Nam hrana lahko skoduje

Vse se je začelo z analizo krvi osebe, stare 30 let, ki živi v Franciji in ki se zdravo prehranjuje. Vsak dan se srečuje in sooča s skrb vzbujajočimi in pogosto nasprotujočimi znanstvenimi izsledki. Ko nakupuje, je, tako kot mnogi med nami, izgubljena. Sprašuje se, ali naj kupi slastno jabolko, ki je polno pesticidov? In ta čudoviti polnozrnati kruh. Kako naj ve, ali so ti na videz privlačni prehranski izdelki čudovitih barv dobri za naše zdravje?

Raziskava o najpogostejših prehranskih izdelkih z naših krožnikov

Po prejemu analize krvi je bil seznam nevarnih snovi v krvi dolg. Arzenik, svinec, živo srebro, dioksin, poliklorirani bifenili (PCB), furan, pesticidi. V njeni krvi mrgoli teh molekul, analiza pokaže, da je prisoten celo insekticid DDT, ki je bil prepovedan že pred več kot 30 leti, torej še preden se je rodila. Je to normalno? Znanstveniki so opravili raziskavo o 4 najpogostejših prehranskih izdelkih z naših krožnikov. Pod drobnogled so vzeli jabolka, kruh, svinjino in lososa. Temeljito so jih znanstveno raziskali. Za boljše razumevanje so šli po poteh teh izdelkov, kako jih pridelajo in koliko se razlikujejo od tistih, ki so jih jedli naši stari starši, ko na krožnikih še ni bilo toliko kemije.  Pri raziskavi je sodelovala skupina znanstvenikov s področja javnega zdravja: nevropsihiater in strokovnjak za preventivo proti raku; epidemiologinja in strokovnjakinja za okoljske bolezni; toksikolog in strokovnjak za težke kovine in kemično onesnaženje ter zdravnik in nutricionist.

Veste, katere strupene snovi se skrivajo v vašem telesu?

Nadaljnji pregled krvnih rezultatov testirane osebe je skrb zbujajoč. V njeni krvi so našli ostanke pesticidov, dioksinov, PCB-ja (aditiv pri pripravi pesticidov, hkrati zelo kancerogena spojina). Zdravnik in nutricionist je povedal, da je njena krvna slika povsem običajna krvna slika odraslega človeka. Te snovi bi našli pri vseh ljudeh na tem planetu. Vprašanje, ki je logično sledilo, je bilo: Je to posledica našega načina prehranjevanja? “Absolutno!” je pritrdil. Nekatere raziskave so pokazale, da so v urinu otrok, ki jedo kemično obdelano hrano, našli ostanke pesticidov. Ko so tem istim otrokom dali bio hrano, sledov pesticidov v urinu niso več zaznali. Ko so se vrnili na star način prehrane, se je vsebnost pesticidov v urinu vnovič zvišala. To pomeni, da smo vsak dan izpostavljeni tem onesnaževalcem.

Jabolko – tudi do 26 krat obdelano s pesticidi! Človek naj bi zaužil 5 sadno – zelenjavnih enot na dan. Toda ali nista sadje in zelenjava nevarna zaradi pesticidov? Odpravili so se po sledeh industrijskega jabolka. To je najbolj priljubljen sadež v Evropi. Vsaka povprečna družina poje približno 18 kg jabolk na leto. Toda jabolko je 26 krat obdelano s pesticidi, preden ugriznemo vanj.

Zakaj kmetje uporabljajo pesticide pri gojenju jabolk?

Za privržence intenzivnega kmetovanja so pesticidi nepogrešljivi. Ko je zime konec, ko poženejo prvi popki, ko vidimo zelene nastavke listov, se za kmete začne izjemno težko obdobje. V času vegetativnega cikla skušajo sadeže obvarovati pred zunanjimi škodljivci in boleznimi. Jabolka zato večkrat obdelajo. Kmetje ne želijo uporabiti enkratne večje količine izdelka, temveč se prilagajajo podatkom o količini padavin. Vsakič, ko pade 20 mm dežja, izdelka (pesticida) ni več na sadežu. Takrat ponovijo škropljenje, da bo rastlina lahko zdržala do prihodnjih padavin. V nasprotnem se povzroči škoda in jabolk ne bi mogli prodati. Če izpustijo eno škropljenje, to lahko ogrozi kmetov dobiček.

Delavec, ki škropi pesticide, mora pri ravnanju z njimi nujno obleči astronavtskemu skafandru podoben kombinezon. Za proizvajalce pesticidov je ena beseda prepovedana. Našli je ne boste na nobeni embalaži, na nobenem navodilu za uporabo ali reklami. In nihče je nikoli ne izgovori. Ta izbrisana beseda je pesticid. Zato so si proizvajalci izmislili besedo fitosanitarni izdelek. Fito zveni manj strašljivo. Industrijski sadovnjak zaradi uporabe rastlinskih hormonov, gnojil in pesticidov obrodi 3 krat več jabolk kot bio sadovnjak. So takšna jabolka zdrava za nas?

Analiza jabolk – kaj vse se skriva v jabolku?Nekaj teh jabolk so poslali na analizo v laboratorij. Želeli so vedeti, ali ta jabolka vsebujejo ostanke pesticidov. Ko prejmejo iz laboratorija rezultate testiranj jabolk, ugotovijo, da vsebujejo več vrst pesticidov. Za boljše razumevanje analize so prosili za razlago rezultatov strokovnjaka, ki preučuje pesticide in seznanja potrošnike z njihovimi nevarnostmi. Strokovnjak je pojasnil, da je bilo v testiranem jabolku 5 različnih vrst pesticidov, kar je skupaj 100 mikrogramov pesticidov na kg sadja. Taka količina pesticidov ni nedolžna. V 1 kg jabolk jih je toliko, kot če bi spili 1000 l vode. V jabolku najdemo tudi boskalid, to je fungicid, ki v ZDA velja za morebiti rakotvornega. V njem je tudi karbendazin. Najhuje pa je, da je v Evropi njegova uporaba strogo omejena. Naš strokovnjak si ne zna razložiti, kako se je karbendazin sploh lahko znašel v jabolku. Na vprašanje, če bi si upal ugrizniti v neolupljeno jabolko, je odgovoril, da se takšnega jabolka sploh ne bi upal dotakniti. Ena izmed rešitev bi bilo lupljenje. S tem bi sicer odstranili pesticide,  toda nekatere raziskave so pokazale, da bi morali odstraniti nekaj milimetrov lupine. Toda, če bi odstranili 5 do 8 mm lupine, odstranimo tudi vitamine.

Sadje in zelenjava v trgovinah

Žalostno je, da potrošnik v trgovini nima dostopa do podatkov o tem, koliko pesticidov je bilo pri sadežu uporabljenih. Potrošnik bi se moral odločiti na podlagi kakega seznama. Če bi imeli 3 vrste jabolk na policah z različno vsebnostjo pesticidov, bi se lahko odločil in izbral tista z manjšo. Ali pa ne. To bi bila osebna izbira. Zdaj pa potrošnik izbira na podlagi videza. Razlog, zakaj je temu tako, je v dejstvu, da so tovrstne analize zelo drage. Je pa bila leta 2007 v Franciji s strani generalnega direktorata za konkurenco, potrošnike in boj proti goljufijam narejena analiza 5.000 vzorcev sadja in zelenjave. Odkrili so, da je polovica med njimi vsebovala ostanke pesticidov. Še huje, 1 od 10 izdelkov je vseboval odmerek kemičnih snovi, ki je presegel dovoljeno normo. Če pogledamo krožnik povprečnega potrošnika, ki ne jé biohrane. Na dan
je izpostavljen 20 do 30 različnim ostankom pesticidov. Analiza krvi osebe, ki
je bila testirana, je pokazala navzočnost 40 različnih pesticidov. Taki
rezultati so žal običajni. Enako vsebnost pesticidov bi našli pri kateremkoli Francozu.

Polovica analiziranih nosečnic je imela v urinu herbicide, ki ogrožajo zarodek

Najbolj žalostno pa je, da so v nedavni raziskavi Nacionalnega inštituta za zdravje in medicinske raziskave (INSERM) odkrili, da je imela polovica nosečnic v urinu sledi prepovedanih herbicidov, kar predstavlja resno grožnjo za razvoj zarodka. Otrok je najobčutljivejši organizem na karcinogeno delovanje. Če je otrok v maternici izpostavljen temu, kar mama jé, diha in pije, se bo zaradi nekaterih snovi pozneje pri njem lahko prej razvil rak. To so umetne snovi, ki jim ne bi smeli biti izpostavljeni. Te snovi bi morali čedalje manj spuščati v naravo.

Nas res čaka daljše življenje?

Ves čas nam govorijo, da bomo živeli dlje od prejšnjih rodov in da se življenjska doba ves čas podaljšuje. Je res, da bomo doživeli višjo starost od naših staršev? Za razlago tega vprašanja nam je eden od strokovnjakov odgovoril, da dlje živimo iz enega samega preprostega razloga. Bolje obvladamo mikrobiološke pojave oziroma mikrobe. Toda po l.1950 v naravo spuščamo gromozanske količine kemičnih izdelkov, približno 400 milijonov ton na leto. Razumljivo je, da se bo občutilo posledice, ki pa v tem trenutku še niso popolnoma raziskane, saj podjetja, ki proizvajajo pesticide, veliko naporov vlagajo v to, da se o tem ne govori preveč. Ko pa bomo spoznali vse škodljive posledice za zarodek, bo žal prepozno. Življenjska doba se bo posledično lahko zelo hitro skrajšala.

Vir: Youtube Francoska dokumentarna oddaja: Nam hrana lahko škoduje (v originalu Manger peut-il nuire à notre sante?)

Se v trgovini kdaj vprašate, kaj dejansko kupujete? Zaupate branjevkam na tržnici? Ali pridelate tudi kaj lastne hrane?