VIDEO: Kako pravilno uporabljamo zaščitno masko

V Sloveniji je te dni izjemno težko kupiti zaščitno masko oziroma respirator, saj so zaradi strahu pred novim koronavirusom Covid-19 maske v maloprodaji (lekarne, trgovine) povsem pošle. Zaradi tega do njih težko pridejo tudi tisti, ki jih potrebujejo pri svojem delu (obrtniki ipd.).

maska ffp3

Veliko ljudi si je v strahu pred virusom naredilo zalogo mask, a prav tako kot imeti masko, je pomembno tudi, da jo znamo pravilno uporabljati. Nepravilna uporaba maske ne nudi zaščite. Še več, nepravilna namestitev in odstranitev maske lahko pomeni večje tveganje za okužbo, kot če maske sploh ne bi nosili.

Katera maska za ustrezno zaščito?

Kirurške maske nudijo minimalno zaščito in so bolj namenjene temu, da oseba, ki jo nosi, ne širi morebitne okužbe na druge. Za zaščito zdrave osebe pred morebitno okužbo so le malenkost boljše kot nič, a še to le s pravilnim nameščanjem, nošenjem in odstranjevanjem. Ker lahko dajejo lažen občutek varnosti, so osebe s temi maskami dejansko lahko še bolj ogrožene, kot če maske ne bi nosile in bile zato bolj previdne pri stiku s potencialno okuženimi.

Ustrezno zaščitno nudijo pravilno nameščene, nošene in odstranjene dihalne maske oziroma respiratorji kategorije FFP2 (za okolja z nižjim tveganjem) in FFP3 (za okolja z višjim tveganjem).

Ob tem je treba poudariti, da sama maska za zaščito ne zadostuje, saj se virus prenaša tudi prek stika z očmi. Zato je pri neposrednem stiku z okuženo osebo treba nositi tudi zaščitna očala in priporočljivo tudi zaščitno kapo ter nepremočljiva oblačila, ki jih po uporabi zavržemo ali razkužimo.

Glede zaščite na javnih mestih je zato bolj kot nošenje maske priporočljivo skrbeti za higieno rok.

VIDEO: Kako pravilno uporabljati zaščitno masko

Univerzitetni klinični center v Ljubljani je pripravil izobraževalni videoposnetek, kako se pravilno namesti in odstrani zaščitna maska.

V spodnjem videoposnetku pa si lahko ogledate navodila za zdravstvene delavce, kako se zaščititi v primeru neposrednega stika z okuženo osebo. Videli boste, da v vsakodnevnem življenju takšne zaščite ni mogoče izvajati, zato velja upoštevati nasvet Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in se osredotočiti predvsem na higieno rok, izogibanje prostorom, kjer se zadržuje veliko ljudi, ter ohranjanje vsaj 1,5-metrske razdalje do ljudi, ki kažejo znake okužbe.

Viri: UKCLJ, NIJZ

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂