Zobobol zaradi sladoleda – mit ali resnica?

Morda ste že sami doživeli, zagotovo pa ste že slišali za koga, ki ga ob uživanju sladoleda bolijo zobje. V primeru, ko se ob stiku zob z mrzlo ali vročo snovjo pojavi bolečina, ne gre za klasičen zobobol, temveč govorimo o (pre)občutljivosti zob na hladno ali vroče.

sladoled bolečina zobje mrzlo hladno

Zakaj pride do občutljivosti zob na hladno ali vroče?

Zobna pulpa, ki tvori notranjost zoba, vsebuje drobne živčne končiče. Pri zdravem zobu hrana in pijača ne moreta prodreti do njih, saj notranjost zoba ščiti sklenina. Ko pa se slednja poškoduje ali obrabi, pride hrana – v našem primeru sladoled – v stik z zobno pulpo in živčnimi končiči, ki so občutljivi na hladno in vroče, kar povzroči značilno bolečino. Ta lahko traja od nekaj sekund do nekaj minut.

Do obrabe ali poškodbe sklenine lahko pride zaradi različnih vzrokov, najpogostejši med njimi so:

  • preagresivno ščetkanje zob,
  • karies,
  • mehanske poškodbe zoba,
  • erozija sklenine zaradi uživanja kisle hrane in pijače.

Pomoč pri bolečih zobeh zaradi hladnega ali vročega

Če bolečina popusti takoj, ko mine hladen ali vroč dražljaj, gre zelo verjetno za občutljive zobne vratove. V tem primeru si lahko pomagamo sami, in sicer s pogostejšim umivanjem zob, takrat posebno pozornost namenimo zobnim vratovom, to je predelu zob tik nad dlesnimi. Pri tem je priporočena uporaba zobne paste za občutljive zobe, ki vsebuje več fluora.

Če po stiku zoba s hladnim ali vročim bolečina vztraja še dvajset sekund ali več po tem, ko je dražljaj že minil, je to znak, da je čas za obisk zobozdravnika. V tem primeru je najbrž že prišlo do poškodbe zobne pulpe, zato lahko odlašanje z zdravljenjem privede do še večjih težav, ki bodo zahtevale kompleksnejši poseg na zobu.

Škodljiv prevelik pritisk zobne ščetke

Močno pritiskanje zobne ščetke ob umivanju zob lahko poškoduje sklenino. Ameriško združenje zobozdravnikov priporoča, da držimo zobno ščetko pod kotom 45 stopinj in jo premikamo naprej in nazaj z ne prevelikim pritiskom na zobe.

Kaj pa škodljivost sladkorja v sladoledu?

Sladoled vsebuje sladkor, ta pa, kot vemo, škoduje zobem. A brez skrbi, zmerne količine sladoleda ne škodijo nič bolj kot običajen sladek prigrizek. Še več – sladoled običajno vsebuje mleko, ki je vir kalcija, slednji pa je najpomembnejši gradnik zob.

Brez skrbi si torej lahko privoščite osvežitev z običajno količino sladoleda. Kaj pomeni, če se ob uživanju sladoleda pojavi bolečina, pa smo razložili zgoraj.

A.M.

[vc_raw_js]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[/vc_raw_js]