Poslovil se je družinski terapevt Jesper Juul

V 72. letu starosti se je po dolgi bolezni poslovil svetovno znani danski družinski terapevt Jesper Juul, čigar članke smo v sodelovanju s slovensko vejo projekta Familylab objavljali tudi v e-reviji Zdravo.si.

Jesper Juul

Jesper Juul se je rodil leta 1948 na Danskem. Sprva je delal kot učitelj in socialni delavec, nato pa se je usmeril na področje družinske terapije, za kar se je izobraževal na Nizozemskem in v Združenih državah Amerike.

Bil je soustanovitelj Kemplerjevega inštituta na Danskem, ki deluje na področju razvijanja novih kompetenc družin in posameznikov na način, da te podpirajo posameznikovo integriteto ter nudijo priložnost za razvoj in spremembe. Med letoma 1997 in 2004 je inštitut tudi vodil.

Leta 2007 je Juul zasnoval projekt Familylab International, pod okriljem katerega deluje tudi Familylab Slovenija. Ta družinam ponuja podporo, svetovanje in pomoč pri razvoju starševske kompetentnosti, strokovnim delavcem, ki delajo z otroki ali družinami, pa prostor za strokovni in osebni razvoj s poudarkom na odnosni kompetenci. Familylab Slovenija deluje in se razvija že dobro desetletje, natančneje od leta 2008.

Svetovna slava

Svetovno slavo mu je prinesla knjiga Vaš kompetentni otrok, ki velja za nekakšno biblijo sodobne vzgoje otrok. Napisal je tudi več drugih knjig, najbolj znane so: Reci ne brez slabe vesti, Hura, gremo jest!, Agresivnost – Nov in nevaren tabu, Od vzgoje do odnosa, Vodja krdela – Vodenje družine z ljubeznijo.

Juul se je že dalj časa spopadal z zdravstvenimi težavami, nedavno je bil v bolnišnici zaradi pljučnice. Njegov sin Nikolai je sporočil, da je umrl doma v spanju.

Članki Jesperja Juula v Zdravo.si: