Navadna maska zmanjša nevarnost okužbe za 65 %

Nošenje zaščitne maske v zaprtih javnih prostorih je ponovno obvezno. Čeprav obstajajo tudi mnenja, da lahko nošenje maske ustvarja lažen občutek varnosti, kar je še posebej res v primeru nepravilnega rokovanja z masko in nepravilnega nošenja, med strokovnjaki prevladuje mnenje, da je uporaba maske koristna.

maska-kirurska

Po besedah Deana Blumberga, zdravnika in direktorja pediatrične klinike UC Davis Children’s Hospital v ZDA, že navadna kirurška maska zmanjša nevarnost okužbe za 65 odstotkov.

»Običajna kvadratna kirurška maska bo pri osebi, ki jo nosi, zmanjšala nevarnost okužbe za približno 65 odstotkov,« je dejal Blumberg med enim od predavanj študentom ter dodal, da so tudi doma narejene maske »še kar učinkovite«.

Ni prostora za egoizem

Ljudje, ki menijo, da je nošenje mask nesmiselno, ignorirajo znanstvene dokaze, je jasen Blumberg: »Ne gre za to, kaj kdo verjame. To je enako, kot če bi človek rekel, da ne verjame v gravitacijo.«

Še bolj neposreden je do tistih, ki iz kakršnega koli razloga ne nosijo mask v javnih prostorih: »Če ne nosite maske, ste neodgovorni. To je enako, kot bi pomakali žlico v posodo, iz katere jedo tudi drugi. Ste neuvidevni do drugih.«

Zakaj so maske tako učinkovite?

maska-navadnaMaske prvenstveno predstavljajo fizično oviro drobnim kapljicam, ki se tvorijo med dihanjem in govorjenjem. Njihov premer znaša približno tretjino premera človeškega lasu. »To je najpogostejši način prenosa virusa,« poudarja Blumberg.

Kirurške maske sicer ne zagotavljajo popolnega tesnjenja, saj se ne prilegajo popolnoma obrazu ter ne nudijo tako visoke stopnje filtracije, da bi lahko zadržale aerosolne delce, katerih premer znaša 1/100 premera človeškega lasu. Ustrezno zaščito pred temi delci nudijo le pravilno nošene maske FFP2 (v ZDA jih označujejo z oznako N95), ki pa so dražje, težje dostopne in bi po besedah Blumberga morale biti namenjene predvsem zdravstvenim delavcem.

Zato velja kljub nošenju (kirurške) maske še vedno upoštevati tudi nasvete za ohranjanje razdalje do drugih oseb; ta naj znaša od 1,5 do 2 metrov.

Nevarni aerosoli

»Raziskave v laboratorijskih razmerah so pokazale, da lahko virus ostane v zraku v obliki aerosola še več ur,« pa pojasnjuje William Ristenpart, profesor kemije. »Zato, če je le možno, načrtujte druženje tako, da bo potekalo zunaj,« še dodaja.

Še posebej problematični so zaprti prostori, kot so bari in podobno. »Glasneje kot ljudje govorijo, več aerosolov izpuščajo v zrak,« razlaga Ristenpart.

Vsi moramo biti uvidevni in odgovorni

Da bi zatrli epidemijo koronavirusa in lahko ponovno zaživeli čim bolj svobodno, je potrebno sodelovanje in odgovorno ravnanje vseh posameznikov. Več kot bo neupoštevanja varnostnih ukrepov in zanikanja resnosti situacije, dlje bodo naša življenja omejena.

Vir: WebMD

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂