5 najpogostejših napak, ki jih počnemo pri umivanju zob

Človeški zobje služijo ne le grizenju in žvečenju hrane, temveč ohranjajo tudi strukturo kosti čeljusti. Poleg tega so zobje pomembni tudi za človekov govor, njihov videz pa je odraz posameznikove splošne skrbi za zdravje.

umivanje zob napake

Posamezen zob sestavljajo štiri vrste tkiva, pri čemer se le v osrednjem delu zoba nahaja mehko tkivo. To vsebuje drobne žile, živce in povezovalna tkiva, ki so vsa odgovorna za zdravje zoba. Od trdnih tkiv, ki sestavljajo zob, je najbolj občutljiva sklenina, ki predstavlja zunanji del zoba. Sklenina ne vsebuje živih celic, zato je vsaka njena poškodba po naravni poti nepopravljiva. Z drugimi besedami, obiskati moramo zobozdravnika, da izdela plombo.

Zato je pravilna skrb za zobe tako pomembna. Zbrali smo najpogostejše napake, ki jih počnemo pri umivanju zob.

1. Prevelik pritisk zobne ščetke

Prevelik pritisk zobne ščetke na zobe ne odstrani zobnih oblog. Namesto tega lahko nepopravljivo poškoduje sklenino. Ameriško združenje zobozdravnikov priporoča, da držimo zobno ščetko pod kotom 45 stopinj in jo premikamo naprej in nazaj z ne prevelikim pritiskom na zobe.

2. Prekratek čas umivanja zob

V povprečju si posameznik umiva zobe 45 sekund, kar je premalo za učinkovito odstranjevanje zobnih oblog. Optimalno je umivanje zob, ki traja 2 minuti, tako si lahko vzamemo čas za vsak del čeljusti.

3. Predolga uporaba iste zobne ščetke

Kot vsaka stvar se tudi zobna ščetka obrabi. Za bolj zdrave in sijoče zobe je priporočljivo zobno ščetko zamenjati najkasneje vsake 3 mesece ali še prej, če njene ščetine kažejo očitne znake obrabe (štrleče ščetine, odpadajoče ščetine).

4. Umivanje zob takoj po jedi

Čeprav je umivanje zob po jedi koristno in priporočljivo, nekateri strokovnjaki priporočajo, da si zobe umijemo šele, ko od jedi mine približno pol ure.

5. Nepravilno shranjevanje zobne ščetke

Če je zobna ščetka shranjena v nepredušno zaprti embalaži (škatlici ipd.) in se ne more posušiti, postane odlično gojišče za bakterije. Zato je zobno ščetko najbolje shranjevati na odprtem in v navpičnem položaju, da se lahko popolnoma posuši.

Vir: Medicaldaily