Resnica o holesterolu

Picture
Uroš Šinigoj je doktor medicine in piše članke za vasesrce.si. Napisal je več knjig.Trenutno organizira spletni program zdrave prehrane Luč zdravja, ki se prične 4. februarja

Začel bom pri holesterolu. O holesterolu je veliko resnic … in neresnic. Kaj holesterol pomeni z medicinskega vidika? Najbolj pogosta dilema je: “Ali je holesterol dober ali slab?” Toda dejstvo je, da sta obe trditvi napačni.

Zakaj? Ker sta gledani z medijskega vidika in naslovov časopisov, nimata pa  veliko zveze z zdravjem.Torej. Holesterol je snov, ki nastaja v jetrih in se absorbira s hrano (je del enterohepatičnega cikla). Je snov, ki je sestavni del vsake celice, veliko se ga nahaja v možganih in drugod.

Kaj pa holesterol z medicinskega vidika? Povišan holesterol je dejavnik tveganja. Sedaj boste rekli, da je to mit, ki je bil že razbit, sedaj velja pa drugače. Dejstvo je, da se pomembne stvari v življenju redko spreminjajo in tudi tukaj velja tako.

Picture

Holesterol je torej eden od dejavnikov tveganja za bolezni srca in ožilja. INTERHEART študija (ena največjih opravljenih študij na področju bolezni srca in ožilja) je ugotovila, da obstaja 9 dejavnikov, ki so odgovorni za 90 % vseh bolezni srca in srčnih infarktov.

To so:

 • kajenje,
 • prekomerno uživanje alkohola,
 • premalo sadja in zelenjave v prehrani,
 • debelost,
 • povišan holesterol v krvi,
 • povišan krvi tlak,
 • sladkorna bolezen,
 • psihosocialni dejavniki (stres, odnosi, depresija itd.),
 • premalo gibanja.

Povišan holesterol je torej eden od dejavnikov, ki so odgovorni za razvoj bolezni srca in ožilja. Ampak gremo naprej, ker je pomembno poznati podrobnosti.

Povišan holesterol v medicini dejansko pomeni dislipidemijo. To je nenormalna slika maščob v krvi.

Kaj so maščobe v krvi?

 • Skupni holesterol,
 • dober holesterol (HDL),
 • slab holesterol (LDL),
 • trigliceridi.

Izraz ‘povišan holesterol’ velja za večino populacije. Obstajajo pa primeri, kjer je potrebno gledati tudi dober (HDL) holesterol. Raziskave so namreč pokazale, da je razmerje skupni holesterol / HDL holesterol bolj natančno od samega skupnega holesterola oziroma samega LDL holesterola (LDL je tisti, ki se ga spremlja pri zdravljenju z zdravili).

Holesterol je povišan, če imate skupni holesterol 6.0 točke in dober holesterol 1.0 točke. Če je vaš holesterol 6.0 točke in dober holesterol 2.0 točke, zaščitni učinek dobrega holesterola nadomesti škodo visokega slabega (LDL) holesterola in vam ni potrebno skrbeti (veliko ljudi z genetskim povišanim holesterolom, ki živi zdravo življenje, ima zelo visok HDL holesterol).

In sedaj pridemo do najpomembnejšega. Najpomembnejši za zdravje je zdrav življenjski slog, zdrava prehrana in veliko gibanja. Zdravila so (kar se tiče preventive za bolezni srca in ožilja) v drugem planu. Gibanje je tisto, ki spremeni razmerje vaših holesterolov v krvi …, dvigne dober holesterol in zniža slabega.

Gibanje je tisto, ki kljub temu, da imate mogoče genetsko komponento v holesterolu (pomanjkanje receptorjev, ki privzemajo holesterol iz krvi v jetra), zaščiti vaše srce in ožilje. Čim manj zdravil in čim več zdravega življenjskega sloga. To danes potrjujejo vse raziskave!

V 4. letniku medicinske fakultete sem dobil za darilo knjigo zdravnika dr. Davida Servana Schreiberja. Od takrat se mi je življenje obrnilo na glavo in, namesto da bi se učil za izpite, sem začel raziskovati področje zdrave prehrane in zdravega življenjskega sloga (še vedno sem obdržal kar dobre ocene, tako da ni treba skrbeti).

Kaj je pomembno, da odnesete od tega članka? Povišan holesterol ni najpomembnejša stvar na svetu, je pa eden od dejavnikov tveganja za bolezen srca. (Lahko gledate na holesterol kot na pokazatelj zdravja. Ko živite bolj zdravo življenje, bo vaša slika holesterolov v krvi boljša.)

Daleč najboljši način, da uredite vaš holesterol v krvi, je zdrav življenjski slog. Zdrava prehrana in fizična aktivnost. Ne z zdravili. Zdravila za holesterol se uporablja v sekundarni preventivi – ko se je že pojavila bolezen srca – ker so raziskave pokazale, da ščitijo srce in ožilje. Ampak tudi takrat je življenjski slog močnejše orožje v boju proti bolezni, kot je zdravilo. Obstaja ena najbolj znanih študij v medicini Hambrechtova, v kateri je dokazal, da kolesarjenje na sobnem kolesu prepreči več srčnih infarktov od angioplastike (kardiološki poseg, kjer z balonom razširijo zožitev).

Naredite danes nekaj za vaše zdravje. Ljubite s srcem in bodite zdravi.

Piše: Uroš Šinigoj, dr. med.
Komentirajte!
Vas zanima kaj v zvezi s holesterolom?
Zapišite vprašanje v komentarju in Uroš Šinigoj vam bo poskusil odgovoriti.