Včasih sem menila, da ljudje novih prehranskih navad ne želijo sprejeti, ker so enostavno leni, nemotivirani ali imajo enostavno prešibek karakter. Kar sem ugotovila kasneje, ko sem začela izvajati svoje storitve na domovih strank, je bilo osupljivo dejstvo, da je ena od glavnih njihovih težav pri prenosu informacij v prakso dejansko njihovo kuhinjsko okolje.
Videla sem že marsikaj: shrambo, polno hrane, v kateri so se po večini že zaredili molji, paketi istih živil, napol odprti in shranjeni v različnih omarah, kup neuporabljene posode, ki je bila bodisi že uničena ali pa se je ljudem po nakupu enostavno zdela neuporabna.
Torej sledi ena skupna beseda, ki jo lahko uporabim skoraj pri vseh ljudeh, ki so se k meni obrnili zaradi slabih prehranjevalnih navad in njihovih posledic (debelost, slabo počutje, utrujenost). Ta beseda je KAOS.
Ko razmišljam o stanju njihovih kuhinj in hladilnikov pred mojim prihodom, mi je povsem razumljivo, zakaj jim je bilo lažje poseči po kruhu in nezdravih namazih ali preprosto iti v restavracijo ali naročiti dostavo hrane, kot se soočiti z lastno kuhinjo. To je bil enostavno boj, v katerem nikakor niso mogli zmagati.
Manj izbire – boljši izbor
Večina ljudi misli, da je za dober izbor hrane ali garderobe najpomembneje to, da imamo veliko raznolikost. A žal se v praksi za ustrezno izkaže prav nasprotno! Zagotovo ima tudi kdo od vas prijatelja (ali pa zelo bližnjega družinskega člana), ki ima v omari kopico oblačil, a ko omaro odpre, skoraj doživi živčni zlom in jadikuje: »Nimam kaj obleči!«
“Po tem, ko sem prebrala knjigo, sem iz svojega doma uspešno odstranila 80% vse svoje lastnine in pred mano se je odprl povsem nov svet.”
K sreči sem se že pred nekaj leti, ko sem prebrala knjigo Umetnost pospravljanja (Marie Kondo), zavedla, kako zelo nas stvari, ki si jih lastimo, omejujejo in obremenjujejo. Po tem, ko sem prebrala knjigo, sem iz svojega doma uspešno odstranila 80% vse svoje lastnine in pred mano se je odprl povsem nov svet.
V trenutku sem bolje zaznavala, katere stvari in ljudje me resnično osrečujejo in katerih se oklepam zgolj zaradi strahu pred revščino, samoto ipd.
Od takrat sem začela kupovati precej manj stvari, ko pa sem si že kaj privoščila, so bili to bolj kakovostni in dražji kosi.
A takrat se še nisem čisto dobro zavedala, da je ta isti proces možno prenesti v kuhinjo in z njegovo pomočjo tudi korenito izboljšati stanje svojega telesa in duha.
Odstranjevanje je osnova urejenosti kuhinje
Prva stvar, ki jo moje stranke naredijo, preden se lotimo kakršnega koli svetovanja in sestave jedilnikov, je odstranjevanje.
V življenje zelo težko privabimo dobre stvari, če se nismo sposobni znebiti starih. Ker zaradi dolgoletnih raziskav in preizkušanj na sebi ljudem priporočam, da uživajo celostno rastlinsko prehrano, brez dodanih olj in rafiniranih izdelkov, mora za začetek iz njihovih omar romati vse, kar:
- ima pretečen rok, je plesnivo ali se je v tem živilu že zaredila kaka ličinka;
- je imelo mamo (izdelki iz živali vseh vrst);
- je prišlo iz tistega, kar je imelo mamo (živalskega izvora, kot so na primer mlečni izdelki in jajca);
- vsa olja in 100% maščobe(ja, tudi ekstra deviško oljčno olje in eko masla) ter izdelki, ki to vsebujejo (komercialna peciva in pekovski izdelki z maščobami);
- vsi rafinirani izdelki (bela moka, beli riž, oziroma izdelki, ki to vsebujejo).
Poleg tega sem ugotovila, da imajo ljudje v kuhinjah tudi odločno preveč posod, pribora in raznih izdelkov, ki jim zasedajo police in predale ter jim onemogočajo, da bi vzpostavili dovolj primernih in urejenih površin za shranjevanje hrane in nujnih pripomočkov.
Zato jih prosim, naj svojo kuhinjo reducirajo na nekaj osnovnih posod in pripomočkov, ki so dobrodošla pomoč v vsaki kuhinji.
Tukaj vam bom naštela 10 pripomočkov, ki so nepogrešljivi v kuhinji, kjer se pripravlja okusna in privlačna, a zdrava celostna rastlinska hrana:
- 1x zelo oster velik kuhinjski nož za rezanje zelenjave in sadja,
- 1x lupilec zelenjave,
- 1x čim večji kakovosten wok,
- 1x neoprijemljiva nizka ponev za palačinke,
- vsaj 3x lonci različnih dimenzij (mali: za kuhanje žit, srednji: za kuhanje testenin in juh in veliki: za kuhanje stročnic in enolončnic),
- 1x kovinsko cedilo za oparjeno zelenjavo oziroma odcejanje solate/testenin,
- 1x palični mešalnik z dodatkom za sekljanje in stepanje,
1x kakovosten blender za solatne prelive, juhe in sladolede (mora imeti funkcijo za drobljenje ledu), - 1x velika posoda za solato s pokrovom,
- 1x velika posoda za solato – za postrežbo.
Seveda to ne pomeni, da morate zavreči vse ostalo, želim vam samo pokazati, kako malo v resnici potrebujete, da je vaša kuhinja povsem sposobna priprave najrazličnejših okusnih in zdravih jedi.
Strateško načrtovanje nakupov se začne z inventuro
Že samo zato, da ste se znebili prehranske navlake, ste seveda morali iz svojih shramb in hladilnikov zložiti vso hrano. Da bi ugotovili, kaj sploh še potrebujete (večina ljudi ima osnovne sestavine že doma), morate najprej ugotoviti, katero hrano sploh imate in s čim morate svoje zaloge dopolniti.
Da je mojim strankam lažje, jim vedno priporočam, da na skupne »kupčke« dajo hrano, ki spada v isto »družino« glede na vrsto hrane in glede na način shranjevanja pa tudi glede na to, kako kalorično koncentrirana so ta živila.
S tem sistemom se vzpostavi 10 glavnih kategorij:
- Sveže sadje
- Sveža nadzemna zelenjava
- Sveža podzemna zelenjava (čebula, krompir, korenje, česen ipd.)
- Suhe stročnice
- Konzervirane stročnice, konzervirano sadje in zelenjava
- Suha žita in testenine ter moke
- Oreščki, semena in suho sadje
- Omake, posipi in dodatki (kvas, pecilni prašek, kvasni kosmiči, kapre, suhi paradižniki)
- Zmrznjeno sadje in zelenjava
- Beljakovinska živila, ki morajo biti v hladilniku (tofu, tempeh ipd.)
Glede na to, da so naravna škrobna živila, sveže sadje in zelenjava osnova celostne rastlinske prehrane, semena, oreščki in suho sadje pa bolj popestritve jedi, temu primerno prilagodite tudi količine zalog, ki jih želite imeti doma. Glede na to, da škrobna živila preživijo dlje časa, sadje in zelenjava pa manj, vam priporočam, da prve nakupujete na mesečni ravni v malce večjih količinah, druge pa na tedenski v malce manjših količinah. S pomočjo pregleda zaloge ugotovite, katere prehranske skupine vam primanjkuje in te sestavine zapišite na svoj nakupovalni seznam.
Ko greste v trgovino, bodite spočiti in siti ter imejte s seboj dovolj vrečk, da ne boste ustvarjali dodatnih smeti.
Pred nakupom preglejte ugodnosti. Moj nasvet je, da kupujete lokalno in sezonsko sadje in zelenjavo, saj je to precej cenovno ugodneje in bolj okusno ter biološko smiselno.
Urejanje kuhinje: razporeditev, ki vam jo lahko zavidajo trgovine
Ko se vrnete z nakupov, morate vso hrano seveda smiselno pospraviti na police in v hladilnik ter zamrzovalnik, da vam bo kar najlažje dosegljiva in uporabna. Za namen shranjevanja sem ugotovila, da je določeno hrano zelo smiselno pretresti v različno velike steklene kozarce, saj se s tem izboljša estetika in pregled nad prehrano.
Zato vam predlagam, da si kupite nekaj večjih (2-3l) kozarcev za testenine, nekaj litrskih kozarcev za stročnice, žita in moko ter nekaj manjših za oreščke in semena, po potrebi tudi za suho sadje.
Včasih je prav tako smiselno, da si za namen praktičnega shranjevanja omislite kak pladenj ali pokrov škatle za čevlje in nanj pospravite različne dodatke, posipe in začimbe. Ko kuhate, lahko namreč iz omare in s police preprosto vzamete celoten pladenj in se poigrate s svojimi najljubšimi začimbami.
Sama sem vajena, da podobne stvari spravljam skupaj. Eno polico rezerviram za konzerve, eno za žita in testenine, posebej pa po navadi pospravim bolj kalorično koncentrirana živila, kot je denimo suho sadje in oreščki ter semena. V hladilniku vedno hranim samo zelenjavo in pokvarljive beljakovinske jedi (npr. tofu) ter omake (sojina omaka ipd.). Sadje je vedno dostopno na pultu v lepi veliki posodi s sadjem.
Kuhinja, v kateri je veselje pripravljati zdravo hrano
Če ste se potrudili in svojo hrano spravili na police ter se znebili odvečne krame, je vaš pult prazen in sijoč in komaj čaka, da na njem narežete zelenjavo ali si pripravite sadno kupo.
Globoko verjamem, da je ureditev okolja s stremenjem k minimalizmu bistvena sestavina dolgoročnega zdravega in mirnega življenja.
Kakšna je torej vaša kuhinja? Je kuhanje v njej nočna mora ali užitek?
Če je vaša kuhinja bolj podobna trilerju kot pravljici, vam toplo priporočam, da zavihate rokave in si vzamete eno od sobot za to, da vajeti prehrane prevzamete v svoje roke.
Za to vam namreč ne bosta hvaležna le vaše telo in kuhinja, temveč tudi vaša denarnica, saj z organiziranimi nakupi lahko prihranite na stotine evrov, hkrati pa tudi poskrbite, da s svojim denarjem ne plačujete hrane, ki vas bo na dolgi rok lahko spravila v bolniško posteljo.
O avtorici prispevka:
Špela Vehar je temeljito raziskovala področje prehrane in se na tej poti tudi velikokrat opekla. Nato je ugotovila: Najboljša hrana za ljudi je tista, ki je najcenejša, najbolj okusna, hkrati pa je tudi najbolj etična in ekološka.
Svoje izkušnje in dognanja o celostni rastlinski prehrani deli na blogu Lucky Shelly, na Youtube kanalu ter v knjigah, na delavnicah in predavanjih.