Svetovni dan spanja

Letošnji svetovni dan spanja je Mednarodna zveza za medicino spanja (WASM) 13. marca obeležila s sloganom: “Ko je spanje urejeno, je za zdravje in srečo poskrbljeno”. Ta vsakoletni dogodek je priložnost za poziv k ukrepanju v zvezi s težavami, povezanimi s spanjem. V sodobni družbi motnje spanja, poznamo jih kar 85 vrst, prizadenejo tudi do tretjino ljudi. Najpogostejše so nespečnosti (insomnije), za katerimi trpi več kot 20 odstotkov celotne populacije, sledijo motnje dihanja med spanjem (10 odstotkov celotne populacije), do 10 odstotkov starejše populacije pa ima tudi sindrom nemirnih nog in periodičnih gibov udov v spanju.

Nezdravljene motnje spanja, ki povzročajo neobvladljivo prekomerno dnevno zaspanost, npr. narkolepsijo, motnje dihanja v spanju, sindrom nemirnih nog in periodičnih gibov udov v spanju imajo lahko zelo hude posledice.

Letošnja tema se poleg drugih sporočil osredotoča na nespečnost.

Urejeno spanje – Kako vemo, ali dobimo dovolj spanja?

Če nimate težav z dihanjem, sanjate in se med spanjem spočijete, bo vaš spanec neprekinjen in nemoten, globok in primerno dolg, kar pomeni, da je vaše spanje zdravo in krepčilno. Če vse to dosežete, se boste skozi dan počutili budno in spočito. Če pa ne morete spati ali se mučite s prekomerno zaspanostjo, imate morda nespečnost, ki lahko vpliva na vsak vidik vašega življenja.

Poskrbljeno za zdravje – Ljudje z različnimi stopnjami nespečnosti se morda ne zavedajo vseh tveganj za zdravje, ki lahko nastanejo zaradi nespečnosti.

Pomanjkanje spanja kratkoročno in dolgoročno pomembno škoduje našemu zdravju. Pomanjkanje kakovostnega spanja povzroči številne zdravstvene težave, kot so debelost, sladkorna bolezen, oslabljen imunski sistem in celo nekatere oblike raka. Ljudje, ki trpijo zaradi nespečnosti, imajo sedemkrat več možnosti za udeležbo v hudih prometnih nesrečah s smrtnim izidom ali hudimi poškodbami kot tisti, ki dobro spijo. Po podatkih zavarovalnic se kar 7 odstotkov prometnih nesreč zgodi zaradi nespečnosti, okoli 20 odstotkov pa zaradi prekomerne dnevne zaspanosti. Nespečnost lahko vpliva tudi na delovni učinek in spremembe osebnosti.

Poskrbljeno za srečo – V raziskavah so dokazali, da je pri bolnikih z nespečnostjo več primerov depresije, anksioznosti in psihoze kot pri ljudeh brez nespečnosti.

Kakovost spanja lahko vpliva na vaše vsakodnevno razpoloženje, na odnose, vaše delovanje v družbi in opravljanje dnevnih aktivnosti. Če boste bolje spali, bo vaše življenje srečnejše za vas, pa tudi za vaše sodelavce, družino in prijatelje. Prav tako bo dobro spanje pomagalo preprečiti poslabšanje duševnega zdravja.

Za začetek potovanja proti kakovostnemu spancu si preberite 10 zapovedi zdravega spanja.

10 zapovedi zdravega spanja pri odraslih

  1. Vedno hodite spat ob isti uri in tudi vstajajte ob isti uri.
  2. Če imate navado zadremati čez dan, naj tak počitek ne traja dlje od 45 minut.
  3. Izogibajte se pitju večjih količin alkoholnih pijač vsaj štiri ure pred spanjem in ne kadite.
  4. Izogibajte se kofeinu šest ur pred spanjem. Vsebujejo ga kava, pravi čaj in številne poživljajoče pijače, pa tudi čokolada.
  5. Izogibajte se mastni, pekoči ali sladki hrani štiri ure pred spanjem. Dovoljen je lahek obrok pred spanjem.
  6. Redno se ukvarjajte s telovadbo, vendar ne tik pred spanjem.
  7. Uporabljajte udobno posteljnino.
  8. Ugotovite, katera je najbolj prijetna temperatura spanja za vas, in spalnico vedno dobro prezračite.
  9. Ugasnite vse moteče zvoke in zatemnite sobo, najbolj kar je možno.
  10. Posteljo namenite samo spanju in spolnosti. Ne uporabljajte je kot pisarno, delavnico ali telovadnico.
Mnogi ljudje pravijo, da je poslušanje kake melodije najboljša pomoč, da mirno zaspite. Prava glasba v pravem trenutku lahko naredi zid med motečim zunanjim hrupom in popolno tišino uma, ki vam bo pomagala preiti v deželo sanj. Prvi trenutki po bujenju pa potrebujejo pomoč drugačne glasbe. Takšne, katere melodija, ki jo prvo slišite zjutraj, vas bo spremljala skozi celoten dan. Če želite preizkusiti, kako deluje, predlagamo pesem Stay Tonight, skladatelja Francesca Parrina (prvi del pesmi lahko naložite tukaj, drugi del pa tukaj).

Evropski dan narkolepsije, 14. marec 2015 – v Sloveniji je verjetno okoli tisoč bolnikov z narkolepsijo

Narkolepsija prizadene enega od 2000 ljudi, zato lahko predvidevamo, da je v Sloveniji okoli tisoč oseb s to motnjo spanja. Vendar je diagnosticiranih le okoli 50 prepoznanih bolnikov. Pri večini bolnikov narkolepsija torej ni prepoznana in nimajo postavljene pravilne diagnoze. Pogosto so ocenjeni kot leni in nezainteresirani, celo kot psihiatrični bolniki. Zato imajo lahko že kot otroci težave v šoli, na delovnem mestu in v socialnem okolju. Vendar večino motenj spanja lahko preprečimo ali učinkovito zdravimo.
Komentirajte!
Kako sami poskrbite za kvaliteten spanec? Ali se pred spanjem umirite z glasbo ali na kak drug način? Zaupajte nam vaš recept.