Poznate pozitivne učinke pilatesa na vaše telo?

Eden od najbolj vznemirljivih vidikov pilatesa je, da ga lahko izvaja kdorkoli in vsakdo lahko doseže neverjetne rezultate, ker pri pilatesu ni premetavanja, tresenja ali velike obremenitve na vaše telo. Pilates ponuja idealno obliko vadbe za ljudi, ki se morajo zaradi bolečin v sklepih ali šibkosti mišic izogibati vadbi.

Prav tako je pilates priročen. Ne potrebujete nobene težke, drage opreme, pilates lahko izvajate kjerkoli in kadarkoli. Nekatere vaje trajajo manj kot 10 minut, kar je odlična oblika vadbe za vsakogar, ki meni, da nima veliko časa za vadbo. Verjetno si lahko vzamete 10 minut, da okrepite svoje trebušne in hrbtne mišice, kajne? Pozitivne učinke pilatesa boste občutili že pri deseti vadbi.

Picture

Nekateri od koristnih učinkov rednega prakticiranja pilatesa so:

Zdrava, prožna hrbtenica 

Pilates daje večjo podporo hrbtenici, saj ustvari prostor med vsakim vretencem. Da dodaten prostor, ne samo da vas naredi višje, preoblikuje tudi vašo hrbtenico od togega droga v usklajeno celoto. Ta nova prožnost preprečuje degenerativne težave hrbtenice, kot so izbočenje medvretenčne ploščice oz. hernija diska. Prav tako vam pomaga, da se premikate z večjo milino in lahkoto.

Boljša fizična kondicija

Če ste iz forme, vam pilates ponuja čudovit način, da se uvedete v kakršnokoli fitnes vadbo. Pilates ne predstavlja nobene obremenitve za vaše sklepe in ne povzroča obrabe vaših vezi in hrustanca sklepov, zlasti sklepov vaših kolen in ramen. Uravnava vaše mišice na uravnotežen način in poveča vašo samozavest z razširjenjem vaše pozornosti navznoter. V resnici je pilates zelo rehabilitacijski. Dejstvo je, da za razliko od drugih oblik vadbe, ki predstavljajo veliko obremenitev za vaše telo, pilates lahko varno prakticirate vsak dan, ne da bi  preobremenili mišice ali sklepe. Za dosego rezultatov je priporočena vadba pilatesa najmanj trikrat tedensko. Potrebno pa je biti dosleden. To je ključ uspeha.

Izboljšana samozavest in večja motiviranost

Pilates koristi vašemu čustvenemu zdravju. Gladki, enakomerni gibi pomirjajo vaš um in živčni sistem. Ko podaljšujete in krepite vaše mišice, hkrati izboljšate cirkulacijo in usmerjate napetosti proč. Vsaka vaja bo pustila občutek mirnosti, uravnoteženja in pomlajevanja. Osredotočite se na odvajanje napetosti. Tako boste na poti k bolj zdravemu telesu znotraj in zunaj.Boljše ravnovesje, večja usklajenost 

Pri vaših 40. letih se stanje začne slabšati, mišice oslabijo in vaši živčni receptorji izgubijo občutljivost. Pilates obrne ta proces staranja s stabilizacijo vašega jedra. Pilates učinkuje na majhne, globoke mišice, ki so potrebne, da bo vaše telo stabilno pri hoji in vaša hrbtenica prožna in močna.

Manj bolečine in togosti

Če trpite za artritisom, boste ugotovili, da bo pilates vašemu telesu prinesel pomirjanje bolečine. Primerna vaja je ključnega pomena za obvladovanje artritisa, saj povečuje prožnost telesa in zmanjšuje bolečino ter utrujenost. Raztezanje pomaga dostaviti pomembna hranila vašim mišicam in kitam, ki vam pomagajo obdržati zdravje in zmanjšati tveganje za nastanek poškodb. Prav tako spodbuja nastajanje prozorne tekočine (sinovialna tekočina) in preprečuje strjevanje. Ko se cirkulacija povečuje, se noge, hrbet, vrat in ramena sprostijo in tako olajšajo bolečine in togost. Pilates vodi tudi k nežnemu izboljšanju vaše drže, ki bo odpravila napetosti, glavobole, bolečine v križu, bolečine v vratu in druge bolečine.

Primer vadbe pilatesa:

Vir: Spletna stran Active.com
Ali že izvajate pilates? Kakšna se vam zdi ta vrsta vadbe?