Če bi vsi Nemci, starejši od 50 let, jemali vitamin D, bi se Nemčija lahko letno izognila 30.000 smrtim zaradi raka. Takšna je ugotovitev nemškega centra za raziskave raka.
Zadnje mesece se o vitaminu D veliko govori zaradi njegovega učinka pri krepitvi imunskega sistema. Še posebej po tem, ko se je izkazalo, da lahko nizka raven vitamina D poveča možnosti za zaplete pri poteku bolezni COVID-19.
Vitamin D in rak – v številkah
Jemanje vitamina D ne pomaga le pri lažjem prebolevanju okužbe z novim koronavirusom. V minulih letih so tri meta-analize kliničnih raziskav pokazale, da obstaja povezava med jemanjem vitamina D in nižjo umrljivostjo zaradi raka. Natančneje, stopnja umrljivosti je pri osebah, ki jemljejo vitamin D, nižja za 13 odstotkov.
Nemški center za raziskave raka je te ugotovitve zdaj prenesel na nemško populacijo in izračunal: če bi vsi Nemci, starejši od 50 let, jemali vitamin D, bi zaradi raka v Nemčiji vsako leto umrlo 30.000 ljudi manj. S tem bi v seštevku pridobili 300.000 let življenja, država pa bi prihranila pri stroških zdravljenja.
V zadnjem desetletju se zaradi napredka medicine smrtnost zaradi raka zmanjšuje. Toda epidemiolog Hermann Brenner pravi: »Glede na to, koliko običajno stanejo nova zdravila proti raku, ima ta uspeh visoko ceno. Na drugi strani imamo vitamin D, ki je v običajnih dnevnih dozah primerjalno zelo poceni.«
Brenner se je s sodelavci lotil izračuna: dnevna količina 1.000 IE vitamina D bi na posamezno osebo pomenila letni strošek v višini 25 evrov. Leta 2016 je v Nemčiji živelo približno 36 milijonov ljudi, starejših od 50 let, kar pomeni, da bi na državni ravni strošek vitamina D znašal 900 milijonov evrov.
Nato so pod drobnogled vzeli stroške zdravljenja raka. Povprečen strošek zdravljenja v zadnjem letu življenja v Nemčiji znaša 40.000 evrov. Upoštevaje, da bi se z jemanjem vitamina D lahko izognili 30.000 smrtim letno, to pomeni prihranek 1,154 milijarde evrov.
Ko od zgornjega zneska odštejemo letni strošek vitamina D za celotno populacijo nad 50 let, pridemo do letnega prihranka v višini 254 milijonov evrov. In to je samo neposredni prihranek. V praksi bi država pridobila še več, saj bi teh 30.000 ljudi še naprej plačevalo davke.
Finska – manj raka, ker vitamin D dodajajo že v hrano
Zaradi vsesplošnega pomanjkanja vitamina D – še zlasti pri starejši populaciji – ga v nekaterih državah že več let dodajajo v hrano. Na Finskem, kjer to počnejo, je stopnja umrljivosti zaradi raka približno 20 odstotkov nižja kot v Nemčiji.
Ob tem ne gre spregledati, da ima vitamin D tudi številne druge ugodne učinke na zdravje.
»Jemanje vitamina D je tako varno, da ga priporočamo celo za novorojenčke, saj pomaga pri razvoju zdravih kosti,« je še dejal Brenner.
Brezplačen vitamin D, na voljo vsakomur
Povsem brezplačno pa lahko vitamin D dobimo v naravi. V nemškem centru za raziskave raka svetujejo izpostavljenost soncu na prostem, in sicer dvakrat do trikrat tedensko za približno 12 minut, pri čemer naj bodo obraz, dlani ter deli rok in nog v tem času odkriti in brez nanesene kreme za sončenje.
A.M., vir: Sciencedaily
Poglejte še: Vitamin D: zakaj strokovnjaki bolj zaupajo zdravilu kot prehranskemu dopolnilu