Zakaj si ne bi za tokratne praznike privoščili malce drugačne praznične jedi? Prinašamo vam recept za jed, bogato z vlakninami in vitaminom C, ki je primerna tudi za vegetarijance in vegane: slastno pečeno korenje s citrusi.
Pečeno korenje s citrusi vas bo razvajalo z živahnimi barvami ter bogastvom okusov in tekstur. Poskusite, ne bo vam žal.
Sestavine:
- 0,5 do 0,75 kg neolupljenega korenja
- ¼ čajne žličke črnega popra
- 2½ žlice olivnega olja
- ½ čajne žličke grobo mlete soli
- ½ dcl nasekljanih sušenih datljev
- 3 žlice svežega pomarančnega soka
- 1½ čajne žličke rdečega vinskega kisa
- ½ kg mešanega sadja citrusov (npr. rdeče pomaranče, mandarine, sladke pomaranče)
- 2 žlici pečenih oluščenih bučnih semen
- 2 žlici grobo sekljanih pečenih nesoljenih pistacij
- 1 čajna žlička zdrobljenih semen koriandra
Priprava:
1. korak: Pečico segrejte na 230 °C. Korenje temeljito operite. Velike korene po dolžini prerežite na pol, da bodo vsa približno enake širine. Vse korenje položite in razporedite na velik pladenj ter dodajte poper, 1 žlico olja in ¼ čajne žličke soli. Nato postavite v pečico in pecite 30 do 35 minut, dokler ni korenje na posameznih mestih porjavelo. Na polovici pečenja ga premešajte.
2. korak: Medtem ko se korenje peče, dajte v manjšo skledo datlje, pomarančni sok, kis in 1½ žlice olja. Premešajte in s hrbtnim delom žlice pretlačite datlje, da se začne mešanica gostiti in dobivati kremast videz (1–2 minuti).
3. korak: Vzemite citruse in vsakemu posebej odrežite zgornji in spodnji del, da se prikažejo njihovi posamezni deli. Z odrezanim delom navzdol jih postavite na delovno površino ter odrežite stran olupek in belo kožico, da so v celoti vidni posamezni deli citrusov. Nato jih križno narežite na pol centimetra debele kolobarje, pri čemer odstranite morebitna semena. Kolobarje nato prestavite na pekač, prekrit s papirnatimi brisačkami, ki bodo vpile odvečen sok.
4. korak: V manjši skledi zmešajte pečena oluščena bučna semena, pistacije, koriander in ¼ čajne žličke soli.
5. korak: Pečeno korenje in mešanico datljev previdno preložite na servirni pladenj, vse skupaj oblikujte ter dodajte kolobarje citrusov. Na koncu to prelijte z mešanico iz 4. koraka.
Želimo vam dober tek!
Več o Vitaminu C lahko preberte v našem vitaminskem leksikonu.
Vir recepta: Health.com