Raziskava, ki je šokirala zdravnike

Uroš Šinigoj je doktor medicine in piše članke za vasesrce.si. Napisal je več knjig.

V prejšnjem članku sem omenil raziskavo, ki je postavila medicino na glavo (Hambrecht, Circulation, 2004). Zdravniki, kardiologi in drugi specialisti v visokih zaprtih trdnjavah akademije se redko zdrznejo, ko pride nova raziskava o življenjskem slogu na dan. Ta raziskava je bila, kot da bi s kladivom nekoga udaril po glavi.

Profesionalno narejena, objavljena v uglednem medicinskem časniku in pokazala je, da je fizična aktivnost bolj uspešna pri zdravljenju bolezni srca od invazivne katetrske angioplastike. Kateter, angioplastika, to pomeni, da zdravnik za srce vstopi skozi žilo na nogi z žičko, na kateri ima balon, to žilo vpelje v srce in v žilo na srcu. Potem tam, kjer je zožitev, napihne balon in zožitev razširi.Tehnologija, ki je nastala v drugi polovici 20. stoletja. Sodobna, top art. Neandertalci bi gledali kateter kot mi Marsovce. A vendar so neandertalci poznali nekaj, kar je bilo učinkovitejše za zdravljenje bolezni srca od katetrske angioplastike. Hoja, tek, fizična aktivnost.

Vidite, danes malo pretiravamo, ko gre za to, kar bo res ustvarilo zdravje v vašem življenju. Kamor stopite, vas zasujejo oglasi za tabletke. Ko stopite v ordinacijo, vam zdravnik pomoli pod nos recept. Pomembno je, da uporabljate zdravo in kmečko pamet. Recept je koristen, če imate glavobol. Če se želite znebiti sladkorne bolezni ali holesterola in se zavarovati pred boleznijo srca, si pa z receptom lahko obrišete zadnjo plat in bo ravno tako v redu.

Picture

Najpomembnejša stvar, ki jo lahko naredite za vaše zdravje, je, da ustvarite trden in močen življenjski slog, ki vas bo varoval pred boleznimi. Zdrava prehrana in fizična aktivnost sta temelja zdravega življenjskega sloga. Ena stvar, ki je pomembna v današnji prehrani. Bolj je pomembno, da veste, katera živila so najbolj nevarna. In drugo, pomembno je, da uživate zmerno in uravnoteženo prehrano.

Nobenih ekstremov. Človeški organizem ni narejen za ekstreme, narejen je za zmernost. Drugi temelj je fizična aktivnost. Brez fizične aktivnosti človeško telo ne more obstajati. Začne propadati. Organizem začne mišice, ki niso v uporabi, razgrajevati. Začne jih metati na ogenj in iz njih ustvarjati energijo.

Kaj se zgodi, ko začnejo mišice propadati? Telesna teža gre navzdol (mišice so najpomembnejši del telesne teže).
In telesna teža je direktno povezana z zdravjem. Nizka telesna teža je direktno povezana z višjo umrljivostjo. Torej, če boste kdaj ležali v bolnišnici, gibanje je zelo pomembno. Morate vzdrževati vašo mišično maso.

Velikokrat si organizem predstavljamo kot nekaj mehanskega. In v določenih primerih je to dobra primerjava. Pomembno pa je tudi, da se zavedate, da je organizem tudi nekaj več. Ljubezen, duhovnost … zdravje. Nekaj, kar je težko razložiti, nekaj, kar je konstantno v gibanju in konstantno potrebuje vašo pozornost.

Če pogledamo v celice z mikroskopom, vidimo, da se v njih konstantno nekaj dogaja. Ko greste spat, mislite, da gre vaše srce tudi spat? Ne, seveda ne, so procesi, ki vzdržujejo življenje. In je potrebno, da jih negujete. 

Vaše zdravje morate vzeti v svoje roke. Zdravila vam na dolgi rok ne bodo dala zdravja.

 

Piše: Uroš Šinigoj, dr. med.

Komentirajte!
Imate vprašanje za avtorja?
Zapišite ga v komentarju.