Kako velik naj bo vaš obrok?

Pomembno je razumeti in se zavedati pomembnosti ustrezne velikosti obrokov, saj prenajedanje škoduje našemu zdravju. V sklopu te navade bomo spoznali priročne nasvete, ki so nam lahko v pomoč pri izboljšanju prehranjevalnih navad.
        
Picture        

Razlika med velikostjo obroka in porcijo

Zavedati se moramo razlike med velikostjo obroka in velikostjo porcije oziroma servirno velikostjo. Velikost obroka je dejanska količina hrane, ki jo imamo na krožniku, medtem ko je velikost porcije točno določena količina hrane, ki je običajno napisana na embalaži živil in navadno predstavlja priporočeno količino.

​Velikost porcije je v Sloveniji dana v gramih, lahko pa se uporablja tudi v drugih merskih enotah, kot sta npr. število skodelic ali žlic.

​Razumevanje hranilnih vrednosti na embalaži živil nam omogoča, da lažje spremljamo in prilagajamo količino zaužite energije (kJ/kcal), maščob, sladkorjev in drugih hranil ter zaužijemo le toliko, kolikor naše telo potrebuje.

Nasvet: Vam uspe na videz oceniti količino najljubših kosmičev v skodelici? Preverite! Nasujte kosmiče v skodelico in na pamet ocenite, koliko gramov kosmičev je v skodelici. Nato jih iz skodelice stresite na kuhinjsko tehtnico in primerjajte točnost svoje ocene. Kako blizu ste bili?
        
Picture        

Kako si predstavljati velikost porcije?

Za lažjo predstavo o servirnih velikostih si lahko pomagamo tudi z vsakodnevnimi predmeti. Npr. hokejski pak lahko predstavlja eno velikost porcije, ki pomeni ½ štručke, ½ skodelice testenin ali kosmičev, kupček kart pa lahko primerjamo s 85 grami ribe ali mesa. Ko si boste naslednjič zaželeli sir, pa pomislite, da ena velikost porcije oz. 55 gramov sira predstavlja le 3 do 4 kocke, namenjene družabnim igram.

Izbirajte kakovostno hrano

Velikokrat pozabimo, kako pomembna je energijska gostota hrane. Ta nam pove, koliko kilokalorij je v enem gramu živila. Čeprav je hitreje in lažje seči po slaščicah in procesirani hrani, pa tovrstna živila vsebujejo zelo visoko energijsko gostoto. Boljša izbira so živila z nižjo energijsko gostoto, saj imajo manj kalorij pri enaki količini hrane, npr. sadje in zelenjava. Takšna hrana ima tudi višjo hranilno gostoto, to pomeni, da se v enem gramu skriva več mineralov, vitaminov, vlaknin ter drugih koristnih ter zdravih sestavin.

Uživajte v hrani

Skušajte se prehranjevati v mirnem okolju in uživati v vsakem grižljaju hrane. Velikokrat se dogaja, da hrano zaužijemo tudi takrat, ko nismo lačni, smo utrujeni, pod stresom, med delom ali gledanjem televizije. Takrat pogosto posežemo po visoko kaloričnih prigrizkih, ki so na dosegu roke. Torej, hrano uživajmo takrat, ko smo lačni, za to si vzemimo čas ter pri tem uživajmo.

​Nasvet: Zapomnite si, da ni potrebno pojesti vsega na krožniku. V restavraciji zaprosite za manjše velikosti porcij ali pa si vzemite višek hrane s seboj. Ko hrano kuhate doma, si krožnik pripravite že v kuhinji in ne pri mizi, saj je to odličen ukrep za zmanjšanje porcij.

​CILJ: Povečati količino zaužite zdrave hrane in zmanjšati količino nezdrave, škodljive hrane.

NASVET: Skušajte se prehranjevati v mirnem okolju in uživati v vsakem grižljaju hrane.​

Prenesite aplikacijo 24alife, ki vam bo z nasveti pomagala vzdrževati dobro zdravje.
Med drugim tudi z nasveti o velikostih obrokov in porcij.
Ekipa 24alife