mišičnega, kardiovaskularnega in še kakšnega sistema. A slej ko prej se dnevi podaljšajo, temperature dvignejo in vreme postane prijaznejše; znak, da se ponovno lotimo zunanjih tekaških aktivnosti. Navadno se nabere tudi kak odvečen kilogramček maščevja. V človeški naravi je, če se le da, da vztraja v območju ugodja. In preskok iz tople domače dnevne sobe v mrzel dan je za marsikoga (pre)velik korak. Priznajmo si, težko se je zopet spraviti ven, na prosto, teč! Najdemo tisoč in en izgovor, od pomanjkanja časa, hladnega vetra, drsne podlage, teme, prenizkih temperatur…., a roko na srce: vse se da, če se le hoče! Vsi se strinjamo, da je vse v glavi. Torej je potrebno glavo prepričati, da bo sodelovala. Nenazadnje…tek je zdrava vrsta zabave in druženja. Pri tem lahko preizkusimo nekaj trikov, ki so se tekom let izkazali kot učinkoviti.

Postavitev ciljev sezone

Tudi sicer v življenju velja, da če ima človek jasen cilj in ve kaj hoče, potem je
vse lažje
. Če človek ve, kaj je potrebno storiti za dosego zastavljenih ciljev, se je precej lažje potruditi in stisniti zobe, ko je to potrebno. Podobno velja za tek. Cilji so lahko različni: preteči določeno razdaljo, izboljšati čas, se udeležiti določene tekme, prehiteti soseda…, karkoli. Že samo razmišljanje o ciljih prinese določen adrenalin in s tem povezano motivacijo. Bolj kot so
cilji ambiciozni, večjo motivacijo predstavljajo in jasnejša je pot. Seveda naj cilji ostanejo realni.

Motivacijski nakupi

Kot motivacijski trik se, vsaj na začetku, zelo obnese nakup nove tekaške opreme. Nove superge recimo ali nova tekaška oprava, morda nova ura…. Ko se katera izmed teh zadevic
znajde doma na polici, dobesedno kriči po uporabi. Neke vrste “nabijanje slabe vesti” povzročijo, če jih ne uporabljamo. No, vsaj v startu, kot rečeno.

Sparing partner

Zgledi vlečejo, družba še bolj. Prijateljica ali sosed nas lahko marsikdaj spodbudi in “potegne ven”, ko morda sami ne bi šli. Enkrat eden, drugič drugi, rezultat pa je redna vadba. Še bolj super je tek s svojim partnerjem.

Tekaška skupina

V zadnjem času so zelo popularne tekaške skupine. Prednost tovrstnih skupinskih
tekaških vadb je gotovo v tem, da so vodene in da imajo navadno vnaprej določen
termin
. Dokazano je, da se je, ob pomanjkanju železne samodiscipline, precej
lažje udeležiti vnaprej določenega treninga, kjer nas za povrh še nekdo do ravno
pravšnje mere priganja in dodatno motivira. Sam vodim tekaško skupino Cekinčice
in iz prve roke vem, koliko puncam pomeni redni termin vadb in bodrilna beseda ob pravem času.

Osebni tekaški trener

Če je motivacija dejansko resen problem in se nikakor ne morete spraviti v pogon, je verjetno najbolje, da si omislite osebnega tekaškega trenerja, ki bo ustrezno bdel nad vašo vadbo, vas motiviral, priganjal in hkrati upošteval vse vaše specifike. Dober tekaški trener sestavi individualni program, pričakuje poročila, je strog, a ne prestrog, zna motivirati, najde pravo besedo, ko je to potrebno, pohvali, a tudi graja, predvsem pa je s svojimi aktivnostmi zgled…vse to pa rezultira v vaši aktivnosti in konec koncev tudi napredku. Ne glede na zgoraj napisano naj poudarim, da je bistvo v samem gibanju, ki prinaša dobro počutje in zdrav duh v zdravem telesu. Tek združuje, tek je enostaven, tek sprošča, tek je lahko zabaven….če se ga le lotimo na pravi načinSe vidimo zunaj!
Komentirajte!
Ali se znate dovolj zmotivirati in se sami odpravite na tek? Povabite kakega znanca/znanko?