Razlika med velikostjo obroka in porcijo
Zavedati se moramo razlike med velikostjo obroka in velikostjo porcije oziroma servirno velikostjo. Velikost obroka je dejanska količina hrane, ki jo imamo na krožniku, medtem ko je velikost porcije točno določena količina hrane, ki je običajno napisana na embalaži živil in navadno predstavlja priporočeno količino.
Velikost porcije je v Sloveniji dana v gramih, lahko pa se uporablja tudi v drugih merskih enotah, kot sta npr. število skodelic ali žlic.
Razumevanje hranilnih vrednosti na embalaži živil nam omogoča, da lažje spremljamo in prilagajamo količino zaužite energije (kJ/kcal), maščob, sladkorjev in drugih hranil ter zaužijemo le toliko, kolikor naše telo potrebuje.
Kako si predstavljati velikost porcije?
Izbirajte kakovostno hrano
Uživajte v hrani
Skušajte se prehranjevati v mirnem okolju in uživati v vsakem grižljaju hrane. Velikokrat se dogaja, da hrano zaužijemo tudi takrat, ko nismo lačni, smo utrujeni, pod stresom, med delom ali gledanjem televizije. Takrat pogosto posežemo po visoko kaloričnih prigrizkih, ki so na dosegu roke. Torej, hrano uživajmo takrat, ko smo lačni, za to si vzemimo čas ter pri tem uživajmo.
Nasvet: Zapomnite si, da ni potrebno pojesti vsega na krožniku. V restavraciji zaprosite za manjše velikosti porcij ali pa si vzemite višek hrane s seboj. Ko hrano kuhate doma, si krožnik pripravite že v kuhinji in ne pri mizi, saj je to odličen ukrep za zmanjšanje porcij.
CILJ: Povečati količino zaužite zdrave hrane in zmanjšati količino nezdrave, škodljive hrane.
NASVET: Skušajte se prehranjevati v mirnem okolju in uživati v vsakem grižljaju hrane.
Med drugim tudi z nasveti o velikostih obrokov in porcij.