Novi koronavirus: Tako je treba ravnati

Nobena skrajnost ni dobra in to velja tudi v primeru novega koronavirusa. Ne gre ga jemati zlahka, a tudi ustvarjanje panike in širjenje napačnih informacij je škodljivo. Zato ni odveč opozoriti, da se v trenutnih razmerah ne gre zanašati na informacije, objavljene na družbenih omrežjih in spletnih forumih. Tam lahko najdemo vse, od teorij zarot do lahkomiselnih mnenj, kako je koronavirus le še ena oblika gripe.

novi koronavirus

Koronavirus Covid-19, s katerim se srečuje svet, je nov virus in o njem še ne vemo veliko, zato je razumljivo, da je pri soočanju z njim potrebna previdnost. Večja previdnost kot pri preprečevanju sezonske gripe in gripi podobnih obolenj.

Novi koronavirus 2- do 3-krat bolj nalezljiv kot gripa

Hitro omejevanje širjenja okužbe, ki vključuje tudi karanteno in izolacijo večjih območij, je med drugim potrebno zato, ker je novi koronavirus dva- do trikrat bolj nalezljiv kot virus gripe. Medtem ko povprečen bolnik z gripo okužbo prenese na 1,3 druge osebe, je pri koronavirusu ta številka večja. Po do zdaj znanih podatkih povprečen bolnik s koronavirusom okuži še 2 do 4 druge osebe. To pomeni, da je novi koronavirus bolj nalezljiv kot gripa.

Z zdravljenjem gripe imamo izkušnje, z zdravljenjem novega koronavirusa (še) ne

razkužilo novi koronavirusZ gripo in gripi podobnimi stanji se srečujemo vsako leto. Večina obolelih ne potrebuje zdravniške oskrbe in gripo preboli doma. Tudi v primerih, ko pride do zapletov, ki zahtevajo zdravniško oskrbo, je način zdravljenja in lajšanja simptomov preverjen in znan. Pri novem koronavirusu je neznank mnogo več. Znanja o njem je še malo, prav tako izkušenj.

Problem hospitalizacije

Pri običajni gripi je hospitalizacija potrebna pri odstotku ali še manj bolnikov. Potek bolezni zaradi okužbe s koronavirusom medtem zahteva hospitalizacijo od 10 do 20 odstotkov zbolelih. To je lahko izjemno problematično v primeru, da se s koronavirusom naenkrat okuži veliko ljudi, saj bi lahko začelo primanjkovati kapacitet za bolnišnično oskrbo. Nobena država na svetu ni pripravljena na hospitalizacijo tako velikega odstotka populacije, kar je eden od razlogov, da se države trudijo morebitne izbruhe čim prej omejiti.

Umrljivost zaradi novega koronavirusa

Stopnja umrljivosti zaradi gripe v evropskih državah znaša do največ 0,2 odstotka. Umrljivost zaradi novega koronavirusa je trenutno večja, okrog 2 odstotka. To je v primerjavi z ebolo in SARS-om sicer še vedno nizek odstotek, a desetkrat večji kot pri gripi. Okužba s koronavirusom tako ne pomeni smrtne obsodbe, a ravno tako ne gre zamahniti z roko. Še posebej morajo biti pozorne ogrožene skupine (kronični bolniki, osebe z oslabljenim imunskim sistemom) in starejši, saj je pri njih smrtnost najvišja.

Brez panike, a previdno

Zaradi novega koronavirusa ni potrebe po paniki, a ravno tako ga ne gre obravnavati na enak način kor gripo. Povečana previdnost je povsem na mestu, predvsem tako, da:

  • se izogibamo prostorom, kjer se zadržuje veliko ljudi;
  • se izogibamo ljudem, ki kažejo bolezenske znake, če pa že moramo biti z njimi v stiku, ohranimo ustrezno fizično razdaljo (približno 1,5 metra);
  • ko smo zunaj, se čim manj dotikamo površin, na katerih bi se lahko zadrževal virus (kljuke vrat, držala v avtobusu, stopniščne ograje ipd.);
  • po dotikanju takšnih površin si roke temeljito operemo z milom ali razkužimo z razkužilom;
  • dokler si nismo umili ali razkužili rok, se z njimi ne dotikamo obraza in ne prijemamo hrane;
  • ob prihodu domov si z milom temeljito umijemo roke – umivanje naj traja najmanj 30 sekund, pri tem pa smo še posebej pozorni na predele med prsti, hrbtno stran rok in površine pod nohti;
  • kihamo in kašljamo samo v rokav v pregibu roke (komolec);
  • če opazimo znake, ki kažejo na možnost okužbe s koronavirusom (telesna temperatura nad 38 °C, suh kašelj), ostanemo doma in po telefonu pokličemo osebnega zdravnika ter ravnamo po njegovih navodilih.

A.M.

Poglejte še:

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂