Poznate te dobre učinke joge?

Ugodni učinki joge na telo in um so že dolgo znani. Tako ne preseneča, da ob čedalje hitrejšem tempu življenja postaja joga vedno bolj priljubljen način za razgibavanje in krepitev telesa, spopadanje s stresom ter sproščanje.

joga

Znanstveniki so dokazali tudi, da lahko redno prakticiranje joge izboljša posameznikovo duševno zdravje. Pozitivne učinke joge so opazili tako pri anksioznih kot pri depresivnih posameznikih, ki so redno obiskovali vadbo.

Pomaga pri spopadanju s stresom in anksioznostjo

Prakticiranje joge pomaga povečati nivo gama-aminomaslene kisline (GABA) v možganih, ki je najpomembnejši inhibitorni nevrotransmiter. Ta med drugim skrbi za pomiritev v stresnih situacijah, saj zmanjšuje živčno aktivnost v možganih. Ljudje, ki redno prakticirajo jogo, imajo višji nivo tega nevrotransmiterja, kar lahko pomaga zmanjšati učinke anksioznosti. Raziskava iz leta 2010 je pokazala, da izvajanje joge ustvari večjo količino gama-aminomaslene kisline kot hoja ali prijetno branje.

Zvišuje prag bolečine

Prakticiranje joge poveča toleranco za bolečino. Raziskovalci so odkrili, da spodbuja nastajanje sive materije v možganih. Ta je pomembna, saj je majhna količina sive materije znanstveno dokazano povezana s težavami v čustvovanju, pomnjenju in kognitivnem delovanju. Ljudje z manj sive materije pa imajo tudi nižji prag bolečine. Joga in druge aktivnosti, ki vključujejo meditacijo, namreč lahko povečajo količino sive materije v predelih možganov, ki so odgovorni za občutenje bolečine.

Pomaga, da se izognete depresiji

Siva materija v možganih ima tudi pomembno vlogo pri boju z depresijo. Podobno kot pri zviševanju praga bolečine lahko prakticiranje joge poveča količino sive materije v predelih možganov, ki so povezani z depresijo. Ena od raziskav pa je pokazala tudi, da lahko vadba deluje kot naravni antidepresiv med nosečnostjo.

Vir: Medicaldaily

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂