Tako pomembna je telesna aktivnost

12 navad zelo zdravih ljudi

S telesno aktivnostjo lahko na zabaven način preživljamo svoj prosti čas. Pomaga nam, da se lažje sprostimo, uživamo v naravi na svežem zraku in ohranjamo družinske ter prijateljske vezi. Telesna aktivnost je najboljše zdravilo, zato poiščite takšno, v kateri uživate in jo izvajajte vsak dan. Upoštevajte tudi nasvete, ki so dani v nadaljevanju.

Picture

Manj sedenja

V današnjem času preveč sedimo. Sedimo v službi, na poti, doma pred televizijo. Treba je oblikovati dnevno rutino, ki vsebuje več gibanja.

Skušajte nadomestiti četrtino časa, ki ga presedite, z drugo obliko aktivnosti. Ko se vozite na daljše poti, načrtujte krajše odmore, se ustavite in vstanite, naredite kak počep in se sprehodite. V službi skušajte čim več opravil narediti stoje ali pa vsaj vsako uro za nekaj minut vstanite in raztegnite zakrčene mišice.

VIDEO: Zakaj je pomembna telesna aktivnost

Raznovrstnost

V rutino vključite dva ali več različnih tipov telesne aktivnosti. Izbirate lahko med različnimi aktivnostmi, kot so npr. hoja, kolesarjenje, plavanje ali organizirane skupinske vadbe. To vam bo pomagalo, da vam ne bo dolgčas in se aktivnosti ne boste naveličali, prav tako pa več različnih aktivnosti poskrbi, da niso ves čas obremenjeni isti deli telesa.

Ne hitite

Ogrevanje pred telesno aktivnostjo in umirjanje po njej je zelo pomembno. Prav tako se je treba zavedati, da se je z leti potrebno prilagoditi aktivnostim, ki jih dopuščajo vaše zmožnosti. Posvetujte se s svojim zdravnikom, preden začnete z novo obliko aktivnosti, posebno če imate kake skrbi glede zdravja.

Povežite se

Poiščite si prijatelja, s katerim boste skupaj uživali v aktivnostih in tako zmanjšajte možnost, da bi izpustili načrtovani tek ali jogo. Takšno prijateljstvo je navadno zelo koristno, saj se lahko medsebojno spodbujata in motivirata.

Vključite družino

Spremenite sedeče skupne aktivnosti v priložnosti za telesno aktivnost. Namesto da sedite in skupaj gledate film, pojdite raje na bowling ali pa se igrajte kako igro, ki zahteva več aktivnosti, npr. pantomimo. Oblecite se in se pojdite igrat na sneg, nikakor pa ne obsedite pred televizorjem.
Picture

Pojdite ven

Zunanje aktivnosti so zelo dobre za preganjanje zimskega spanja v mrzlih in temačnih zimskih dnevih. Telesna aktivnost izboljšuje imunski sistem, kar posledično pomeni, da boste manjkrat prehlajeni. Vseeno pa se pripravite na mrzlo vreme in se za zunanje aktivnosti primerno oblecite.

Zaključne misli

Zaradi organizirane vadbe ali kakršnekoli telesne aktivnosti se boste počutili bolje, imeli zdravstvene koristi in se ob tem zabavali. Skušajte telesni aktivnosti nameniti vsaj 30 minut dnevno. Če želite shujšati ali doseči kak bolj specifičen cilj, pa boste morali telovaditi več in/ali povečati intenzivnost vaše vadbe. Ne pozabite, vsako gibanje šteje, ne samo vadba!

​CILJ: Telesna aktivnost je najboljše zdravilo, zato poiščite takšno, v kateri uživate in jo izvajajte vsak dan.NASVET: Petkrat na teden hoditi 30 min. (in to zabeležiti v aplikacijo 24alife).​

Piše: ekipa 24alife

Prenesite aplikacijo 24alife, ki vam bo pomagala osvojiti 12 navad zelo zdravih ljudi.
Med njimi je tudi spodbujanje k večji telesni aktivnosti.
PicturePicture
Komentirajte!