Učinkovitost mask – navadna lahko ščiti bolje kot FFP2

Po tem, ko je v Nemčiji in Avstriji v nekaterih primerih postalo obvezno nošenje zaščitne maske FFP2, se je o učinkovitosti različnih vrst mask veliko pisalo tudi v slovenskih medijih. Toda ko gre za učinkovitost mask, material ni edini dejavnik, ki vpliva na zaščito.

Učinkovitost mask ffp2

Maske FFP2 in FFP3 (slednje so namenjene zaščiti v okoljih z najvišjim tveganjem, npr. v operacijskih dvoranah, v vsakodnevnem življenju je njihova uporaba nesmiselna) nudijo najboljšo zaščito pred okužbo z nalezljivimi boleznimi, ki se prenašajo kapljično in aerosolno.
Toda vrsta maske ni edini dejavnik, ki vpliva na zaščito. Vsaj tako pomemben kot material, iz katerega je maska izdelana, je tudi način nošenja maske.

Na Univerzi v Cambridgu so pod drobnogled vzeli ne samo lastnosti samih mask, temveč tudi njihovo učinkovitost glede na način nošenja.

Učinkovitost mask FFP2

učinkovitost maskIzkazalo se je, da je ob nepravilnem nošenju učinek mask N95, KN95 in FFP2 enak ali celo slabši kot pri navadnih tekstilnih maskah. Že majhna razlika v značilnostih obraza, kot na primer količina podkožne maščobe, ima lahko velik vpliv na to, kako dobro nas bo maska zaščitila.

Drobna neprileganja in odprtine, zaradi katerih vdihani zrak potuje mimo maske, je izjemno težko, včasih celo nemogoče odkriti. Na tovrstne težave ni imuno niti izurjeno zdravstveno osebje.

»Zagotoviti popolno prileganje obrazu je zahteven tehnični izziv. Kot je pokazala naša raziskava, lahko že majhne razlike, kot je centimeter širši nos ali nekoliko polnejše ličnice, vplivajo na to, ali se bo maska popolno prilegala ali ne,« je pojasnia Eugenia O’Kelly.

Zaščita: FFP2 proti navadni maski

Maska FFP2, ki se slabo prilega obrazu, je lahko manj učinkovita od dobro prilegajoče se navadne tekstilne maske. Dodatna nevarnost je tudi lažen občutek zaščite, zaradi česar lahko uporabnik zanemari druge pomembne ukrepe za preprečevanje okužbe, kot je ohranjanje ustrezne razdalje.

Na kaj je treba paziti

Narobe bi bilo sicer sklepati, da so maske FFP2 zaradi tega neučinkovite ali nesmiselne. Toda pomembno je imeti v mislih, da sta dobro prileganje in pravilna namestitev vsaj tako pomembna kot sam material, iz katerega je maska izdelana.

Smiselno je preizkusiti več modelov mask in nato uporabljati tistega, ki se najbolje prilega obrazu in zagotavlja najboljše tesnjenje.

Ali uporabljate maske FFP2? Kakšne so vaše izkušnje z njimi? Delite jih v komentarju.

A.M., vir: PLoS ONE

Poglejte še: Resnica o nošenju mask in zastrupljanju s CO2