Test: Kako ljubiti z ranjenim srcem

Milena Pleško – Ustanovila je prvo certificirano agencijo za matchmaking v Sloveniji. Profesionalno povezuje resne samske, izključno na osebnem nivoju. To je v celoti off-line storitev, diskretno in zaupanja vredno. Vsakega osebno spozna, se mu posveti in ga poveže po vrednotah željah in ciljih z ujemajočo osebo.

Vsi smo bili že prizadeti, na tak ali drugačen način. Izgubljena ljubezen pusti sledi v naših srcih, kar nas velikokrat ovira pri spoznavanju in zaupanju novim osebam, ki vstopajo v naša življenja. Dolgoročno razmerje temelji na več dejavnikih, a eden najpomembnejših faktorjev, kot jih ocenjujem, je, koliko in na kakšen način je oseba odprta za sprejemanje in dajanje ljubezni.  Poglejmo enega od načinov, s katerim lahko ugotovite, kako se predajate v partnerstvu in kako to vpliva na vaše  bodoče romantične odnose.

Opravite test: Preberite naslednje trditve ter se vprašajte in odločite, kateri ste najbližje:

Tip A – V bližini drugih mi je nekoliko neprijetno. Drugim težko popolnoma zaupam in si težko dovolim, da sem od njih odvisen/na. Neprijetno mi je, če se mi kdo preveč približa. Večkrat si drugi želijo moje bližine kot jaz njihove, zato se počutim neudobno.

Tip B – Z ljudmi  brez težav navežem stik in me ne moti, če se nanje lahko zanesem ali sem odvisen/na od njih ali oni od mene. Ni me strah, da bi bil/a zapuščen/a ali da bi se s nekom preveč zbližal/a.

 Tip C – Opažam, da je drugim neprijetno, ko se jim želim bolj približati. Večkrat me skrbi, da me moj partner ne mara oziroma, da noče biti z menoj. Partnerju se želim zelo približati in to ga včasih prestraši.

Picture

Razlaga vaših odgovorov:

Če vas najbolj opiše odgovor B, ste najverjetneje oseba, ki ima rada varnost in imate zdrav odnos do partnerstva. Če ste se našli v odgovoru C, potem se verjetno soočate z negotovostjo v odnosu. Težko zaupate drugim, predvsem ko se želite romantično vezati. Tisti pa, ki vas je najbolj opisal odgovor A, ste oseba, ki se nerada predaja in ste pri sklepanju novih poznanstev zelo previdni.

Te teorije je dokazala raziskava na Univerzi v Illinoisu v študiji Hazan and Shaver. Verjamejo, da vsa naša dejanja v odnosih izvirajo iz pričakovanj po varnosti in udobju, ki smo jih spoznali v otroštvu, in iz izkušenj, ki smo jih pridobili v predhodnih partnerstvih. Torej, če so naše zgodnje izkušnje s predajanjem v odnosu negativne, taka čustva in občutke prenašamo na svoja prihodnja razmerja.

Težko se predam, kaj pa zdaj?

Dobra stran te lastnosti je, da ste zelo previdni, ko se zbližujete z ljudmi, zato jih vedno zelo dobro spoznate, preden sprejmete večje odločitve. Medtem ko je to zelo dobrodošlo v vašem samskem življenju, pa osebi, ki se vam želi približati, ne pustite veliko prostora. Morda ne potrebujete dodatne osebe, toda v odnosih in razmerjih gre za to, da si želimo nekoga, ki nam bo stal ob strani in nudil oporo v prihodnosti.

Dolgotrajna partnerstva imajo veliko prednosti. Kljub temu da ste popolnoma sposobni peljati svoje življenje v želeno smer, vam partner lahko ponudi drugo mnenje, nudi oporo in odpre nova obzorja pri reševanju izzivov, s katerimi se soočate.

Kaj če se zaljubim v nekoga, ki je zadržan in se težko preda?

Stopili ste pred velik izziv. S pravim znanjem in vedenjem, kako ravnati s takimi čustvi, je možno uspeti in pomagati osebi, da vam zaupa in se vam preda. Najprej je treba sprejeti in razumeti, da dejanja vedno govorijo glasneje kot besede, prav tako je tudi pri zmenkih. Veliko hitreje bodo z vami zbežali na romantične počitnice, kot se pogovarjali o vajini skupni prihodnosti in dajali obljube. Če ljubite nekoga, ki se težko preda in težje zaupa – ne razlagajte in ne izražajte ljubezni in čustev – POKAŽITE VSE TO!

Za konec pa še to. Zavedajte se, če ste se zaljubili v tako osebo, morate imeti potrpljenje, ki je prvo pravilo za uspeh. Take osebe velikokrat delujejo kot hladne in neljubeče, a v resnici samo čakajo nekoga, ki si bo zaslužil njihovo zaupanje. Partnerstva ne zrastejo čez noč, vanje vlagajte svoj čas in brezpogojno ljubezen ter podpirajte svojega partnerja s spodbudnimi besedami in pustite, da čas naredi svoje.

Ne glede na to, ali ste spoznali tako osebo ali ste taka oseba, je pomembno, da nikoli ne obupate.

Z ljubeznijo,

Milena Pleško

Komentirajte!
Kakšne so vaše izkušnje?