Razbijamo mite: samski pri 40+

Milena Pleško: Ustanovila je prvo certificirano agencijo za matchmaking v Sloveniji. Profesionalno povezuje resne samske, izključno na osebnem nivoju. To je v celoti off-line storitev, diskretno in zaupanja vredno. Vsakega osebno spozna, se mu posveti in ga poveže po vrednotah, željah in ciljih z ujemajočo osebo.

Vsak starejši od 40 let nam lahko pove zgodbo, kako neprijetno je iskati ljubezen, ko prestopiš 40-to leto. Splošno mišljenje oz. mit je, da imajo take osebe več možnosti, da bi zadele na lotu, kot našle partnerja in se poročile. To seveda NE drži. Vse je odvisno od osebnih prioritet in ciljev posameznika. V resnici je kar nekaj prednosti, če se prepustite in odločite, da poiščete ljubezen kljub svoji starosti.

1. Drugič je vedno bolje

V prvem zakonu se učiš in se spoznavaš. Večina ali ljudi ali zakon zavrača ali si ga želi, toda večina si premisli, ko sreča tisto pravo osebo. Drugič je vedno lepše, manj stresno in veliko bolj srečno. Izkušnje te naučijo, kaj je pomembno in tako najbolj spoznaš sebe.

2. Samozavest

​Za ljubezen ni nikoli prepozno. Tudi sama spoznavam privlačne in zanimive ljudi, ki niso več mladi in dobro situirani, ampak zreli posamezniki, ki se imajo radi in se sprejemajo, taki kot so. Z leti se sprejmeš, zavedaš se  svojih prednosti in kakovosti, zato  se ceniš. Ta občutek oddajaš in take nas posledično vidijo ljudje v naši bližini.  Posamezniki, ki so se osredotočili na svojo osebno in poslovno rast, so skriti diamanti in čudoviti partnerji. Samozavest, ki je zrasla v  tebi skozi leta izkušenj, je zelo močna stvar in velika prednost.

3. Kakovostni partnerji

Morda je »bazen« potencialnih primernih partnerjev res malo manjši, vendar pa so tisti, ki so v njem, večinoma veliko bolj usmerjeni v osebno rast in resni v svojih namenih. To so želeni biseri v svetu samskih, ki si želijo resnega partnerstva.

4. Zavedanje prioritet

Po 40+  že veš, kaj so malenkosti, zaradi katerih se ni vredno razburjati, in katere so stvari, ki so za dober odnos pomembne. Konec koncev si štirideset let (ali več) iskal/a dobrega poslušalca, zato veš, da barva las resnično ni tako zelo pomembna. Kot matchmakerka vedno prisluhnem željam po videzu osebe, a osebne vrednote, skupni interesi in cilji so  temelji, ki gradijo trden odnos in varnost. 

5. Stabilen življenjski slog

​Mlajši se večino časa še »iščejo«. Na splošno se po 40. letu izogneš izgubljanju časa z nekom, ki ni ustaljen in še ne ve, kaj želi od življenja. Srednja leta so zelo varno obdobje, ko so kariera, dom in morda družina že stabilno zasidrani. To pripomore k višji kakovosti partnerstva in je dobra osnova za dolgoročen odnos.

6. Zaupaj v ljubezen

Samo zato, ker še ni prišla tista prava ljubezen, ne pomeni, da ta oseba ne obstaja. Iskanje partnerja po 40. letu ali 50. letu je več kot samo iskanje dodatne sreče – je potrditev, da ne obupaš kar tako in tudi ne nad ljubeznijo in se ne predajaš, dokler ne najdeš osebe, ki si jo zaslužiš.

7. Nizek pritisk

​Prvi zmenki so »rahlo« stresni za vse. Vsak se boji, da se bo osmešil ali naredil kaj narobe. Velika verjetnost je, da je v zrelejših letih to vseeno lahko malo lažje, saj se na zmenek odpravljaš že stotič. Veš, kako bodo stvari potekale, kako začeti pogovor in kako ga zapeljati na globljo raven. Zmenki, ki v preteklosti niso bili uspešni, so bili samo vaja za tisti zmenek, ko bo zraven tebe končno sedela prava oseba.

8. Otroci so pozitivni in dobrodošli

Mame in očetje smo seksi, zato ker moramo biti najprej starši. Starševstvo ni nekaj majhnega. Zahteva predanost, odgovornost in zahteva empatijo, saj je potrebno tuja čustva in potrebe postaviti pred svoje. To so privlačne lastnosti tudi za partnerstvo. Starši moramo biti vedno ponosni na svoje starševske veščine, saj nam bodo ta znanja pomagala v naslednjem partnerstvu.

9. Manj zapravljanja časa

​Večina samskih že več desetletij hodi na zmenke in pri tem ne uživa več najbolj. Naučili smo se prepoznati prijetno in svojim vrednotam ujemajočo osebo že na prvem zmenku in zato ne bomo izgubljali časa s tistimi samskimi, ki se še niso našli oz. še niso ugotovili, kaj želijo od sebe in življenja. To pomeni, da zapravimo veliko manj časa z osebami, ki niso prave, in tako nam ostane več časa za spoznavanje primernih in ujemajočih oseb .

10. Ti si pomembna. Ti si pomemben.

​Osebe po 40. letu so na splošno bolj uveljavljene in bolje razumejo, kaj je v odnosu potrebno za uspeh. Otroci so večinoma že večji in ne zahtevajo več stalne pozornosti. To pomeni, da si samski lahko vzame več časa zase in si najde pravega partnerja ter ustvari ljubezensko življenje, kot si ga želi. Nič ni narobe, če smo kdaj pa kdaj malo sebični. To je nekaj, kar si zaslužimo.

Uživajte!

​Partnerstvo po 40. letu je edinstveno in zahteva prav posebno razmišljanje. S pravilnim vodenjem končno lahko tudi ti spoznaš pravo osebo in zaživiš v pravem partnerstvu, o katerem sanjaš.
Komentirajte!
Kakšne so vaše izkušnje z iskanjem partnerja po 40. letu?