VIDEO: Analno zdravje in analni seks

Anus, zadnjik, danka, rektum ali preprosto in po domače ritka. To so prve besede, s katerimi Boštjan Mlakar – zdravnik, kirurg in docent na Medicinski fakulteti v Ljubljani ter v Mariboru nagovori zbrane na dogodku TEDxLjubljana.

Picture

Bolečine v zadnjiku?

Rak zadnjika in njegove okolice je dokaj redka bolezen, vendar v zadnjem času postaja ena izmed najbolj pogostih. Raziskave so pokazale, da je pri nastanku raka zadnjika vloga okužbe s HPV enaka kot pri raku na materničnem vratu. Simptomi analnega raka niso izraziti, razen če je rak že močno napredoval in krvavi. Na srečo večina krvavitev in bolečin  ob odvajanju ni v povezavi s tumorji in z rakom. Gre za fizično poškodbo ob odvajanju trdega blata. Svetuje se obisk proktologa vsaj enkrat letno.

Preventiva?

Odvajamo redno, blata ne zadržujte, ampak odvajajte takoj, ko začutite poziv. Zelo pomembno vlogo pri takem procesu ima prehrana, ki mora biti bogata z vlakninami in minerali. Za uravnavanje konsistence blata se svetuje pitje večje količine tekočine, ob zaprtju pa uživanje mineralne vode z magnezijem. Odvajanje mora potekati brez bolečin.  Za lažje odvajanje lahko uporabimo navadno olivno olje.

VIDEO: Boštjan Mlakar: Analno zdravje in analni seks

Analno občevanje

Analni spolni odnos je spolno občevanje, pri katerem partner vstavi svoj penis v stanju erekcije v partnerkino/partnerjevo danko (rektum) ali v zadnjik (anus). Od nekdaj se analni spolni odnos povezuje s pojmi, kot so perverznost, prostitucija, sodomija, homoseksualnost in podobno, zato je še zmeraj tema, ki se je mnogi otepajo. Pojavlja se v vseh časovnih obdobjih, zapisih, umetniških upodobitvah zadnjih nekaj tisoč let. V nekaterih državah je analni seks do nedavnega bil prepovedan z zakonom. V zadnjih dvajsetih letih pa je vsekakor izgubil tančico tabu teme.

Kako zelo pomembno pa je za vas analno zdravje? Ne zanemarite ga in se redno samopregledujte. Izboljšajte kakovost svojega življenja, predvsem pa poskrbite za lastno zdravje.

Doc. dr. Boštjan Mlakar, dr.med., se rad pošali, da je specialist za tabu področja v medicini, pred katerimi javnost velikokrat zamiži. In kot pravi: «Le zdrava ritka ti lahko da užitka!«

Ne pozabite si ogledati zgornjega zanimivega videa!

TEDx Ljubljana