Poznate 6 koristi teka za vaše zdravje?

Poznate 6 koristi teka za vaše zdravje?

Vsakdo že ve, kako je tek odličen način, da se spravite v formo. Toda, ali ste vedeli, da lahko tek koristi prav vsakemu delu vašega telesa, hkrati pa dvigne nivo vašega razpoloženja? Tek je neverjetno učinkovit pri izboljšanju vašega zdravja na več načinov. Kljub temu, da tek ni vaša najljubša oblika vadbe, vam lahko pozitivne lastnosti dajo čisto nov pogled na tek.

1. Izboljša vaše zdravje Verjeli ali ne, tek je pravzaprav odličen način izboljšanja vaše splošne ravni zdravja. Raziskave so pokazale, da lahko tek zviša raven dobrega holesterola. Hkrati vam pomaga povečati kapaciteto in uporabo pljuč. Poleg tega tek izboljša vaš imunski sistem in zmanjša tveganje za nastanek krvnih strdkov.

2. Preprečuje bolezen Pri ženskah tek pripomore k zmanjšanju tveganja za raka dojk. Pomaga tudi zmanjšati tveganje za možgansko kap. Mnogi zdravniki danes priporočajo tek tistim ljudem, ki so v zgodnji fazi sladkorne bolezni, visokega krvnega tlaka in osteoporoze. Tek dokazano pomaga zmanjšati tveganje srčnega napada, saj s tekom arterije obdržijo svojo elastičnost in krepijo srce. Zato se vaše možnosti, da bi doživeli srčni napad, bistveno zmanjšajo.

3. Pripomore k izgubi teže

Tek je ena izmed najboljših oblik vadbe za izgubo ali ohranitev konstantne teže. Ugotovili boste, da je tek najboljši način za kurjenje dodatnih kalorij in druga najbolj učinkovita vadba v smislu izgube kalorij na minuto, za tekom na smučeh.

4. Dviguje vašo samozavest
Niso vse prednosti teka le fizične. Tek lahko zagotovi znaten zagon vaši samozavesti in samospoštovanju. Z določitvijo in doseganjem cilja si lahko sami pomagate k večjem občutku lastne sposobnosti. Zato se boste počutili veliko srečnejše.

 

5. Lajša stres Stres povzroči številne zdravstvene in razpoloženjske težave. Zmanjšuje apetit in kakovost spanja. Ko tečete, prisilite svoje telo v odvajanje odvečne energije in hormonov. Tek zato tudi prispeva k zmanjšanju glavobolov.

6. Odpravlja depresijo Ko ste v stanju depresije, je zadnja stvar, ki si jo želite,
vstati in iti na tek. Vendar pa boste ugotovili, da bodo že po nekaj minutah teka vaši možgani začeli izločati hormone, ki seveda izboljšajo vaše razpoloženje. Pravzaprav obstaja le malo stvari na svetu, ki lahko bolje in hitreje zdravijo depresijo kot tek.

 

Morda se zdijo presenetljive vse koristi, ki jih tek doprinese k izboljšanju vašega zdravja. Resnica je, da so to le nekatere od mnogih prednosti, s katerimi tek vpliva na vaše počutje.

Tek je res neverjetno koristen za telo, um in duha. Ugotovili pa boste, da tudi kratek tek povzroči boljše počutje, boljšo energijo in osredotočenost. Tako boste lažje uživali vse radosti, ki jih življenje lahko ponudi.

Zato se pripravite na naslednji tek!

Vir: Spletna stran Active

Ali redno tečete? Nam lahko zaupate, kako tek vpliva na vas?