Teniški komolec – tako ga lahko preprečite

Teniški komolec je poškodba, ki vas lahko doleti, tudi če še nikoli niste držali v roki teniškega loparja. Zanjo je značilna pekoča in ostra bolečina v zunanjem delu komolca, točneje na mestu, kjer se mišice podlahti s svojimi kitami povezujejo z nadlahtnico.

teniški komolec

Pri tej poškodbi, ki lahko zaradi bolečine zelo ovira tudi vsakodnevne aktivnosti, gre za preobremenitveno poškodbo zaradi dalj časa trajajočih nepravilno razporejenih sil v roki. Do nje pogosto pride pri ponavljanju gibov, kakršni so značilni za ‘backhand’ udarec pri tenisu, a slednji še zdaleč ni edini vzrok.

Do teniškega komolca lahko pride tudi pri drugih športih, ki vključujejo lopar (badminton, squash), pri nepravilnem dviganju uteži, pa tudi nekaterih dejavnostih, pri katerih prihaja do ponavljajočih se gibov roke. Poškodba lahko poleg športnikov doleti tudi:

 • teniški komolecgozdarje in druge delavce z motorno žago,
 • slikarje,
 • mizarje in tesarje,
 • mesarje in kuharje,
 • proizvodne delavce,
 • glasbenike, ki igrajo določene glasbene inštrumente.

Tipični simptomi teniškega komolca

Najpogostejši simptom teniškega komolca je močna pekoča bolečina v zunanjem delu komolca, ki lahko čez čas postane kronična. Že sam dotik zunanje strani komolca lahko postane zelo boleč.

Zdravljenje teniškega komolca

Zdravljenje teniškega komolca ponavadi poteka v dveh fazah. V prvi akutni fazi je pomemben počitek in neobremenjevanje prizadete roke. Ko akutna bolečina popusti, strokovnjaki priporočajo razgibavanje oziroma fizioterapijo ter učenje, kako pravilno izvajati gibe z roko, da bi preprečili ponovitev poškodbe.

Preventiva – kako preprečiti teniški komolec

 1. Pred športnimi aktivnostmi in drugimi dejavnostmi, ki obremenjujejo roke, opravite vaje za raztezanje rok.
 2. Izogibajte se neprestanim ponavljajočim gibom rok. Če to ni mogoče, nosite opornico in delajte pogoste pavze.
 3. Naučite se prenesti del obremenitve z mišic zgornjega dela roke na ramena. Tako boste razbremenili komolec.
 4. Izogibajte se iztegovanju in krčenju roke do konca.
 5. Pri delu se izogibajte pokrčenim zapestjem. Gibi rok naj bodo gladki in tekoči.
 6. Izbirajte orodje z večjimi (debelejšimi) ročaji. Deloma lahko pomagajo tudi rokavice. Orodje držite sproščeno, ne stiskajte ga močneje, kot je potrebno.
 7. Za igranje tenisa izberite lopar, ki je primeren za vas. Nižja teža, debelejši ročaj in mehkeje napeta mrežica lahko zmanjšajo obremenitev kit. Prosite teniškega učitelja, da vam pokaže pravilno tehniko držanja loparja in udarcev. ‘Bachkand’ izvajajte z obema rokama. Za moč udarca uporabljajte gibanje celotnega telesa, ne samo roke.

Vir: WebMD

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂