S športom boste izboljšali svoj spomin

Ukvarjanje s športom je koristno za telo in počutje. A ne le to. Nevrostrokovnjaki ugotavljajo, da telesna aktivnost pozitivno vpliva tudi na človekov spomin.

Že 15 minut intenzivne telesne vadbe, na primer na kolesu, izboljša spomin in osvajanje novih motoričnih sposobnosti. Kako? Prek delovanja endokanabinoidov, majhnih molekul, ki jih ustvarja telo med telesno dejavnostjo. Te krožijo v krvi in prehajajo tudi v možgane, kjer se nato vežejo na posebne celične receptorje in sprožijo znan občutek evforije. Toda poleg tega se iste molekule vežejo tudi na receptorje v hipokampusu, glavnem delu možganov za obdelavo spominov.

Intenzivna vadba je učinkovitejša

Z raziskavo na skupini mladih in zdravih moških, ki se pred tem niso ukvarjali s športom, so ugotovili, da je učinek na spomin odvisen od intenzivnosti vadbe. Intenzivnejša kot je vadba, večji je njen učinek na pomnjenje.

Dognanje, ki lahko izboljša učenje in pomaga blažiti Alzheimerjevo bolezen

Športna aktivnost je nekaj, kar lahko načrtno vključimo v svoje življenje, zato predstavlja enostaven način za izboljšanje spomina. Poleg tega ima številne pozitivne učinke tudi na ostale vidike zdravja, vključno z duševnim zdravjem. Ali kot so dejali že nekoč – ukvarjanje s športom prinaša zdrav duh v zdravem telesu.

Poleg tega bi lahko telesna aktivnost pomagala blažiti začetne težave, ki jih prinaša Alzheimerjeva bolezen. Prav to je naslednja stvar, ki jo želijo strokovnjaki raziskati.

Na kolo (ali tekaško progo) za boljši spomin

Zdaj imate še dodaten razlog, da sedete na kolo ali obujete tekaške copate. Poleg skrbi za fizično kondicijo, dobro počutje in manjše tveganje za bolezni srca in ožilja, boste z intenzivno telesno vadbo izboljšali tudi svoj spomin.

Pri tem ni treba, da vam vadba vzame veliko časa. Rezultate prinaša že 15 minut intenzivne vadbe na dan. To pa je čas, ki ga zlahka vključite v svojo dnevno rutino. Če ne drugače, tako da skrajšate čas, ki ga dnevno namenite televiziji ali brskanju po spletu. Le kdo si ne želi boljšega spomina?

Vir: ScienceDaily

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂