[RECEPT] Polnovredna božična večerja Špele Vehar

Kot otrok nikoli nisem preveč marala hoditi k maši. Tam me je vedno zeblo, dolgočasila sem se in ni se mi ljubilo poslušati župnikovih (pre)dolgih govorov.

veganska božična večerja receptA božične in druge praznike sem imela kljub vsemu zelo rada. To je bil čas, ki smo ga z družino preživeli skupaj. Pred božičem smo postavljali jaslice, krasili smrečico, ki jo je oče privlekel iz gozda, brali Sveto pismo in Jezusove zgodbe, peli božične pesmi ter gledali filme. Pa ne takih, kot se vrtijo danes, o ameriškem božičku in nakupovalnih središčih ter darilih.

Ne, pogostejši so bili filmi o Jezusu in njegovem življenju ter o tem, kakšen človek je bil.
Občudovala sem njegovo miroljubnost in filozofijo nenasilja: Če te nekdo udari, mu nastavi še drugo lice. Spremljala sem tudi to, kako je ščitil šibkejše člene družbe: ženske, otroke in živali.

V letih po birmi sem se od religije precej odmaknila. Niso mi bili všeč nekateri njihovi nazori in odnos do nekaterih družbenih skupin. Prenehala sem zahajati v cerkev, a Jezusovih zgodb nisem nikoli zares pozabila.

“Enostavno nisem več želela povzročati gorja živalim, ker sem ugotovila, da je to povsem nepotrebno.”

Nanj pa sem se zares spomnila šele v zadnjem letu, ko sem zavestno postala veganka. Enostavno nisem več želela povzročati gorja živalim, ker sem ugotovila, da je to povsem nepotrebno.

Prav zato sem še toliko bolj prepričana, da Kristusovega rojstva nikakor ni treba praznovati na način, da v njegovem imenu ubijamo nedolžne živali, ki so šele pred kratkim ugledale luč sveta.

veganska božična večerja receptV sodelovanju z eno od članic v Facebook skupini, ki podpira ljudi, ki želijo s svoje trenutne prehrane preiti na zdravo celostno rastlinsko prehrano brez dodanih olj, sem sestavila meni za vegansko božično večerjo, ki je dovolj okusen, da vam bo razvnel brbončice, in dovolj enostaven, da ne boste obupali že pri nakupu sestavin.

Tanja Nika, ki mimogrede piše tudi svoj blog, je poskrbela za recept za predjed in sladico (jaz sem ga priredila le toliko, da ne vsebuje olj in praktično tudi ne podobnih procesiranih izdelkov – razen malce sladkorja), sama pa sem poskrbela za ostalo.

Predjed: veganski tatarski biftek

  • 1 skodelica rjave leče (predhodno jo namočimo čez noč, skuhamo, splaknemo, odcedimo – nekaj vode shranimo)
  • 1/2 skodelice sušenih paradižnikov – nasekljanih
  • 2-3 žličke soljenih kaper (suhih, ne iz tekočine)
  • 1/2 čebule
  • strok česna
  • žlička gorčice
  • 2 žlici vode, ki je ostala od rjave leče
  • svež peteršilj
  • začimbe: rdeča paprika v prahu, česen v prahu, kurkuma, črni in kajenski poper, sol, bazilika, origano,
  • nekaj mlete kumine, lahko tudi dimljeno papriko v prahu

Priprava: Vse sestavine damo v mikser ter zmiksamo. Pomagamo si s potisno palico mikserja. Lahko pa zmeljemo tudi v multipraktiku. Namaz shranimo v steklen kozarček v hladilniku.

Glavna jed: pečen krompir s fižolovimi polpeti

Krompir za 4 osebe:

  • 10 srednje velikih belih ali rdečih krompirjev za peko
  • 4 srednje veliki sladki krompirji
  • 1 večja bučka
  • 4 srednje veliki korenčki

Priprava: Pečico segrejemo na 200 stopinj. Krompir in sladki krompir operemo, olupimo in narežemo na grižljaj velike kose. Enako naredimo z bučko in korenjem (kosi bučke naj bodo kar veliki, ker se pri pečenju skrčijo).

Vse sestavine stresemo v veliko posodo za solato, posolimo s pol čajne žličke soli in dodamo eno jušno žlico nasekljanega svežega peteršilja ali eno zvrhano čajno žličko suhega peteršilja (Lahko dodate tudi origano ali baziliko. Jaz pogosto uporabljam in menjam različne začimbe).

Dobro premešajte. Vsujte na velik pladenj, prekrit s peki papirjem. Dajte v pečico in pecite od 45 do 55 minut (toliko, kolikor je potrebno, da se speče beli krompir, ki rabi največ časa).

Polpeti:

  • 1 skodelica riža oz. 2 skodelici kuhanega riža
  • 1 skodelica suhega rdečega fižola ali 2 skodelici kuhanega/konzerviranega
  • 1 srednje velika čebula – nasekljana
  • 1 skodelica mletih ovsenih kosmičev (ovsene kosmiče zblendajte na suho v blenderju, da dobite moko)
  • 1 skodelica drobno narezanih rjavih šampinjonov
  • 1 žlička paprike v prahu
  • ščepec popra
  • ščepec soli

Priprava: Čebulo in šampinjone popražimo na nekaj žlicah vode, da se pomehčajo in da čebula postekleni. Vmes v veliki posodi zmešajte kuhan riž in fižol, ki ste ga predhodno malce premečkali s pripomočkom za pripravo pireja (ali z vilico).

Tej zmesi dodajte šampinjone in čebulo ter papriko, poper in sol. (Če ste uporabili fižol iz konzerve, je dodajte manj ali nič, ker je že prisotna.) Potem postopoma dodajajte ovseno moko, dokler ne dobite goste, lepljive mase, ki jo oblikujete v polpete in popečete v pečici na peki papirju na 180 stopinj (10 min. na vsaki strani).

Solata:

  • kislo zelje s kumino (ali brez)
  • 1 majhno vedro nasekljanega kislega zelja za solato
  • čajna žlička kumine

Zelje postrežemo v posodi za solato in potresemo s kumino (brez dodatnih ceremonij) poleg glavne jedi.

Sladica: kakijeva strnjenka

  • 2 zrela kakija
  • 1/2 konzerve kokosovega mleka (uporabite le zgornji – trši del)
  • 2 jušni žlici kokosovega sladkorja (lahko daste manj ali več, odvisno od okusa)
  • 2 jušni žlici javorovega sirupa
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • rum/20ml – oz. po okusu

Sestavine povečamo glede na količino oseb oz. plasti. Napisane sestavine zadostujejo za 4 osebe v malem kozarčku (dober dcl), ena plast.

Priprava: Kakijevo sredico/zrelo ‘meso’ damo v blender (ali multipraktik), dodamo kokosov sladkor. Zmiksamo v gladko kašo.

Iz konzerve kokosovega mleka vzamemo le trši (smetanast) del in ga zmiksamo z javorovim sirupom in vaniljevim sladkorjem in rumom. Takoj ga damo za nekaj ur spet v hladilnik, da se ponovno strdi (zaradi miksanja bo postal bolj tekoč). Čez nekaj ur v kozarčke nadevamo strjeno smetano, nato kakijevo kašo. Po vrhu lahko sladico potresemo s popraženimi mandljevimi lističi ali nasekljanimi orehi.

Preden postrežemo sladico, jo damo v hladilnik, saj je sladica najboljša hladna.

Želim vam dober tek!

O avtorici prispevka:

veganska božična večerja receptŠpela Vehar je temeljito raziskovala področje prehrane in se na tej poti tudi velikokrat opekla. Nato je ugotovila: Najboljša hrana za ljudi je tista, ki je najcenejša, najbolj okusna, hkrati pa je tudi najbolj etična in ekološka.

Svoje izkušnje in dognanja o celostni rastlinski prehrani deli na blogu Lucky Shelly, na Youtube kanalu ter v knjigah, na delavnicah in predavanjih.

.