Sadje in zelenjava povečujeta občutek sreče

Da je uživanje sadja in zelenjave koristno za zdravje, je bilo že večkrat dokazano in potrjeno. Zdaj pa so raziskovalci z Univerze v Warwicku (Velika Britanija) odkrili, da lahko sadje in zelenjava povečata občutek sreče pri ljudeh. In to občutno. Pri sodelujočih v raziskavi, ki pred tem niso jedli skoraj nič sadja in zelenjave, nato pa so v svoj jedilnik dodali 8 porcij sadja in zelenjave dnevno, se je zadovoljstvo z življenjem povečalo za toliko kot pri brezposelnih osebah, ki dobijo službo.

Sadje in zelenjava sicer na povečanje sreče ne delujeta tako hitro kot zaposlitev pri brezposelnih. Za povečanje zadovoljstva z življenjem je treba sadje in zelenjavo redno uživati več mesecev – vse do dveh let. Kar pa je še vedno precej manj časa, kot je potrebno, da se redno zdravo prehranjevanje, ki vključuje veliko sadja in zelenjave, začne odražati na fizičnem zdravju.

Če se 8 porcij sadja na dan zdi veliko, velja dodati, da je to maksimalna količina, do katere se pozna vpliv zdrave prehrane na občutek sreče. Nad to količino se učinek zdravega prehranjevanja na zadovoljstvo z življenjem ne povečuje več. Nasprotno pa vsaka dodatna porcija do skupno 8 porcij dnevno stopnjuje občutek sreče.

Da bi ovrgli ostale vplive na občutek sreče, so znanstveniki upoštevali tudi številne druge vplive, kot so sprememba prihodkov in druge življenjske okoliščine. Ugotovili so, da noben drug dejavnik ne more tako predvidljivo vplivati na zadovoljstvo z življenjem kot prav uživanje sadja in zelenjave.

Kaj je tisto, zaradi česar redno uživanje sadja in zelenjave povečuje občutek sreče, ostaja še neznanka. Predvidevajo sicer, da bi se vzrok lahko skrival v antioksidantih. Neka druga študija je namreč odkrila povezavo med optimizmom in količino karotenoidov v krvi. A za potrditev te povezave bodo potrebne še dodatne raziskave.

Če si želite povečati občutek sreče oziroma zadovoljstva z življenjem, je torej nasvet enostaven: vsak dan uživajte čim več sadja in zelenjave.

Piše: A.M., vir: webMD

Komentirajte!
Koliko sadja in zelenjave pojeste?
​Ste opazili spremembe v počutju?