Vse, kar morate vedeti o glukozaminu

Glukozamin (C6H13NO5) je naravna spojina, ki jo najdemo v žilnatem tkivu, ki blaži sklepe, imenovanem hrustanec (Mayo Clinic, 2020).

Je sorazmerno preprosta molekula, ki vsebuje sladkor, glukozo. V visokih koncentracijah ga najdemo v sklepih in vezivnem tkivu, kjer ga telo porabi za tvorbo večjih molekul, namenjenih popravilu in ohranjanju hrustanca (Milić et al , 2008). Glukozamin je eden najpogostejših monosaharidov in del strukture polisaharidov, hitozana in hitina. Je amino sladkor in pomemben prekurzor pri sintezi glikoliziranih belkjakovin in lipidov (Wikipedia, 2021).

Za prehransko dopolnilo se glukozamin pridobiva iz lupinarjev ali izdeluje v laboratoriju. Obstaja več oblik glukozamina. Te oblike so med drugimi glukozamin sulfat, glukozamin hidroklorid, N-acetil glukozamin. Oblike med seboj niso zamenljive (Mayo Clinic, 2020).

Zanimiva dejstva o glukozaminu

Koristi in učinek na telo

Glukozamin telo uporablja za proizvodnjo drugih kemikalij, ki sodelujejo pri izgradnji kit, vezi, hrustanca in goste tekočine, ki obdaja sklepe. Sklepe blažita tekočina in hrustanec, ki jih obdajata. Pri nekaterih posameznikih z osteoartritisom se hrustanec razgradi in postane tanek. To povzroči večje trenje, bolečine in togost sklepov. Raziskovalci menijo, da uporaba dodatkov glukozamina lahko poveča hrustanec in tekočino, ki obdaja sklepe, ali pomaga preprečiti razgradnjo teh snovi ali morda oboje (MedlinePlus, 2021).

Posamezniki glukozamin sulfat uporabljajo peroralno za lajšanje bolečin, ki jih povzroča vnetje, razgradnja in morebitna izguba hrustanca (osteoartritis) (Mayo Clinic, 2020).

Vpliv glukozamina na bolezni in telesna stanja

Raziskave o uporabi glukozamina v primeru določenih telesnih stanj.

Osteoartritis –  Glukozamin sulfat in njegova peroralna uporaba lahko nekoliko olajša bolečine ljudem z osteoartritisom kolena. Nekatere raziskave kažejo, da bi lahko pomagal tudi pri počasnejši degeneraciji kolenskega sklepa, povezani z osteoartritisom. Potrebnih je več študij, da bi ugotovili koristi dodatkov glukozamin sulfata za artrozo kolka, hrbtenice in roke.

Revmatoidni artritis – zgodnje raziskave kažejo, da peroralna uporaba glukozamin hidroklorida lahko zmanjša bolečine, povezane z revmatoidnim artritisom. Raziskovalci pa niso opazili izboljšanega vnetja, števila bolečin, oteklosti sklepov.

Alergija na morsko hrano – Ker lahko izdelki glukozamina izvirajo iz lupinarjev, pri posameznikih z alergijo na školjke lahko povzroči alergijsko reakcijo.

Astma – Pazljivi pri jemanju naj bodo tudi posamezniki z astmo, saj jo lahko poslabša.

Glavkom – Prav tako pa obstaja skrb, da bi glukozamin lahko zvišal očesni tlak. Svetujemo, da se posamezniki z glavkomom pred jemanjem glukozamina posvetujejo s svojim zdravnikom (Mayo Clinic, 2020).

Nosečnost in dojenje – Ni dovolj zanesljivih dokazov, da bi lahko vedeli, ali so glukozamin sulfat, glukozamin hidroklorid ali N-acetil glukozamin varni za uporabo v času nosečnosti ali med dojenjem. Zaradi preventivnih vzrokov se uporaba odsvetuje (MedlinePlus, 2021).

Najboljši naravni viri

Najboljši vir dodatnega glukozamina so prehranska dopolnila, saj so prehranski viri tega hranila le redki. Sorazmerno veliko glukozamina vsebujejo lupine oz. oklepi rakovic, ostrig in kozic (Milić et al ,2008).

Kje najdemo glukozamin

Prehransko dopolnilo glukozamin

Glukozamin je načeloma varno prehransko dopolnilo. Glukozamin sulfat lahko pomaga pri lajšanju bolečin posameznikom z osteoartritisom. Lahko je tudi koristna opcija za ljudi, ki ne morejo jemati nesteroidnih protivnetnih zdravil (NSAID). Sicer so rezultati študij zelo različni, pa vendar bi bilo dobro dati glukozamin sulfatu možnost (Mayo Clinic, 2020).

Za komercialno uporabo ga proizvajajo s hidrolizo eksoskeletov lupinarjev ali redkeje s fermentacijo zrnja rastlin, kot sta koruza ali pšenica. Odvisno od države ima različna poimenovanja (Drugs.com , 2021)

Peroralna uporaba glukozamin sulfata lahko povzroči nevšečnosti, kot so: slabost, zgaga, driska, zaprtje. Prav tako pa lahko povzroči: zaspanost, kožne reakcije, glavobol.

Čeprav je glukozamin običajno prehransko dopolnilo, pa je le malo dokazov, da je učinkovito za lajšanje artritisa ali bolečin in ni odobreno kot zdravilo na recept (Shmerling,, 2016, MedlinePlus, 2020, MedlinePlus, 2021).

NAJBOLJŠI glukozamin JE NARAVNI glukozamin.

Priporočeni dnevni odmerek

Priporočenega dnevnega vnosa glukozamina ni.

Absorpcija

Obstajata dve študiji, ki sta merili koncentracijo glukozamina v sinovialni tekočini in plazmi po peroralnem vnosu glukozamin sulfata pri zdravih prostovoljcih in ljudeh z osteoartritisom. Koncentracije glukozamina v  plazmi in sinovialni tekočini so se znatno povečale glede na izhodiščne ravni. Avtorji so razložili, da bi te ravni lahko bile biološko koristne za sklepni hrustanec, vendar so še vedno 10 do 100-krat nižje, kot bi bilo potrebno za pozitiven vpliv na hrustanec oz. hondrocite in izgradnjo novega tkiva. Vnos glukozamin sulfata v sinovialno tekočino je lahko do 20% ali pa je zanemarljiv (Wikipedia, 2021).

Interakcija z drugimi snovmi

Acetaminophen (npr. Tylenol in drugi) – Uporaba glukozamin sulfata in acetaminophena skupaj lahko zmanjša učinkovitost tako prehranskega dopolnila kot zdravila.

Varfarin (Jantoven, Coumadin) – Jemanje glukozamina ali kombinacije glukozamina in hondroitina lahko poveča učinke antikoagulanta varfarina. Slednje lahko poveča tveganje za krvavitev. (Mayo Clinic, 2020, MedlinePlus, 2021).

Zdravila proti raku (zaviralci topoizomeraze II) – Nekatera zdravila proti raku delujejo tako, da zmanjšajo hitrost kopiranja rakavih celic. Nekateri znanstveniki menijo, da lahko glukozamin prepreči pravilno delovanje tega zdravila oz. zmanjša njegovo učinkovitost (MedlinePlus, 2021).

Pripravila Lucija Avguštin mag., osebna trenerka in prehranska svetovalka

Viri

Drugs.com Glucosamine. Dostopan 18.4.2021 na https://www.drugs.com/international/glucosamine.html

Mayo Clinic. 2020. Dostopano 18.4.2021 na https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-glucosamine/art-20362874

MedlinePlus. 2021. Glucosamine sulfate. US National Library of Medicine. Dostopano 18.4.2021 na https://medlineplus.gov/druginfo/natural/807.html

MedlinePlus. 2020. Glucosamine Hydrochloride. U.S. National Library of Medicine. Dostopano 18.4.2021 na https://medlineplus.gov/druginfo/natural/747.html

Milić, K., Kuščer, S., Pirš, M., Koren, M. in Percl, M. (2008). Vitamini, minerali in druga prehranska dopolnila. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Robert H. Shmerling. 2016. The latest on glucosamine/chondroitin supplements. Harvard Health Publishing, Harvard University Medical School. Dostopano 18.4.2021 na https://www.health.harvard.edu/blog/the-latest-on-glucosaminechondroitin-supplements-2016101710391

Wikipedia. Glucosamine. Dostopano 18.4.2021 na https://en.wikipedia.org/wiki/Glucosamine

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂