Poznate koristi teka na smučeh?

Možnosti za aerobno vadbo med zimsko sezono se lahko zdijo majhne. Omejene so na drsanje po poledenelih ulicah, odmetavanje snega, če sploh zapade, treniranje pod fluorescenčnimi  lučmi v telovadnici in tako naprej. Obstaja pa boljša možnost. Mislimo na tek na smučeh,  za katerega so nedavne raziskave dokazale, da je to tista vadba, ki
ima številne koristi za zdravje
. To je edinstvena kardio vadba, gorilnik kalorij številka ena, zagotavlja senzacionalno visoko vrednost endorfina in še veliko več!
Tek na smučeh je že dolgo znan kot eden od najbolj zdravih in koristnih
športov
. V njem lahko uživajo osebe vseh starosti in ravni telesne pripravljenosti. Lahko se ukvarjate s tekom na smučeh na rekreacijski ali tekmovalni ravni. Toda kaj naredi
tek na smučeh kot edinstveno obliko vadbe za zdravje? Ali je to dejstvo, da je tek na smučeh univerzalna telesna vadba, ultimativni potrošnik kalorij ali intenzivni antidepresiv? Je vse to in še veliko več!Univerzalna telesna vadbaZa maloštevilne športe in aktivnosti lahko trdimo, da so univerzalna telesna vadba, vendar je tek na smučeh prav to. Tek na smučeh združuje aktivnost tako spodnjega kot
zgornjega dela telesa
. Vsaka večja skupina mišic je vključena v aktivnost za premikanje nordijskega smučarja naprej. Pri tem so aktivne celo mišice, ki nimajo direktne funkcije pri teku na smučeh, saj so aktivno vključene pri ravnotežju in usklajevanju celotnega telesa. Nordijsko smučanje ima tako prednost pred drugimi oblikami aerobnih vaj, tako so na njegovi podlagi bile narejene številne naprave za vadbo, ki posnemajo gibanje teka na smučeh. In vendar nič ne more zagotoviti tako celovite in uravnotežene vadbe, kot je tek na smučeh v naravi.Ultimativni potrošnik kalorij

Uporabiti vse večje mišične skupine hkrati zahteva veliko energije. Energija v človeškem telesu pa prihaja iz potrošnje kalorij. Tek na smučeh pokuri več kalorij kot katera koli druga oblika vadbe ali športa – do 1.122 kalorij na uro v primeru dolgega vzpona! Spodnja tabela vam prikazuje primerjavo porabe kalorij z drugimi oblikami vadbe.

Picture

Zdravo srce in pljuča Tek na smučeh je odlična aerobna vadba, ker nobena skupina mišic ni preobremenjena in zato jo lahko izvajamo ure in ure. Hiter srčni utrip se lahko ohrani v dolgem časovnem obdobju. Ta hiter srčni utrip je točno to, kar vaše srce potrebuje, da okrepite in izboljšate zmogljivosti vašega srca. S tem uspešno in učinkovito črpate kri po vašem telesu. Ko vaše srce bije hitreje, vaše telo oskrbi s kisikom obogatena kri. In s tem morajo pljuča držati korak. To povečanje dihanja je vaja pljuč za izboljšanje njihove zmogljivosti in izmenjava kisika med vdihanim zrakom in krvjo prežema pljuča. Povečanje maksimalnega pretoka zraka, skupaj z okrepljenimi preponskimi mišicami, vam bo omogočilo izvajanje vadbe, ne da bi “izgubili sapo”, kar še dodatno poveča vašo vzdržljivost. Druga korist za vaše srce vključuje znatno zmanjšanje skupnega holesterola – znižanje trigliceridov in LDL – a (slabi holesterol)- ter spodbujanje zdrave ravni HDL -a (dobri holesterol). Redna in intenzivna aerobna vadba spodbuja tvorbo dušikovega oksida v srčnih krvnih žilah, kot tudi novo rast krvnih žil, ki služi kot zaščita pred srčnim infarktom. Poleg tega se sončna svetloba absorbira skozi kožo in je nordijsko smučanje na prostem pogosto edini naravni vir vitamina D v zimskih mesecih. Zadostna količina vitamina D je potrebna za preventivo koronarnih bolezni, bolezni perifernih arterij (PAD), hipertenzije (visok krvni tlak), kot tudi ohranjanje močnih kosti.

Manjša obremenitev za izjemne zdravstvene rezultate Večina športov in vaj pomeni tveganje za poškodbe sklepov in vezi zaradi pretiravanja. Če temu ne bi bilo tako, potem ne bi obstajala “športna medicina”. Na žalost večina aktivnosti, ki krepi en del telesa, drugega poruši. Na srečo je tek na smučeh – diagonalno ali še posebej klasično smučanje – eden od najbolj varnih in najmanj obremenjujočih športov na svetu. V nasprotju s klasičnim tekom predstavlja tek na smučeh zelo majhno obremenitev za stopala, kolena in boke zahvaljujoč drsnemu gibanju klasičnega/diagonalnega smučanja. Za razliko od smučanja imajo vsi nordijski športi (vključno s Telemarkom) proste pete in pregibe na nogi, tako da so nesreče veliko manj verjetne.  Pri tem tudi ne more priti do poškodb križnih vezi in meniskusa (hrustanca) na kolenih. Tek na smučeh je relativno enosmeren šport, z zelo malo hitrega zvijanja in vrtenja. Zato je veliko manjša verjetnost poškodb (pretegnjene mišice, strgane križne vezi in poškodbe hrbta) kot pri športih, kot so košarka, nogomet, odbojka. In ker nordijsko smučanje uporablja vse mišične skupine na usklajen in uravnotežen način, je pravilna drža privzeta usmeritev vseh nordijskih smučarjev, kar nadalje vodi k zmanjševanju kroničnih poškodb mišic in mehkih tkiv.

Povišanje endorfina na naraven način

Endorfini (hormoni sreče), ki se sprostijo pri treningu nordijskega smučanja, se proizvedejo v hipofizi in hipotalamusu. Ti nastanejo pri daljši fizični aktivnosti ali bolečini. Endorfini so regulatorji bolečine in naravna droga ter delujejo podobno kot morfij. Razlika je v tem, da jih ustvarja živčni sistem. Hormon deluje kot analgetik, ki zavira sposobnost človeškega telesa, da čuti bolečino in utrujenost. Endorfin daje nordijskemu smučarju intenziven občutek veselja ali vsaj jasen občutek dobrega počutja. Ta čudovit občutek je tisto, kar nordijskega smučarja “prisili”, da preprosto nadaljuje z vadbo ure in ure. Noradrenalin in dopamin, kemikaliji, proizvedeni v možganih med stresom, se tudi sprostita med intenzivno vadbo pri teku na smučeh.

Vsi lahko cenimo korist za zdravje in veselje do teka na smučeh. Ne glede na to, ali so vam ljubše urejene poti  ali pa bi si raje sami naredili lastno pot do neodkritih kotičkov gozda. Tek na smučeh združuje najboljšo zimsko rekreacijo na prostem, fitnes in dobro zdravje hkrati. Torej, pojdite ven, osvojite mrzlo zimo, okopajte se v lepoti narave in se sprostite v neskončnih možnostih neskončnih poti v naravi.

Imate vse razloge za nordijsko smučanje! … in uživajte vsak snežni dan, ki ga Slovenija lahko ponudi.

Vir: Spletna stran XC Ski Indiana
Ali kdaj tečete na smučeh? Ste vedeli za pozitivne učinke teka na smučeh?