Ingver v kitajski medicini že več kot 2.000 let uporabljajo zaradi njegovih zdravilnih učinkov, ki se skrivajo v več kot osemdesetih sestavinah korenike (in ne korenine, kot ji pogosto napačno rečemo). Najbolj znan je kot zdravilo proti prehladu, saj pomaga krepiti imunski sistem. A to še zdaleč ni njegov edini zdravilni učinek.
Uživanje ingverja lahko znanstveno dokazano pomaga tudi:
- preprečevati težave s srcem in ožiljem,
- pri težavah s prebavo in utrujenostjo,
- krepiti imunski sistem in čistiti dihalne poti,
- pri bakterijskih okužbah, še zlasti pri imunsko oslabljenih osebah,
- pri glivičnih okužbah,
- pri težavah z želodčno kislino in GERB-om,
- lajšati bolečine, saj podobno kot capsaicin deluje na vaniloidne receptorje,
- upočasniti napredovanje nekaterih vrst raka,
- izboljšati stanje pri diabetesu, saj povečuje občutljivost na insulin,
- zmanjšati raven LDL holesterola,
- zmanjšati bolečine v kolenih pri osteoartritisu.
Ingver lahko uživamo na različne načine. Med najbolj priljubljenimi sta njegovo dodajanje v zelenjavne juhe in priprava domačega ingverjevega čaja. Ob tem velja, da naj bi ingver v prehrano uvajali postopoma, sploh če nismo vajeni njegovega pekočega okusa. Če ga uživamo v prahu, naj bi na dan zaužili do največ 1 gram ingverjeve korenike v prahu.
RECEPT: Ingverjev čaj
Sestavine: Za liter vode potrebujemo približno 25 gramov ingverjeve korenike.
Priprava: Ingverjevo koreniko narežemo na majhne koščke, ki jih stresemo v vrelo vodo. Lahko ga tudi naribamo, s čimer se bo iz korenike med kuhanjem izločilo še več koristnih snovi. Nato vse skupaj pustimo, da rahlo vre približno 10 minut.
Po želji lahko postrežemo s sveže stisnjenim limoninim sokom.
Piše: A.M.
Komentirajte!