Rak dojk – doleti lahko tudi moške – kako ga odkriti?

Rak dojk je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto za njim zboli več kot 1.300 žensk, letno pa rak dojk prizadane tudi približno 10 moških. Rak ne izbira, kljub opisani statistiki pa je potrebno poudariti, da je lažje ozdravljiv, če ga odkrijemo v začetnih fazah, k temu pa največ pripomoreta prav osveščanje in preventiva.

Rak dojkPentlja v znak podpore in zavedanja

Rožnati oktober je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk. Danes ga obeležuje že več kot polovica držav na svetu, njegovi začetki pa segajo v osemdeseta leta prejšnjega stoletja. Simbol rožnatega oktobra je roza pentlja, ki izraža podporo in nas vedno znova opominja, da je rak dojk ozdravljiv v primerih, ko je le ta odkrit dovolj zgodaj. Osveščanje in preventiva sta zato ključna dejavnika, na kar pa je potrebno opozarjati skozi celo leto in ne zgolj oktobra.

Ne le oktober, naj bo rožnato celo leto

Slovensko združenje Europa Donna: Polona Marinček, Jana Koteska in Tanja Španić

Slovensko združenje Europa Donna že vrsto let pripravlja številne aktivnosti, s katerimi želijo obeležiti rožnati oktober, osveščati širšo javnost o raku dojk in opozoriti na pomen zdravega načina življenja ter zgodnjega odkrivanja bolezni. Raku dojk posvečajo pozornost skozi celo leto, med drugim pa razvijajo številne programe, ki omogočajo podporo tako bolnicam kot tudi njihovim svojcem. “V sklopu svojih dejavnosti smo razvili programe psihosocialne podpore za bolnice in svojce, ki jih skupaj s partnerji združujemo v programu ROZA. Prizadevamo si, da bi bila vsaka bolnica deležna učinkovite psihosocialne pomoči – le tako se bo lahko ustrezno soočila z boleznijo, sodelovala v procesu zdravljenja, premagovala stranske učinke in se hitreje vrnila v svoje socialno okolje,” je povedala Tanja Španić, predsednica Slovenskega združenja za boj proti raku dojk.

Samopregledovanje – na kaj moramo biti pozorni?

Kljub učinkovitejšim metodam zgodnjega odkrivanja in zdravljenja raka dojk, ki v Sloveniji predstavlja petino vseh rakavih obolenj pri ženskah, je preventiva ključnega pomena. Redno samopregledovanje dojk bi moralo postati stalnica vseh žensk že od zgodnjih najstniških let dalje. Pri tem moramo biti pozorni na:

  • spremembe barve, oblike in velikosti dojk,
  • spremembe oblike bradavic in izcedek,
  • morebitne izbokline in vdrtine,
  • na vse tipljive spremembe.

Rak dojk ne izbira

Ob pregledu, ki ga je priporočljivo opravljati vsak sedmi do deseti dan po začetku menstruacije, vse do menopavze, nato pa na izbrani dan v mesecu, je potrebno pregledati področje med ključnico, sredino pazduhe, spodnji rob dojk in spodnji del prsnice. Morebitne spremembe najlažje zatipamo z blazinicami srednjih treh prstov, pri pregledu pa nam lahko pomaga tudi brezplačna mobilna aplikacija BREAST TEST, ki ga je razvilo združenje Europa Donna, ta nas redno opozarja na samopregled.

Jana Koteska

O pomembnosti samopregledovanja opozarja tudi Jana Koteska, ki je v preteklosti zbolela za rakom dojk. “Rožnati oktober me zdaj spremlja že skoraj 9 let in odločila sem se, da se priključim Europa Donni prav z namenom osveščanja predvsem mladih deklet, da s pregledovanjem začnejo že zgodaj, saj nikoli ne veš, kdaj te lahko doleti kaj takega.” Koteska poudarja, da je potrebno za zdravje skrbeti skozi celo življenje, pri čemer nam lahko pomagata predvsem gibanje in zdrava prehrana, ki naj vsebuje veliko zelenjave in čim manj predelanih živil.

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂