Pozabljivost je znak visoke inteligence

Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste kaj pozabili? Morda ime nekoga, ki ste ga spoznali pred časom, ali besedo, ki ste jo “imeli na koncu jezika”, a se je niste mogli spomniti. Ko se zgodi kaj takega, se ponavadi znajdemo v zadregi in si mislimo “le zakaj se nam to dogaja”. Čeprav je pozabljanje lahko opozorilni znak za nekatere bolezni, nova dognanja dokazujejo, da je pozabljivost lahko znak visoke inteligence.

pozabljivostNekateri ljudje se bolje odrežejo pri pomnjenju podatkov, drugi pa imajo bolj razvite predele možganov za logično sklepanje, matematiko, glasbo in podobno.

Raziskovalca Paul Frankland in Blake Richards z Univerze v Torontu sta odkrila, da novejši spomini dobesedno “prepisujejo” starejše. Zato si ljudje težje prikličemo stare spomine ali jih celo popolnoma pozabimo.

“dobra sposobnost pomnjenja še ne pomeni visoke inteligence”

Frankland in Richardsova sta ugotovila tudi, da dobra sposobnost pomnjenja še ne pomeni visoke inteligence. Pravzaprav drži ravno nasprotno. Nekateri ljudje si zapomnijo veliko podrobnosti, kar je sicer marsikdaj koristno, a še bolje je, če smo si sposobni zapomniti pomembnejše stvari, manjše, nepomembne reči pa pozabiti.

Pomembno je, da možgani pozabijo nepomembne podrobnosti in se namesto tega osredotočijo na stvari, ki vam bodo pomagale sprejemati odločitve v resničnem svetu,” je pojasnil Richards v intervjuju za CNN.

Ko so možgani napolnjeni z nepomembnimi spomini ali preveč informacijami, to vodi do miselnih konfliktov in preprečuje sprejemanje dobrih odločitev. Veliko spominov lahko vodi tudi do neodločenosti, saj pri odločanju upoštevamo preveč možnih spremenljivk.

V današnjem času, ko so vse informacije le nekaj klikov stran, v času, ko v žepu nosimo dostop do vsega znanja sveta, je sposobnost pomnjenja manj pomembna kot nekoč. Namesto tega so bolj cenjeni inteligenca, sposobnost logičnega razmišljanja ter zmožnost hitrega reševanja nalog.

“Pozabljivost, do katere prej ni prihajalo, je lahko znak za nekatera resna zdravstvena stanja”

Seveda pa velja biti pozoren, če se vam je šele v zadnjem času začelo dogajati, da vedno pogosteje pozabljate stvari, ki ste jih nekoč vedeli. Pozabljivost, do katere prej ni prihajalo, je lahko znak za nekatera resna zdravstvena stanja, zato se v takšnem primeru le posvetujte s svojim zdravnikom.

Vir: auxx.me

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂