Kajenje lahko poslabša vaš sluh

Na seznam škodljivih učinkov kajenja lahko zdaj dodamo še poslabšanje sluha. Japonska raziskava je pokazala, da pri kadilcih obstaja od 1,2 do 1,6-krat večja verjetnost, da se jim bo poslabšal sluh, v primerjavi z ljudmi, ki ne kadijo.

Picture

Da bi potrdili ali ovrgli hipotezo o vplivu kajenja na sluh, so raziskovalci analizirali podatke o zdravstvenem stanju več kot 50.000 Japoncev za obdobje 8 let. Po tem, ko so izključili ostale dejavnike, ki vplivajo na poslabšanje sluha, kot je na primer izpostavljenost hrupu na delovnem mestu, so ugotovili, da je pri kadilcih od 20 do 60 odstotkov večja verjetnost, da bodo utrpeli poslabšanje sluha.

Z velikim vzorcem, dolgim obdobjem spremljanja in objektivno oceno izgube sluha naša študija nudi močan dokaz, da kajenje predstavlja neodvisen dejavnik tveganja za poslabšanje sluha,” je ob predstavitvi rezultatov dejal vodja študije dr. Huanhuan Hu.

Verjetnost za poslabšanje sluha se povečuje s številom pokajenih cigaret. Če pa oseba opusti kajenje, se v 5 letih po opustitvi tveganje zmanjša.

Poslabšanje sluha, ki je posledica kajenja, prizadene sposobnost slišati dobro tako visoke kot tudi nizke frekvence.

Kritiki študije sicer izpostavljajo, da ta ni dokazala, da kajenje neposredno povzroča poslabšanje sluha, temveč kaže le na obstoj povezave med kajenjem in sluhom.

Piše: A.M., vir: webMD

Komentirajte!