Ali so cvrtniki na vroč zrak zdravi?

Cvrtnik na vroč zrak (ang. air fryer) velja za izdelek, s katerim lahko hrano pripravljamo na zdrav način. Še zlasti, če cvrtje z vročim zrakom primerjamo s klasičnim cvrtjem v olju in pečenjem na maščobi. Toda kako zdrava je v resnici priprava jedi v cvrtniku na vroč zrak? Preverite.

Cvrtnik na vroč zrak

Vse večja priljubljenost cvrtnikov na vroč zrak

Cvrtniki na vroč zrak so v zadnjih letih postali eden najbolj vročih kuhinjskih aparatov. Toda ali imajo res same pozitivne lastnosti? Kakšna je v njih pripravljena hrana? Poglejmo.

Kako deluje cvrtnik na vroč zrak?

Cvrtnik na vroč zrak je kuhinjski aparat, ki pomaga pripraviti jedi z manj maščobe kot običajno cvrtje v olju ali peka na maščobi. Če ste se pripravljeni odreči značilnemu okusu, ki ga dasta jedem olje oziroma maščoba, lahko hrano v cvrtniku na vroč zrak pripravite tudi povsem brez dodanega olja in maščobe.

Cvrtnik na vroč zrakIzdelek je v osnovi konvekcijska pečica, le da ima ventilator, zaradi česar zrak v njem hitreje kroži. Konvekcijska pečica ima v primerjavi s klasično pečico to prednost, da se hrana v njej hitreje speče, kar pomeni prihranek energije. Cvrtnik na vroč zrak deluje enako, le da – kot že omenjeno – zrak v njem kroži, zaradi česar se hrana enakomerneje zapeče in dobi značilno hrustljavo skorjo.

Vroč, suh zrak, ki kroži v notranjosti, torej poskrbi za hrustljavo skorjo, hkrati pa sredico ohranja sočno.

Zakaj so postali cvrtniki na vroč zrak tako priljubljeni?

Predvsem zato, ker lahko brez dodanega olja oziroma z minimalno količino dodanega olja dosežemo skorajda enak rezultat kot pri cvrtju in pečenju na maščobi, vključno s hrustljavo skorjo.

Z vse bolj razširjenim zavedanjem o zdravem prehranjevanju in izogibanju dodanim maščobam tako ni presenečenje, da so postali velika uspešnica. Večina ljudi ima namreč rada hrustljavo zapečeno hrano.

Katera hrana se najbolje obnese za pečenje v cvrtniku na vroč zrak?

Odlično se obnese zelenjava, ki ji dodamo nekaj soli, popra, morda žličko olivnega olja ter po želji še zelišča ali začimbe.

Cvrtnik na vroč zrak perutničkeKrompir, sladek krompir, korenje, brstični ohrovt, brokoli, cvetača, kodrolistni ohrovt … iz vsega tega (in še mnogo drugega) lahko v cvrtniku na vroč zrak pripravimo okusne, hrustljavo zapečene zdrave zelenjavne jedi.

Seveda lahko v njem pripravljamo tudi drugo hrano, na primer perutničke, ribe, majhne pice, jabolčni »čips«, zelenjavne polpete, indijske jedi, kot je Tandoori Paneer Tikka in še mnogo drugega. Omejitev sta pravzaprav le domišljija in okus.

Razlogi, zakaj so cvrtniki na vroč zrak zdravi

S pečenjem z vročim zrakom dosežemo podobno hrustljav rezultat kot s klasičnim cvrtjem v olju, le da za to porabimo do 90 odstotkov manj maščobe – ali celo nič dodane maščobe, če se zadovoljimo z nekoliko manj hrustljavo skorjo brez značilnega okusa, ki ga daje olje. Manj olja pa seveda med drugim pomeni tudi manj kalorij.

Cvrtnik na vroč zrak zdravjeV cvrtniku na vroč zrak je enostavno pripravljati pečeno zelenjavo, zato mnogi ljudje z njim začnejo uživati več rastlinske hrane. In ker ima lahko z njim pripravljena zelenjava podoben okus kot ocvrte jedi, lahko spodbudi uživanje zelenjave pri ljudeh, ki je sicer nimajo radi.

Manj maščobe seveda pomeni tudi bolj zdravo prehranjevanje, saj je znano, da ima pogosto uživanje mastne, še zlasti v olju ocvrte hrane, mnoge škodljive učinke na srčno-žilni sistem.

Nenazadnje pa je cvrtje z vročim zrakom tudi okolju prijaznejše, saj porabi manj energije kot pečenje v klasičnem cvrtniku ali pečici.

Pozor! Če imate cvrtnik na vroč zrak, morate paziti na naslednje

Kljub mnogim pozitivnim lastnostim je treba biti pri uporabi cvrtnika na vroč zrak pozoren na nekatere njegove manj ugodne učinke.

Vse maščobe niso nujno slabe. S pripravo hrane v cvrtniku na vroč zrak lahko zmanjšate količino zaužitih dobrih maščob. Zato nekateri priporočajo, da hrani, ki jo pripravljate na ta način, dodate vsaj nekaj kapljic olivnega ali avokadovega olja.

Pri cvrtju lahko nastajajo karcinogeni akrilamidi. Če se zaradi cvrtnika na vroč zrak poveča uživanje ocvrtih jedi, se posledično lahko poveča količina zaužitih akrilamidov. Dobra novica je sicer, da je količina akrilamidov pri krompirju, ocvrtem z zrakom, približno 90 odstotkov nižja kot pri krompirju, ocvrtem v olju. Kljub temu previdnost ni odveč – če s cvrtnikom na vroč zrak zamenjate cvrtje v olju, je to seveda dobro. Še vedno pa velja, da naj ocvrte jedi ne bodo na jedilniku vsak dan.

Ali uporabljate cvrtnik na vroč zrak? Delite svoje izkušnje, zapišite jih v komentarju!

Delno povzeto po The Healthy

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂