Kakšne so lahko težave pri navadnem prehladu?

Ste se kdaj vprašali, zakaj so nekatere osebe bolj ogrožene glede prehlada kot druge?

V zimskem času nastopi povečano tveganje, da zbolimo, pri čemer so nekatere starostne skupine v še večji nevarnosti. Pozimi smo izpostavljeni različnim situacijam in okoliščinam, ki nas in naše najdražje izpostavijo povečanemu tveganju virusne ali bakterijske okužbe. Oglejmo si osebe z večjim tveganjem za prehlad.
Pri branju boste lahko videli, kako z nekaj preprostimi spremembami v življenjskih navadah in z umivanjem rok pogosto že čez dan lahko zmanjšamo tveganje za prehlad in druge nalezljive bolezni.
V zimskem času nastopi povečano tveganje, da zbolimo, pri čemer so nekatere starostne skupine v še večji nevarnosti. Pozimi smo izpostavljeni različnim situacijam in okoliščinam, ki nas in naše najdražje izpostavijo povečanemu tveganju virusne ali bakterijske okužbe. Oglejmo si osebe z večjim tveganjem za prehlad. Pri branju boste lahko videli, kako z nekaj preprostimi spremembami v življenjskih navadah in z umivanjem rok pogosto že čez dan lahko zmanjšamo tveganje za prehlad in druge nalezljive bolezni.

Nevarnost prehlada pri novorojenčku

Novorojenčki imajo povečano tveganje prehlada ali drugih okužb v
prvih 4 do 6 tednih življenja, ker je njihov imunski sistem funkcionalno nezrel.
Dojenčki dobijo nekaj imunske zaščite pred samim rojstvom že v trebuhu mamice. Po rojstvu otroci dobijo protitelesa tudi preko materinega mleka, če so dojeni. Še vedno pa obstaja veliko mikrobov, proti katerim niso odporni.

Pomembno je, da pomagate novorojenčku zgraditi močan imunski sistem, še
preden je izpostavljen različnim virusom. Virus, ki povzroči blag prehlad pri starejšem otroku ali odrasli osebi, lahko povzroči resnejše bolezni pri novorojenčku. Tukaj je nekaj predlogov za zmanjšanje tveganja prehlada pri novorojenčku:
 • Dojite svojega novorojenčka – s tem mu pomagate povečati imunski sistem.
 • Sterilizirajte stekleničke in cucelj med uporabami tako, da jih prekuhate ali jih operete v pomivalnem stroju.
 • Neuporabljeno mleko v prahu ali materino mleko (če je ustekleničeno) morate po vsakem hranjenju zavreči, saj imajo otroci slino, v kateri se škodljive klice hitro razmnožujejo.
 • Mleko v prahu ali materino mleko hranite v hladilniku do hranjenja. Nato pogrejte mleko in takoj nahranite dojenčka, preden bakterije dobijo priložnost za razmnoževanje.
 • Umijte si roke pred hranjenjem vašega otroka in po njem ter pred menjavo otrokovih plenic in po njej.
 • Novorojenčke odstranite od vsakogar, ki je bolan.
 • Če je mogoče, se z novorojenčkom izogibajte gneče in uporabe javnega prevoza.

Nevarnost prehlada pri majhnih otrocih

Mlajši otroci se močno borijo proti različnim virusom in bakterijam, saj se njihov imunski sistem še vedno razvija in krepi. Če menite, da ima vaš malček en prehlad za drugim, niste v tem osamljeni. Večina predšolskih otrok “ujame” pet do sedem – ali več – prehladov vsako leto.

Mnogo mlajših otrok dobi številna vnetja srednjega ušesa, še posebej, če imajo brate in sestre ali so v bližini drugih otrok v vrtcu. Medtem ko otrokov imunski sistem proizvaja protitelesa za boj proti tem novim virusom in okužbam, so otroci bolj dovzetni za bolezni.

Najbolj pogost način širjenja prehlada je preko kihanja in kašljanja. Medtem ko je slinjenje igrač način otrokovega raziskovanja sveta, morajo starši paziti na vse predmete, kjer bi se te bakterije lahko ohranile. Tukaj je nekaj nasvetov, kako zmanjšati nevarnost prehladov vašega malčka:
 • Operite igrače z milom in vodo, nato jih pustite, da se posušijo na zraku. Mnoge plastične igrače je možno oprati v pomivalnem stroju.
 • Dude večkrat dnevno operite z milom in vodo.
 • Obrišite roke vašega otroka večkrat dnevno s čisto krpico in toplo vodo. Dojenčki radi dajo svoje roke v usta.
 • Operite roke otroka pred obrokom in po njem in po igranju.
Rino virusi, najpogostejši vzrok navadnega prehlada, lahko živijo do tri ure na koži gostitelja in preživijo do tri ure na predmetih, kot so telefoni in stopniščne ograje. Čiščenje okuženih površin z razkužilom lahko pomaga preprečiti širjenje virusov. Veliko število čistilnih sredstev je učinkovitih za ta namen.

Vrtci in prehlad

Otroci, ki obiskujejo vrtec, so izpostavljeni večjemu tveganju za prehlad. Starši lahko dodatno poskrbijo, da njihovi otroci ostanejo zdravi. Tukaj je nekaj predlogov, kako vašega malčka ubraniti pred prehladom:
 • Naučite vašega otroka, kako pomembno je temeljito umivanje rok. Umivanje rok je nujen in zelo učinkovit način za preprečevanje širjenja okužbe. Roke je potrebno spirati z vodo in namiliti od 20 do 30 sekund. Eden od načinov, kako poskrbite, da se to zgodi, je, da dvakrat zapojete “Vse najboljše za te”, medtem ko se otrok umiva. To bo ravno dovolj časa, da se znebite mikrobov. Nato je treba roke temeljito sprati in osušiti s čisto brisačo.
 • Opomnite otroke, da si umijejo roke pred obrokom in po njem ter po obisku kopalnice.
 • Uporabite razkužilo ali robčke, ki vsebujejo alkohol, če milo in voda nista na voljo. Alkohol pomaga ubiti bakterije.
 • Opomnite svojega otroka, da ne deli predmetov, kot so: skodelice, kozarci in pribor, z ostalimi člani družine.
 • Naj vaš otrok ostane doma, ko zboli. Prepričajte se, da to pravilo v vrtcu velja za vse starše. V nasprotnem primeru bo vaša celotna družina nenehno izpostavljena prehladom in drugim okužbam.
 • Poskrbite, da vaš otrok dobi zadosti spanca, saj se telo otroka med spanjem regenerira, obnavlja in zdravi.
 • Bodite z vašim otrokom čim več na svežem zraku, saj gibanje na prostem poskrbi za dovolj vitamina D.
 • Redno zamenjujte zobno ščetko vašega otroka in hranite družinske zobne ščetke ločeno, še posebej, ko nekdo v družini zboli.
 • Poskrbeti morate tudi za uravnoteženo prehrano, z dovolj vitaminov in mineralov. Za
  krepitev imunskega sistema je še posebej pomemben vitamin C, ki ga najdemo v pomarančah, mandarinah, kiviju. Zelo pomembna je tudi zelenjava, še posebej brokoli, špinača in korenje.

Včasih pa nam kljub dobrim namenom zaradi sodobnega tempa življenja ali trmasto zaprtih ust otrok ob zelenem krožniku ne uspe poskrbeti za optimalno prehrano naših malčkov. Takrat je dobro, da si pomagamo z izdelki z vitamini in minerali, ki ne vsebujejo konzervansov in barvil, hkrati pa so okusni in vsebujejo vitamine A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, niacin ter kalcij, ki je pomemben za rast otrok.

Vir: Spletna stran WebMD.com
NAGRADNO VPRAŠANJE
Naštejte, v katerem sadju najdemo vitamin C, ki pomaga pri krepitvi imunskega sistema?
Med vsemi, ki boste zapisali komentar spodaj, bomo izžrebali bralca, ki bo prejel letni koledar Julijskih Alp. Srečni izžrebanec, ki bo izbran z naključnim žrebom, bo objavljen v naslednji številki revije Zdravo.si, prav tako pa bo obveščen po elektronski pošti. Žrebanje bo opravljeno 16.3.2015 v prostorih podjetja ePrvak d.o.o.