Kako nevarna je ocvrta hrana?

Ali lahko uživanje ocvrte hrane dejansko skrajša naše življenje? Čeprav je bila povezava med uživanjem takšne hrane na eni strani ter debelostjo in srčno-žilnimi boleznimi na drugi strani že dokazana, je študija, objavljena pretekli mesec, prvič dokazala povezavo med uživanjem ocvrtega krompirčka (pomfrija po domače) in tveganjem za smrt.
Picture

Raziskovalci so ugotovili, da imajo ljudje, ki več kot dvakrat tedensko uživajo ocvrt krompir, dvakrat večjo možnost za zgodnjo smrt, kot ljudje, ki ocvrt krompir uživajo redkeje.

V raziskavi so zajeli 4.440 ljudi starih od 45 do 79 let. Strokovnjaki so njihovo stanje spremljali 8 let, med drugim tudi način prehranjevanja. Ta podatek je vključeval tudi količino zaužitega ocvrtega in neocvrtega krompirja.

Avtorica študije Nicola Veronese z Inštituta za klinične raziskave in izobraževanje v medicini iz Padove v Italiji je pojasnila, da so se na krompir osredotočili zato, ker povezava med njegovim uživanjem in tveganjem za smrt doslej še ni bila raziskana.

Nicola Veronese pojasnjuje, da so pri ljudeh, ki pogosto uživajo ocvrt krompir, zaznali pogostejše pojavljanje zdravstvenih stanj, ki lahko povečajo tveganje za smrt. Ob tem dodaja še, da se za cvrtje krompirja uporablja nezdrava olja, v katerih je veliko transmaščob, ocvrt krompir pa se običajno tudi izdatno posoli, kar še dodatno povečuje tveganje za umrljivost.

Kritika študije

Na drugi strani so se že oglasili kritiki študije, ki opozarjajo, da avtorica ni ugotavljala dejanskega vzroka smrti sodelujočih v raziskavi. “Njihove smrti morda niso bile posledica prehrane. Morda jih je zgolj povozil avto,” je slikovit profesor Ken Lee z Ohio State University (ZDA). Poleg tega je kritičen, da se je študija zanašala na spomin sodelujočih o tem, kako so se prehranjevali, kar je najmanj zanesljiv način raziskovanja prehrane.

Ne vemo tudi, katere druge reči v prehrani in načinu življenja so morebiti prispevale k njihovi smrti,” dodaja Lisa Sasson z newyorške univerze.

Ocvrta hrana JE škodljiva

Kljub utemeljenim pomislekom in kritiki študije velja biti zmeren pri uživanju ocvrte hrane. Vsebuje namreč veliko maščob, kalorij in pogosto tudi soli. Obstajajo pretekle študije, ki so ugotovile povezavo med ocvrto hrano ter resnimi zdravstvenimi težavami, kot so diabetes tipa 2 in srčno-žilne bolezni. Dokazano je namreč, da takšna hrana povečuje faktorje tveganja, kot so debelost, visok krvni tlak in visok holesterol.

Ocvrte jedi, ki jih pripravljajo v restavracijah s hitro prehrano, so pogosto pripravljene v hidrogeniranih oljih, ki vsebujejo veliko transmaščob.

Picture

Takšno olje radi uporabljajo v industriji hitre prehrane, ker daje hrani boljši okus in hrustljavost. Toda transmaščobe so dokazano škodljive, saj zvišujejo raven slabega holesterola (LDL), znižujejo raven dobrega holesterola (HDL) in povečujejo tveganje za bolezni srca in ožilja.Hidrogenirano olje je še posebej nezdravo, če je uporabljeno večkrat, kar je v restavracijah običajna praksa. Molekule olja se namreč z vsakim pečenjem razbijajo, kar spreminja njihovo sestavo in povzroči, da se v hrano absorbira še več olja.

Nevaren akrilamid

Dodaten razlog za skrbi pri ocvrti hrani predstavlja akrilamid, kemijska spojina, ki nastane v hrani, obdelani z visoko temperaturo. V študijah z živalmi je bilo dokazano, da akrilamid povzroča raka.

Ko je hrana segreta na zelo visoko temperaturo, aminokislina asparagin, ki je prisotna v hrani, reagira s sladkorji, s čimer nastane akrilamid. Ta kemijska spojina lahko nastane v številnih ocvrtih jedeh, a je še posebej pogosta v krompirju, saj je ta bogat s sladkorji, kot sta fruktoza in glukoza.

Na količino nastalega akrilamida vpliva tudi čas cvrtja. Temnejša kot je ocvrta hrana, več akrilamida je v njej, opozarja Ken Lee. Če ste sicer zdravi, uživanje zmernih količin hrane, ki vsebuje akrilamid, najbrž ni nevarna, še dodaja. Toda če imate v družini zgodovino raka, bi morali biti pozorni, koliko ocvrte hrane pojeste.

Varnejše alternative cvrtju

Če se ne morete upreti ocvrti hrani, to pripravljajte doma, kjer lahko nadzirate vrsto in kakovost uporabljenega olja. Strokovnjaki priporočajo uporabo olivnega, sojinega in repičnega olja, ki vsebujejo tudi veliko koristnih omega-3 maščobnih kislin.

Olja, ki je bilo enkrat uporabljeno za cvrtje, nikoli ne uporabite ponovno. Za vsako cvrtje uporabite sveže olje. Po končanem cvrtju pa z ocvrte hrane popivnajte odvečno olje s papirnimi brisačkami.

Da zmanjšate količino akrilamida, hrano cvrite le toliko časa, da postane rahlo zlatorumena. Ne pustite, da bi postala rjave barve. Dodaten nasvet: krompir hranite pri sobni temperaturi. Če ga hranite v hladilniku, v njem nastane več sladkorja, kar pomeni več akrilamida pri cvrtju.

Škodljivim učinkom cvrtja pa se lahko v veliki meri izognete tudi tako, da jedi pripravljate v pečici ali uporabite cvrtnik na vroč zrak.

Piše: A.M., vir: WebMD

Komentirajte!
Ali se že izogibate ocvrti hrani?