Tek: kompresijska oblačila ne pomagajo

OBLAČILA ZA ŠPORT

Pomembna novica, če se ukvarjate s tekom: kompresijska oblačila vam ne bodo pomagala dosegati boljših časov. Sicer bodo preprečila vibriranje mišic, a utrujenost mišic zaradi njih ne bo nič manjša.

V raziskavi na Ohio State University (ZDA) so spremljali tekače, ki so tekli na tekalni napravi – enkrat s kompresijskimi oblačili in drugič brez. Ugotovili so, da kompresijske pajkice sicer močno zmanjšajo vibriranje mišic, a po drugi strani nimajo učinka pri zmanjševanju utrujenosti mišic, kar pomeni, da kompresijska oblačila ne pripomorejo k hitrejšemu teku ali večji vzdržljivosti.

Do sedaj je veljalo prepričanje, da vibriranje mišic sproži njihovo krčenje, kar porablja energijo. Manj vibracij naj bi torej pomenilo manjšo utrujenost mišic oziroma boljše rezultate. “Toda med zmanjšanim vibriranjem mišic in njihovo manjšo utrujenostjo sploh ni nobene povezave. V študiji so tekači dosegali enake rezultate, ne glede na to, ali so uporabljali kompresijske pajkice ali ne,” opozarja vodja raziskave Ajit Chaudhari, pridruženi profesor fizioterapije, ortopedije in biomedicinskega inženiringa.

Raziskava po drugi strani sicer ni pokazala, da bi bilo nošenje kompresijskih oblačil kakorkoli škodljivo (razen morda za vašo denarnico, op.a.). “Vsaka še tako majhna percepcija šteje, ko gre za tek na dolge razdalje, tako da lahko (kompresijska oblačila, op. a.) pomagajo tekačem na način, ki ga nismo mogli izmeriti,” še dodaja Chaudhari. Ali prebrano med vrsticami – tako kot marsikateri drug placebo lahko tudi kompresijska oblačila dajo rezultat. Toda ne zaradi njihovega dejanskega (fizičnega) učinkovanja, temveč zato, ker tekač verjame, da mu pomagajo.

Če imate sicer občutek, da vam pomagajo in z njimi dejansko dosegate boljši rezultat, jih zato lahko uporabljate še naprej. Škodila vam ne bodo. Če pa še razmišljate o njihovem nakupu – kake bistvene razlike najbrž ne bo, zato lahko še naprej tečete v enakih oblačilih kot doslej.

Piše:  A.M., vir: webMD

Komentirajte!

Uporabljate kompresijska oblačila?
Kakšne so vaše izkušnje?