Recepti po dieti ZONE

Zone je nov način prehranjevanja, ki je obnorel svet in tudi zvezdnice, kot so Angelina Jolie, Sarah Jessica Parker, Jennifer Aniston in ostale. V Slovenijo je pred kratkim prodrlo zavedanje o tem revolucionarnem  prehranjevalnem programu, s katerim na preprost način izgubimo odvečno maščobo, upočasnimo staranje, krepimo imunski sistem ter povečamo fizično in mentalno učinkovitost. Dieto sta skozi dolgoletno preučevanje genov in njihovih odzivov na različno hrano zasnovala svetovno znana nutricionista dr. Barry Sears in dr. Riccardo Pina.

Zakaj je Zone uspešna?

Mnoga živila višajo raven inzulina v krvi, to so sladke pijače, sladkarije, krompir, kruh in tudi riž. Dr. Barry Sears priporoča, da se za najboljši in najhitrejši učinek za začetek znebite vseh belih ogljikovih hidratov. Ta živila lahko zamenjamo z zelenjavo in sadjem vseh barv, z izjemo buče, pese, korenja, banan, kakija in suhega sadja.

Pravilno razmerje zaužite hrane.

Kako do optimalnega ravnovesja?

Zona deluje po načelu 40-30-30, ki na prvi pogled deluje zapleteno, vendar se pri uporabi izkaže za zelo preprosto in lahko sledljivo. Številke 40-30-30 predstavljajo kalorično
razmerje živil
v vsakem obroku. To pomeni, da Zone priporoča, da ob vsakem obroku in prigrizku zaužijemo 40% kalorij v obliki ogljikovih hidratov, 30% v obliki beljakovin in 30% v obliki maščob. Tovrstno  razmerje hranil je eno izmed temeljnih pravil Zone, ki zagotavlja, da so naši hormoni v krvi v optimalnem ravnovesju čez cel dan.

Medtem ko je osnova za vsak obrok ali prigrizek natančno razmerje med ogljikovimi hidrati in beljakovinami (razmerje mora vedno znašati 40 proti 30), je za maščobe bolj pomembna pravilna izbira kot pravilna količina maščob v točno določenem odstotku. Z drugimi besedami, tudi če porabite nekaj več ali manj gramov maščobe, to ne spreminja pravilnega ravnovesja hormonov v krvi.

Dieta, v kateri štetje kalorij ni potrebnoZona je ena redkih diet, v kateri štetje kalorij ni potrebno, saj je največji pokazatelj hormonski odgovor na zaužito hrano. Dr. Barry Sears je po dolgoletnih raziskavah razvil metodo blokov, ki omogočajo lažje sledenje Zoni. En blok predstavlja uravnoteženo količino makrohranil, ki zagotovijo optimalno hormonsko ravnovesje.

Blok je sestavljen iz:

 • mini bloka ogljikovih hidratov, to je količina hrane, ki zagotovi 9 gramov tega hranila,
 • mini bloka beljakovin (7 gramov),
 • mini bloka maščob (3 grame).

Konkretni primeri

Oglejmo si preprost primer uporabe blokov v Zoni: prigrizek za žensko ali moškega s sedečim načinom življenja, ki ni visok, je sestavljen iz enega bloka in lahko vsebuje na primer:1. primer:

 • kivi, ki zagotovi
  okoli 9 gramov ogljikovih hidratov ter tako predstavlja mini-blok ogljikovih
  hidratov,

 

 • dve rezini govejega pršuta zagotovita približno 7 gramov beljakovin in malo maščob, predstavljata en mini blok beljakovin in malo manj kot mini blok maščob, za
  popolno ravnovesje lahko dodate pol čajne žličke ekstra deviškega oljčnega olja.

2. primer:

 • 200 g mleka z zmanjšano vsebnostjo maščob (približno ena skodelica) tudi predstavlja malico iz enega bloka, saj vsebuje približno 9 gramov ogljikovih hidratov, okoli 7 gramov beljakovin in približno 3 grame maščob, prav tako kot celoten blok.

Če se kdaj zgodi, da za pripravo Zona obrokov nimamo dovolj časa lahko le te nadomestimo s ploščicami ali prigrizki, ki zagotovijo uravnotežen in zdrav obrok.

Kako se lahko odvečne telesne teže znebi ženska, ki ima pretežno sedeč način življenja? V novi knjigi Prehranjevanje po Zoni je posebej za slovensko kulinariko pripravljenih ogromno odličnih in raznolikih receptov, po katerih postane dan v Zoni še lažji. Dnevni jedilnik, z 11 bloki, je primeren za povprečno žensko, ki ima pretežno sedeč način življenja in se želi znebiti odvečne telesne maščobe ter je lahko sestavljen tako:

Zajtrk sestavimo iz 2 blokov– 160 g manj mastne skute (2 bloka
proteinov)- 1 jabolko (180 g) ali 2 breskvi (300 g) ali 40 g polnozrnatega kruha (2 bloka ogljikovi hidratov) in 6 mandljev ali 2 oreha (2 bloka
maščob).

Popijete lahko tudi kavo, čaj, malo mleka ali kavo z mlekom (ki ne šteje)

Dopoldanska malica iz 1 bloka

– 25 g sira ementalerja (1 blok proteinov in 1 blok maščob) in

– 100 g kivija (1 blok ogljikovi hidratov).

Kosilo iz 3 blokov

– 75 g puste šunke (3 bloki proteinov),

– 200 g paprik, pečenih na žaru, ali 290 g brokolija (1 blok ogljikovih hidratov),

– 1 jabolko (180 g) ali 2 breskvi (300 g) (2 bloka ogljikovih hidratov) in

– 1 čajna žlica (4,5 g) ekstra deviškega oljčnega olja (3 bloki maščob).

Popoldanska malica iz 1 bloka– 35 g mozzarelle (1 blok proteinov),

– 100 g hrušk ali 90 g ananasa (1 blok ogljikovih hidratov) in

– 3 indijski oreščki (1 blok maščob).

Večerja iz 3 blokov

– 150 g postrvi (3 bloki proteinov),

– zelena solata (kolikor želite) + 300 g paradižnika (1 blok ogljikovih hidratov),

– 1 jabolko (90 g) + 1 kivi (100g) ali 170 g rdečih sliv (2 bloka ogljikovih hidratov) in

– 1 čajna žlica (4,5 g) ekstra deviškega oljčnega olja (3 bloki maščob).

Pozna malica pred spanjem iz 1 bloka

– 200 ml manj mastnega mleka ali manj mastnega navadnega jogurta

(1 celovit blok proteinov, ogljikovih hidratov in maščob).

Ali boste naredili kakšen obrok po ZONI? Se vam zdi zapleten? Pišite nam!

Dr. Barry Sears